Nepodceňujeme přípravu, uvedl Fiala. Vláda zadala rozsáhlou socioekonomickou studii o dopadu dostavby Dukovan

Brífink zástupců vlády, krajů a skupiny ČEZ k dopadům stavby nového jaderného zdroje Dukovan (zdroj: ČT24)

Vláda chce zmírnit negativní dopady chystané dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku na okolní obce a města, a naopak udělat z této strategické investice výhodu pro celý region. Na Vysočině, kde zástupci vlády jednali o socioekonomických dopadech v souvislosti se stavbou nových bloků v Dukovanech, to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Na dopravní stavby vyčlení skoro čtrnáct miliard korun. Kromě Fialy se jednání účastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr dopravy Martin Kupka ODS), ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO), jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš.

„Potřebujeme, aby se tento projekt těšil podpoře občanů, kterých se takováto stavba dotýká,“ uvedl Fiala na tiskové konferenci s tím, že je potřeba eliminovat všechna rizika a negativní dopady.

„Nepodceňujeme dopady a všechny souvislosti, které má. Proto jsme zadali rozsáhlou studii socioekonomických dopadů, která má zmapovat negativní dopady výstavby na zaměstnanost, ekonomiku či životní prostředí,“ zmínil Fiala s tím, že výsledky studie by měly být na podzim.

Druhou velkou oblastí je podle něj rozvoj dopravní infrastruktury. „Těch věcí, které je potřeba v oblasti dopravy udělat, především trvalých, ale některých dočasných, je celá řada. Pan ministr Martin Kupka se tomu osobně věnuje a vláda už vyčlenila 13,5 miliardy právě na tyto stavby,“ dodal Fiala s tím, že prostředky jsou určené právě na tyto stavby, které se příštích deseti letech musí uskutečnit.

Fiala rovněž zmínil, že setkání se zástupci obcí bylo velmi věcné a šlo o kvalitní debatu. „Všichni si uvědomují, jak je důležité věnovat se dopadům na region,“ dodal s tím, že jej ale potěšilo, že lidé v regionu si uvědomují význam jaderné energetiky a podporují dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

„To je základ pro to, abychom mohli co nejlépe spolupracovat a abychom všichni společně mohli nejen zmírnit negativní dopady, které vždy stavba na obyvatele má, ale abychom z ní mohli udělat také výhodu. Aby byla přínosná nejenom pro celou Českou republiku, ale i pro obce a města, kterých se dotkne,“ dodal s tím, že má jít i o příležitost využít dostavbu Dukovan k rozvoji regionu.

Události: Příprava staveb nových jaderných bloků (zdroj: ČT24)

Schrek: Bude potřeba připravit území i z hlediska bydlení a veřejných služeb

Podle hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka (ODS a STO) bude potřeba připravit trasy pro přepravu nadrozměrných dílů pro nový dukovanský blok a také trasy na přepravu materiálu a osob. Uvedl, že kraj by měl z avizovaných skoro čtrnácti miliard korun dostat na tyto trasy v součtu okolo čtyř miliard korun. Jihomoravský kraj by měl na stejný účel dostat 2,3 miliardy korun, doplnil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Výstavba v Dukovanech bude mít podle Schreka i další úskalí. „Potřebujeme připravit naše území z hlediska zaměstnanosti, bydlení, bezpečnosti, veřejných služeb, zdravotnictví,“ řekl hejtman. Uvedl, že podle předpokladu by na Třebíčsko mohlo v příštích deseti letech přijít kvůli přípravě nových bloků a jejich výstavbě tři tisíce až pět tisíc lidí. Někde budou muset žít, mít lékaře, případně školy pro děti, dodal.

V tendru na stavbu nového bloku v Dukovanech předložily nabídky francouzská EDF, korejská KHNP a americká společnost Westinghouse. Vláda pak vyzvala už jen dva uchazeče – EDF a KHNP – k předložení závazných nabídek ke stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně, a to do poloviny dubna. Fiala předpokládá, že vláda o vítězi tendru rozhodne v polovině tohoto roku. První reaktor by měl být v Dukovanech spuštěný v roce 2036.

Pro financování strategických investic zvažuje stát za jasně garantovaných podmínek využít i peníze z penzijních fondů, případně peníze pojišťoven. „To jsou volné prostředky, které by bylo možné využít právě k přípravě těch důležitých infrastrukturních a energetických staveb,“ podotkl také ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Vysočině.