Česko chce minimálně 77 leopardů, oznámila Černochová po schůzce s německým ministrem obrany

V případě společného nákupu tanků Leopard 2A8 s dalšími zeměmi by Česko chtělo pořídit minimálně 77 těchto strojů. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to oznámila po společné schůzce se svým německým protějškem Borisem Pistoriem (SPD). Ten ještě předtím zahájil návštěvu Prahy uctěním československých hrdinů, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

Více konkrétních informací by její resort měl sdělit na konci roku. „Potřebujeme prostor pro vyjednávání. Pokud se budou přidávat další země, bude to výhodnější z hlediska zapojení průmyslu daných zemí,“ uvedla ministryně. Dodala, že Česko by stálo o účast na výrobě, opravách a servisu těchto tanků.

„Cena bude odvozena od toho, kolik zemí se zapojí, v tuto chvíli neumím cenu říct ani odhadem,“ uvedla Černochová. Podle Pistoria se chtějí zapojit i další země, konkrétní nebyl.

Německý ministr obrany podotkl, že Česko je pro Německo jedním z nejdůležitějších partnerů a sousedů. „Máme 814 kilometrů dlouhou hranici. Je to asi nejdelší hranice, kterou máme se sousední zemí,“ uvedl s tím, že navzdory temné minulosti je nyní hranice příležitost, aby obě země politicky a strategicky spolupracovaly.  

Vojenská a strategická spolupráce

„Je důležité spolupracovat vojensky, i z hlediska zbrojení, společných cvičení nebo společného nákupu. Co se týče 77 tanků Leopard je to dobrý a správný krok. Zlepšuje to naši schopnost spolupracovat a společně se bránit,“ podotkl. Dodal, že Česko je velmi spolehlivým a aktivním partnerem v NATO. 

Hodnota tendru by měla řádově činit desítky miliard korun. Jednáním o možnosti připojit se k německému tendru pověřila Černochovou v květnu vláda. Česko si od společného postupu slibuje výrazné snížení ceny, zkrácení dodávek a zajištění odpovídající logistické podpory. Dodány by mohly být do konce dekády, uvedl dříve plukovník Ján Kerdík, ředitel odboru rozvoje pozemních sil.

Tisková konference Jany Černochové a Borise Pistoriuse (zdroj: ČT24)

Před dvěma týdny byla podepsána smlouva o smlouvě budoucí při vyjednávání, nyní se precizuje memorandum. „Počet 77 vychází z potřeb armády. Je pravděpodobné, že to bude ve vícero modifikacích, že to nebude 77 stejných kusů,“ dodala Černochová.

Česká armáda v současné době využívá modernizované tanky T-72M4CZ. Ze skladů v uplynulých měsících poskytla několik desítek kusů starší verze T-72 Ukrajině. Za tuto pomoc obdrží od Německa 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel. Černochová v pátek řekla, že Česko zatím tanků dostalo pět, zbytek by měl dorazit do konce roku a vyprošťovací vozidlo na jaře 2024.

Dalšími tématy jednání byly výdaje na obranu, působení v zahraničních operacích, nábory do armády a aktivních záloh či válka na Ukrajině. Pistorius řekl, že demokratické země budou pokračovat v podpoře Ruskem napadené země, dokud to bude nutné. „Strašná válka, kterou (ruský prezident Vladimir) Putin vede proti Ukrajině, je zločin,“ uvedl. 

Návštěva krypty

Německý ministr obrany přijel do Prahy před desátou dopoledne, kdy jeho vůz zastavil před kryptou pravoslavného chrámu svatého Cyrila a Metoděje, kde je památník hrdinů heydrichiády a kde na něj čekala Jana Černochová. Na místě byl jako první německý ministr obrany.

„Jsem si vědom německých dějin a a německé odpovědnosti. Obdivuji a sdílím hrdost, kterou cítíte k tomu, co všechno dokázali tito muži a co obětovali,“ uvedl Pistorius.

V kostele 18. června 1942 zemřelo během boje sedm československých parašutistů, kteří byli spolu s dalšími vojáky vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu. Pistorius není prvním německým politikem, který uctil jejich památku. Předloni kryptu navštívil i spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier.

Hrdiny heydrichiády uctil Pistorius den poté, co se v Berlíně zúčastnil ceremonie k připomínce obětí německého odboje proti nacistickému režimu. Účastníci útoku na nacistického vůdce Adolfa Hitlera z 20. července 1944 jsou podle něj dodnes v Německu vzorem a zároveň připomínkou, že je povinností Němců zachovat zemi demokratickou.

V projevu zároveň kritizoval ruského autoritářského vůdce Vladimira Putina za to, že do Evropy opět vnesl válku a že zaútočil na mezinárodní řád takovým způsobem, který Evropa považovala za relikt minulosti.

Analytička Lizcová hovořila o návštěvě německého ministra obrany v Česku (zdroj: ČT24)

Analytička: Vztahy obou zemí jsou nejlepší v historii

Podle analytičky Zuzany Lizcové z Institutu mezinárodních studií FSV UK jsou vztahy Německa a Česka na nejlepší úrovni v historii. „Německo je dnes strategickým partnerem České republiky – od roku 2015 máme takzvaný strategický dialog a spolupráce se rozvíjí na mnoha úrovních,“ uvedla s tím, že jsou však témata, na kterých se obě země příliš neshodnou – například energetická politika a také migrace. V poslední době země podle ní nejintenzivněji spolupracují v oblasti obranné bezpečnosti. 

„Německo bylo dříve zdrženlivé, ale nejpozději od roku 2014 začalo vnímat Rusko jako hrozbu a začalo se intenzivně podílet i na utváření bezpečnosti, obranné politiky ve středoevropském prostoru a nyní patří v tomto regionu mezi nejvýznamnější české spojence.