Část chovatelů drůbeže plánuje omezit chovy. Kvůli nejistotě i vysokým nákladům

Události: Chov drůbeže a ptačí chřipka (zdroj: ČT24)

Až pětina oslovených chovatelů drůbeže chce letos omezit chovy. Důvodem je nejistota, vysoké náklady a mnohdy nízké výkupní ceny. Někteří chovatelé chtějí drůbež redukovat od roku 2027, kdy začne platit zákaz klecových chovů. Vyplývá to z průzkumu Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie. Stavy drůbeže negativně ovlivnila i ptačí chřipka. Její první výskyt v Česku byl potvrzen před sedmnácti lety.

„Co se týká okruhu dalších tří let – omezit své chovy zamýšlí necelých třicet procent chovatelů drůbeže, a dokonce necelých deset procent se chystá úplně skončit,“ podotýká mluvčí Agrární komory Barbora Pánková. 

Tajemnice Agrární komory a předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá podotkla, že Česko není soběstačné a část produkce tak už nyní dokupuje. „Je možné, že se ta soběstačnost o jednotky až desítky procent může do budoucna snížit.“

Podniky se totiž potýkají s vysokými náklady. „Energie platíme asi o čtyři sta procent více než na začátku roku 2022, takže ten nárůst je tam enormní. Cena za výrobu vajíček byla někde kolem dvou korun, dnes je to určitě přes tři koruny. Cena výkupu vajíček jde teď hodně dolů a jde až pod výrobní náklady,“ podotýká ředitel firmy v Kosičkách Jan Pozdílek.

Navíc kvůli blížícímu se zákazu klecových chovů od roku 2027 investovali šedesát milionů do stavby nové haly. „Z vlastního rozpočtu jsme museli dát 45 milionů. Je to částka, kterou jsme na účtu neměli, takže jsme si museli vzít úvěr,“ dodal. 

Zájem o slepice

Poptávka po vejcích každoročně roste hlavně před Velikonocemi. Letos je balení o deseti kusech průměrně o 24 korun dražší než před rokem. Podle některých prodejců drůbeže si spotřebitelé častěji místo vajec kupují raději přímo slepice na chov. „Je o ně momentálně enormní zájem, protože ceny vajec se drží pořád vysoko. Musím říct, že už začínáme být vyprodaní, jindy je ještě máme třeba měsíc,“ dodává majitel statku ve Zlatnících-Hodkovicích Josef Dvořák.

Za vysoké ceny mohou podle agrárníků právě rostoucí náklady na chov nebo ptačí chřipka, která v některých měsících způsobila nedostatek vajec. V budoucnu ale vidí prostor pro zlevnění. „Může to být dáno právě zlepšenou nákazovou situací, chovy začínají snášet nová vejce, vozí se sem vejce z okolních států a samozřejmě zde probíhá šetření antimonopolního úřadu,“ podotýká Dlouhá. 

Už teď je třeba v řadě supermarketů možné, a to hlavně v akcích, koupit vejce za nižší než průměrné ceny statistiků. Balení třiceti kusů se podle středeční nabídky jednoho z řetězců dá koupit i za stovku.

Ptačí chřipka se v Česku poprvé objevila v březnu 2006. Tehdy našli lidé uhynulou labuť u Hluboké nad Vltavou. Koncem března u ní britská laboratoř potvrdila vysoce patogenní vir H5N1. Veterináři nařídili mimořádná opatření. Od té doby se v Česku objevily desítky dalších případů. Jen loni ministerstvo zemědělství vyplatilo chovatelům na kompenzacích zhruba 130 milionů korun.

Letos o peníze zatím požádalo dvacet podniků. „Aktuálně bylo již vyplaceno 120 milionů korun, o dalších padesát milionů korun je zažádáno a po určitém zprocesování budou i tyto prostředky vyplaceny,“ podotýká ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle odhadu resort letos vyplatí na kompenzacích až 300 milionů. Chřipka totiž zasáhla jedny z největších tuzemských chovů.