Vláda přistoupila k dohodě o pořízení tanků Leopard 2A8

Události: Tanky Leopard 2A8 pro českou armádu (zdroj: ČT24)

Ministři schválili rozšíření seznamu strategických armádních projektů. Mezi ně patří dohoda o přistoupení k německému tendru na nákup 77 bojových tanků typu Leopard 2A8. Dohoda je mezikrokem k samotnému uzavření smlouvy o nákupu, kterou by strany mohly podepsat do konce letošního roku, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vláda počítá také s pořízením dvou transportních letounů.

Podle Fialy by se cena nákupu mohla pohybovat okolo 52 miliard korun. Středeční rozhodnutí vlády podle premiéra znamená společný nákup tanků spolu s několika evropskými zeměmi v čele s Německem. „My chceme nakoupit 61 tanků Leopard 2A8 s opcí na dalších šestnáct tanků,“ uvedl Fiala.

Pořízení tanků by mělo probíhat od roku 2027. Po roce 2030 by Česko mělo mít 122 tanků. Jednalo by se o 77 tanků 2A8 a 45 strojů 2A4, prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Česko chce pořídit Leopardy v šesti modifikacích. Jedná se o velitelský, vyprošťovací, ženijní, mostní a bojový tank nebo tank s kabinou pro výcvik řidičů, Černochová. Německo podle ní již uzavřelo smlouvu s německo-francouzskou společností KNDS.

Částka 52 miliard korun podle ministerstva obrany zahrnuje i příslušenství, školení či zkoušky. „Započítána je i inflační a kurzová rezerva, konečná cena tak může být nižší,“ sdělil úřad.

Brífink premiéra Petra Fialy a ministryně obrany Jany Černochové o nákupu tanků Leopard 2A8 (zdroj: ČT24)

Nadčasový projekt, říká Černochová

Přistoupení ke společnému tendru umožňuje snižovat cenu tanků a zvýšit účast českých firem v dodavatelském řetězci, řekl Fiala. „Zapojení domácího obranného průmyslu bude podstatnou částí konečné dohody,“ slíbil premiér.

Černochová zdůraznila, že strategické projekty jsou nadčasové. „Jde o armádu. Chceme vojákům kupovat věci, ve kterých se budeme cítit bezpečně,“ dodala a poukázala na stáří současné armádní techniky.

Jednáním o možnosti připojit se k německému tendru na tanky Leopard 2A8 pověřila vláda ministryni Černochovou loni v květnu.

90' ČT24: Vláda přistoupila k dohodě o pořízení tanků Leopard 2A8 (zdroj: ČT24)

„Tanky Leopard potřebujeme z jednoho prostého důvodu, což je modernizace těžké brigády, která byla v těchto letech opravdu zaostalá,“ poznamenal místopředseda sněmovního výboru pro obranu Josef Flek (STAN). „V dnešní bezpečnostní době, která je, jaká je, si budeme muset na modernizaci akvizic opravdu sáhnout,“ doplnil.

„Paní ministryně obrany Černochová má pravdu v tom, že předchozí ministři za ANO nebo ODS k tomu možná měli přistoupit dříve. My jsme ale prostě jeli na to, že máme armádu expediční. (...) Jsem rád, že se rozhodli, že tankové vojsko budou mít,“ okomentoval místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). To, že vláda vybrala tanky Leopard, je podle něj dobře. „Za nás má toto podporu,“ dodal.

Jednou z výhod nákupu je dle Fleka možnost ovlivnit cenu i rychlost dodávek. „Už jen to, že nákup má v této době už Německo rozjednáno, nám ušetří spoustu času. (...) Společný nákup má smysl, protože se dá na určité věci opravdu zatlačit,“ míní.

I kdyby se hnutí ANO dostalo do vlády, na tuto zakázku by dle Růžičky nesahalo. „Už jsme to řekli několikrát, nesahali bychom ani na zakázku na F-35. Je to podepsané, jsou mezivládní smlouvy. Nechceme jít nad nějaký rámec toho, že budeme vypovídat smlouvy, které možná ani vypovědět nejdou,“ podotkl.

Tanky darované Německem

Německo v posledních dvou letech darovalo Česku za pomoc Ukrajině čtrnáct tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Letos v únoru Černochová vládu informovala o možnosti dalšího daru ve stejném objemu.

Německo také Česku nabídlo možnost nákupu dalších čtrnácti tanků Leopard 2A4 a jednoho vyprošťovacího vozidla, celkem by tak Česko mělo 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla.

Hlavní bojové tanky tvoří společně s bojovými vozidly pěchoty těžkou brigádu. Česko se dříve zavázalo NATO, že bude mít těžkou brigádu k dispozici do roku 2026, závazek ale nestihne splnit.

Strategické armádní projekty

Posílit by mělo i dopravní letectvo o dva střední transportní letouny C-390 Embraer. Vláda je ve středu přidala na seznam strategických projektů, který předkládá ministerstvo obrany. Podrobnou nabídku chce získat do konce třetího čtvrtletí. Umožnit má přepravu většího množství materiálu i osob na delší vzdálenosti, než umí šest letounů Casa.

„Pořízením tohoto letounu si výrazně rozšíříme schopnosti celé armády, jak přepravní kapacity, ale tak také možnost taktického létání. Myslím si, že bude velmi rozšířenou platformou v prostředí NATO,“ řekl velitel Vzdušných sil Armády České republiky (AČR) Petr Čepelka.

Největším nákupem pro AČR jsou letouny F-35, které přijdou včetně infrastruktury na 150 miliard. Ty bude Česko splácet jedenáct let.