Euro ekonomicky moc nedává smysl, tvrdí bývalý ministr Pilný, přesto vyzval k jeho přijetí. „Někdy“

Pilný: Euro určitě přijměme. Někdy (zdroj: ČT24)

Svaz průmyslu a dopravy České republiky se vyslovil pro přijetí eura. Upozorňuje, že po odchodu Velké Británie, kde se platí librou, poroste vliv zemí eurozóny na budoucnost Evropské unie. Podle viceprezidenta svazu Radka Špicara je proto na místě do eurozóny vstoupit, abychom na její vývoj měli vliv. O tématu s ním v pořadu Události, komentáře diskutoval bývalý ministr financí Ivan Pilný. Ten zdůraznil, že je v prvé řadě nutné dát do pořádku veřejné rozpočty.

„My jsme se v roce 2003 zavázali, že euro přijmeme, o tom není pochyb. Není tam ale datum, kdy ho přijmeme. Tato vláda datum nestanoví,“ je přesvědčená ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zdůraznila, že přechod na společnou měnu je především politické téma a dodala, že podle průzkumů euro nechce 70 procent Čechů.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky, který byl hostem Událostí, komentářů, politikům nezazlívá, že euro nechtějí zavést, když se ho lidé tolik bojí. Nelíbí se mu ale, že politici s občany o tématu nehovoří. „Nechávají je žít v zajetí nejrůznějších euro mýtů a nesmyslů, které se naší společností šíří,“ zlobí se Radek Špicar.

Uvedl příklad. Mnozí lidé se v souvislosti s přijetím eura obávají dramatické inflace a zdražování, což je podle něj nesmysl. Špicar to dokládá přechodem Slovenska na novou měnu.

Pilný: Určitě někdy

Bývalý ministr financí za ANO Ivan Pilný v pořadu Události, komentáře uvedl, že euro je především politický projekt, který ekonomicky moc smysl nedává. Přestože Česká republika kritéria pro přijetí evropské měny splňuje, Pilný by vážil datum.

Za jeden z problémů přijetí eura považuje udržitelnost českých veřejných rozpočtů a snížení manévrovacího prostoru v případě krize. „Když máte euro, tak je strašlivě malý. Pokud si nedáme do pořádku veřejné rozpočty, a to se týká hlavně zdravotnictví a penzijní reformy, tak máme další velmi vážnou překážku, proč bychom to neměli udělat,“ vyslovil se stran přijetí eura. „Ale určitě bychom to někdy měli udělat,“ dodal Pilný.

Špicar s argumentem souhlasí a vyzval, aby se veřejné finance daly do pořádku. „A je to tedy trochu škoda, že i tahle vláda, podobně jako mnoho předchozích, s důchodovou reformou a s nutnou reformou zdravotnictví s největší pravděpodobností během svého funkčního období vůbec nic neudělá. A to je věc velmi nešťastná,“ podotkl.

Špicar: Pomozme jim

Jako argument proti přijetí eura někdy zaznívá, že Česká republika by musela ručit za země, které se dostanou do potíží, třeba i kvůli rozpočtové neukázněnosti. „Evropská unie funguje na principu solidarity. Když je některé zemi špatně i třeba vlastní vinou, tak jí ti ostatní pomůžou, postaví ji na nohy, aby ta země potom mohla pomáhat ostatním, když se zase oni dostanou do složité situace,“ vysvětlil Špicar.

„Vzpomeňte si na Irsko. To na tom před mnoha lety bylo opravdu špatně, potřebovalo pomoc ostatních a teď pomáhá těm, které jsou v problémech. Dokážu si představit, že se nám může někdy stát, že ztratíme kontrolu nad vlastními veřejnými financemi kvůli tomu, že nejsme schopni si pořádně zreformovat zdravotnictví a penze, a že někdy můžeme také potřebovat pomoc ostatních,“ sdělil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Vyjádřil se i k tomu, že vliv na podobu eurozóny mají země jako Francie nebo Itálie, které mají odlišné názory než Česká republika. Podle Špicara by ale právě proto bylo výhodné do eurozóny vstoupit a podpořit nám bližší, německý pohled.

„Já si vzpomínám na debatu tady u vás v televizi s Pavlem Kohoutem, který říkal, že nechce být v místnosti, kde se Itálie s Francií snaží přestřihnout správný drát u bomby, kterou v té místnosti mají,“ připomněl názor ekonoma Kohouta.

„Já jim s tím chci pomoci. Protože my jsme od té místnosti s bombou oddělení sádrokartonovou příčkou, takže buďto jim s tím nepomůžeme a oni to vyhodí do povětří a nás to stejně smete, anebo přispějeme k tomu, protože třeba veřejné finance máme skvělé a Česká národní banka funguje fantasticky, aby přestřihli ten správný drát,“ míní Špicar.

Pilný k představě, že Česká republika dokáže něco ovlivnit, přistupuje skepticky. „Nemůžeme přeceňovat roli, kterou máme,“ varoval.