Inflace v Evropské unii poklesla. Nejvyšší zůstává v Maďarsku a Česku

Míra inflace v Evropské unii během srpna klesla na 5,9 procenta z předchozí červencové hodnoty 6,1 procenta. Ve své úterní zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 14,2 procenta Maďarsko, s 10,1 procenta následovalo Česko. Tyto dvě země jsou v EU zároveň jediné, kde byla inflace v srpnu nad deseti procenty.

Míra inflace v zemích eurozóny klesla z 5,3 na 5,2 procenta. To je mírné zlepšení oproti předběžné zprávě zveřejněné na konci srpna. Podle ní tehdejší inflace činila 5,3 procenta. Dokument nicméně neobsahoval data za celou EU.

K celkové inflaci v eurozóně během srpna nejvíce přispěly ceny služeb, a to podílem 2,41 procentního bodu. Kategorie potraviny, alkohol a tabák přinesly příspěvek 1,98 bodu. Ceny v EU oproti červenci zároveň vzrostly, a to o půl procenta. Stejnou mírou se meziměsíčně změnily i v eurozóně.

Analytici předpokládali, že hodnota inflace v eurozóně během srpna zůstane na 5,3 procenta. Meziměsíčně také počítali s růstem cen o 0,6 procenta.

Nejnižší srpnovou inflaci mělo Dánsko

Před rokem dosahovala míra inflace v celé Evropské unii 10,1 procenta. Zatímco v Maďarsku činila 18,6 procenta, v Česku tvořila 17,1 procenta. V eurozóně byla před rokem inflace na 9,1 procenta.

Nejnižší hodnotu inflace mělo v srpnu letošního roku Dánsko, kde podle metodiky Eurostatu činila 2,3 procenta. Následují Španělsko a Belgie (obě 2,4 procenta). Naopak nejvyšší inflaci měly již zmíněné Maďarsko a Česko, třetí nejvyšší inflace byla na Slovensku, a to 9,6 procenta.

V patnácti členských zemích srpnová inflace oproti červenci klesla. V jedné zůstala beze změny a ve zbylých jedenácti se zvýšila.