Důvěra investorů v německou ekonomiku je horší, než se čekalo

Důvěra investorů v německou ekonomiku se v září znovu zhoršila výrazně více, než se čekalo. Německý ekonomický institut ZEW v úterý uvedl, že jeho index důvěry se snížil na 3,6 bodu ze srpnových 19,2 bodu. Výsledky jsou mnohem horší než odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali pokles indexu na 17 bodů. Hůře investoři opět hodnotí i současnou situaci.

Už v srpnu se index důvěry propadl o 22,6 bodu z červencové hodnoty 41,8 bodu. Naposledy se hodnota indexu snížila podobně výrazně v červenci 2022. „Naděje na rychlé zlepšení hospodářské situace viditelně slábne,“ potvrdil prezident institutu ZEW Achim Wambach. Zdůraznil, že ačkoliv pesimismus narůstá v celé eurozóně, v Německu je situace výrazně horší.

Zhoršilo se také hodnocení současné hospodářské situace. Tento dílčí index klesl z minus 77,3 bodu na minus 84,5 bodu. To je nejnižší hodnota od května 2020.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 0,1 procenta po růstu o 0,2 procenta v prvním čtvrtletí.

Nejnovější data o vývoji ekonomiky potvrzují prognózy německého hospodářského institutu Ifo z počátku září. Podle nich se německému hospodářství daří hůře než ostatním a letos vykáže nulový růst. „Máme strukturální krizi. Investuje se příliš málo, zejména v průmyslu, a produktivita již léta stagnuje,“ uvedl hlavní prognostik institutu Tim Wollmershäuser. Podle něj se Německo také potýká s hospodářskou krizí, kdy lidé kvůli nejistotě spíše spoří než nakupují.

Negativní dopad na ekonomiku bude mít v letošním roce podle Ifo stavebnictví a průmysl. Zábleskem naděje může naopak být zpráva německých statistiků o nečekaném růstu průmyslových objednávek. Jejich objem se v červenci oproti červnu zvýšil o 2,9 procenta. Analytici přitom odhadovali, že o 1,5 procenta klesne. Statistici také upravili směrem nahoru červnový údaj, v tomto měsíci se objem objednávek nakonec zvýšil o 4,6 procenta namísto dříve uváděných 3,9 procenta.