Zvýšení rozhlasových a televizních poplatků prošlo prvním čtením

Poslanecká sněmovna dokončila úvodní debatu o sporném vládním návrhu na zvýšení televizního a rozhlasového poplatku s širším okruhem poplatníků. Snahy opozice návrh zamítnout nebo ho vrátit vládě k dopracování neuspěly, zamíří tak k projednání do mediálního výboru. Plénum dále například zvolilo do čela vyšetřovací komise k loňské střelbě na Filozofické fakultě UK Pavla Kašníka (ODS).

Debata o zvýšení poplatků začala ve čtvrtek, nakonec trvala asi osmnáct hodin. Opozice návrh dlouho kritizovala. Na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy sněmovna schválila hned v úvodu projednávání bodu pevné hlasování v pátek v 13:00. Benda to zdůvodnil obavami z obstrukcí.

Zamítnutí předlohy podpořilo 71 opozičních poslanců z celkem 167 přítomných členů dolní komory. Obdobně dopadlo hlasování i o návrhu na vrácení novely vládě k přepracování, což se obecně chápe jako mírnější způsob zamítnutí. „Připravíme celou řadu pozměňovacích návrhů, budeme tady bojovat za firmy, budeme tady bojovat za lidi,“ řekla po hlasování předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová. Dodala, že chce navrhovat posun účinnosti novely nebo aby hospodaření ČT bylo přezkoumatelné ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu.

ANO a SPD také navrhovaly, aby se poplatky za veřejnoprávní média zrušily a nahradily financemi přímo ze státního rozpočtu. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) to odmítl, podle něj návrhy vyvolávají obavy o nezávislost a o nezávislé fungování médií veřejné služby.

Lídr SPD Tomio Okamura neprosadil usnesení, kterým by sněmovna vyzvala Nevyšší kontrolní úřad k prověrce hospodaření České televize a Českého rozhlasu s poplatky i s vyhodnocením účelnosti výdajů. Benda upozornil na to, že úřad může kontrolovat podle současného zákona jen státní peníze.

Projednáním novely skončila mimořádná schůze sněmovny svolaná z podnětu vládního tábora. Poslancům začaly takzvané parlamentní prázdniny. Benda podotkl, že vláda dosud v dolní komoře prosadila všechny své návrhy navzdory snahám o obstrukce. „Myslím, že jsme se dokázali v to první pololetí tady k sobě chovat relativně slušně, urážet se jenom v rámci možností a já bych za to chtěl všem poděkovat,“ řekl. Nejbližší řádná schůze dolní komory má začít podle plánů ve druhém zářijovém týdnu. V prvním týdnu se budou scházet výbory.

Poplatek České televizi zvyšuje novela o 15 korun na 150 korun měsíčně a Českému rozhlasu o deset korun na 55 korun za měsíc. Hradit se má za zařízení schopná přijímat vysílání, tedy nejen za televizní a rozhlasový přijímač, ale také za takzvané chytré telefony, tablety a počítače. Zůstává princip, že se platí jeden poplatek za jednu domácnost bez ohledu na počet přístrojů.

Novela také obsahuje valorizaci poplatků o šest procent v případě, že součet ročních měr inflace přesáhne šest procent. Mění taky platby pro právnické osoby. Výše poplatku by už v jejich případě neměla záviset na počtu přijímačů, ale na počtu zaměstnanců.

Komise pro vyšetření FF UK zahájí činnost

Volba do vedení vyšetřovací komise proběhla tajně, Kašník získal hlasy 147 ze 169 poslanců, kteří se výběru zúčastnili. Bez předsedy nemohla desetičlenná komise zřízená koncem června z podnětu ANO zahájit činnost. Jejími dalšími členy jsou Jiří Mašek, Helena Válková (oba ANO), Karel Haas (ODS), Petr Letocha, Martin Exner (oba STAN), Radek Koten (SPD), Michael Kohajda (KDU-ČSL), Michal Zuna (TOP 09) a Klára Kocmanová (Piráti). Mají se zabývat mimo jiné postupem policie. Při útoku na fakultě zemřelo 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno.

Do Rady České televize a Rady Českého rozhlasu ale poslanci ve volbě nikoho nevybrali, žádný z kandidátů nedostal potřebný počet hlasů. V obou radách tak zůstane volné jedno místo. Nová volba se uskuteční zřejmě na podzim.

Správa registrů nově pod DIA

Digitální a informační agentura (DIA) bude mít správu registrů obyvatel a základního registru osob, tedy podnikatelů, institucí a firem, na starosti zřejmě od října. Dosud tyto registry spravují ministerstvo vnitra a Český statistický úřad. Úpravu nyní posoudí Senát.

Převod je podle vlády logický a vhodný, protože agentura je ústředním orgánem pro digitalizaci státní správy a již nyní je správcem základního registru agend, orgánů veřejné moci, soukromoprávních uživatelů údajů a některých práv a povinností. DIA bude po přijetí novely nově spravovat tři ze čtyř základních registrů. Mimo správu agentury zůstane pouze základní registr územní identifikace, adres a nemovitostí, který bude nadále pod správou Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Plénum dolní komory potvrdilo také předsedy výborů. Sněmovní školský výbor povede Matěj Ondřej Havel (TOP 09), zahraniční výbor Richard Brabec a mediální výbor Patrik Nacher (oba ANO).