Po povodních zůstává osm pohřešovaných

Ministr vnitra Vít Rakušan po jednání Ústřední povodňové komise (zdroj: ČT24)

V pondělí opět jednal Ústřední krizový štáb, který se začal scházet před necelými dvěma týdny kvůli povodňové situaci. Podle slov ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jednal naposledy. „Bylo evakuováno 21 488 lidí, 1516 bylo zachráněno,“ informoval. Doplnil, že se stále osm lidí pohřešuje, šest z nich v přímé souvislosti se záplavami. Eviduje pět obětí. Po povodních v Moravskoslezském kraji i v pondělí zůstávalo bez proudu zhruba pět tisíc odběrných míst, plyn nemělo na šest set domácností. Na některých místech opravy plynu potrvají déle kvůli poničeným rozvodům.

„Hasiči během záplav zasahovali u více než 25 tisíc událostí, to je zhruba osmina ročního průměru. Hasičů bylo 1,2 tisíce, včetně dobrovolných hasičů. Dobrovolníků pomáhalo 1,6 tisíce,“ uvedl ministr. Jen na jihu Moravy evidují v souvislosti se záplavami a větrem 2550 událostí.

Rakušan tak shrnul období mezi 12. a 23. zářím, kdy Česko zasáhly extrémní deště a následně záplavy, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Poděkoval i vojákům, kterých jsou stále v terénu stovky i s těžkou technikou.

Vzhledem k následkům záplav a starostem o fungování sítí v postižených regionech před zimou vznikne na ministerstvu průmyslu a obchodu pracovní skupina pro zásobování plynem. Ministerstvo životního prostředí má zajistit data o fungování a opravách zaplavených čistíren odpadních vod a ministerstvo zdravotnictví vyhodnotit případná rizika pro zdraví občanů, vyjmenoval Rakušan úkoly pro jednotlivé resorty. Štáb také doporučil krajům, aby v regionech vytvořily pracovní skupiny pro obnovu infrastruktury pro přehlednější komunikaci s centrem.

Po vydatných deštích z poloviny září platil v pondělí v poledne některý z povodňových stupňů ještě na deseti místech. Tři stanice v jižních Čechách dosahovaly druhého stupně povodňové aktivity, zbytek hlásil první, tedy nejnižší stupeň. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pondělí aktualizované varování meteorologů před rizikem povodní platí už jen pro Prahu a oblast podél Lužnice mezi Třeboní a Soběslaví na jihu Čech.

Odhad pojištěných škod následkem povodní stoupl o více než dvě miliardy na 19,3 miliardy korun. Roste zejména odhad škod za podnikatelská pojištění, který již činí 61 procent z celku. Pojišťovny mají nahlášeno 49 700 pojistných událostí za 8,4 miliardy korun, informovala Česká asociace pojišťoven. Podle údajů pojišťoven se tak zřejmě jedná o druhou největší katastrofu od vzniku Česka v roce 1993. Více škod způsobily jen rozsáhlé povodně, které zemi zasáhly v srpnu 2002.

Ve sbírkách na pomoc lidem postižených záplavami se dosud sešlo více než 370 milionů korun. Vybraná částka se od čtvrtka zvýšila o asi 140 milionů.

Víkendové volby byly bez problémů, řekl Rakušan

Krajské a senátní volby v oblastech postižených záplavami se v pátek a sobotu uskutečnily bez problémů. Přispělo k tomu i to, že lidé, kteří při povodních ztratili občanský průkaz, mohli požádat o jeho zrychlené vystavení. Možnosti využilo 109 lidí, informoval Rakušan. Věří, že také druhé senátní kolo voleb bude bez komplikací a volební místnosti se v daných okrscích o víkendu otevřou.

„Státní volební komise dnes dopoledne schválila výsledky, které podepíšu a s největší pravděpodobností již zítra (v úterý) budou ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv. Od data vyhlášení se pak odvíjí veškeré lhůty ve volebním procesu. V tuto chvíli tedy nevíme, zda budou nějaké námitky na jejich průběh,“ poznamenal Rakušan. Současně mají být vyhlášeny výsledky senátních voleb z pěti obvodů, kde si lidé vybrali senátora už v prvním kole.

V souvislosti s volbami bylo lidem v záplavami postižených oblastech podle ministra rozesláno 230 tisíc informačních zpráv, byla zřízená informační telefonní linka a hasičský záchranný sbor ve spolupráci s distributory zajišťoval dodávky elektřiny do volebních místností. Pro případy nefunkční sítě byly v postižených oblastech satelitní telefony.

V provizorních místech lidé volili ve třech obcích – v Karlovicích a Široké Nivě na Bruntálsku volili v hasičských stanech a v České Vsi na Jesenicku nahradil volební místnosti kontejner hasičů. V pěti obcích, které volby nezvládly vlastními silami, zajišťovalo hlasování ministerstvo vnitra.

Tisíce lidí zůstávají bez elektřiny

Hejtman Josef Bělica (ANO) po pondělním jednání krajského krizového štábu řekl, že ráno bylo bez proudu 5156 odběrných míst. V době největších problémů jich bylo okolo 130 tisíc. Počet zprovozněných míst se ale nebude zvyšovat tak rychle jako v minulých dnech. Problémy jsou i u plynu. „Problém je tam, kde došlo k fyzickému poškození rozvodů v takovém rozsahu, že se hledají náhradní řešení, jak zajistit dodávky plynu v těchto lokalitách,“ uvedl Bělica. Pro zaplavené, jejichž domy by ještě v zimě byly neobyvatelné, kraj zajistí náhradní ubytování.

Jedním z nejpostiženějších měst v kraji je Krnov na Bruntálsku. Tisíce jeho obyvatel jsou stále bez dodávek elektřiny, z kohoutků teče jen užitková voda. Nefunkční kotelny mají alespoň někde nahradit elektrické přímotopy. Ve městě s 23 tisíci obyvateli s úklidem kromě hasičů a dobrovolníků pomáhá i stovka vězňů. Dorazit mají další.

Akutní nedostatek skládek v Olomouckém kraji

Olomoucký kraj má akutní nedostatek skládek, kam je možné svážet odpad po záplavách. Fungující skládky nemají dostatečnou kapacitu, sdělil hejtman Josef Suchánek (STAN a Piráti). Tuny odpadu tvořeného naplaveninami, ale i zničeným nábytkem či sutí se momentálně odvážejí na řadě míst na meziskládky.

Například za obcí Velká Kraš na Jesenicku má tato skládka na výšku až několik metrů, zjistila na místě ČTK. Odpad se hromadí také podél cest, které je však potřeba uchovat pro průjezd těžké techniky, doplnili zástupci kraje.

„Je to obrovský problém. Jako mezideponie odpadu slouží místa, kde je kousek volného prostoru, například parkoviště před hotelem. Máme skládku lesního materiálu pod lesem, kam se dává štěpka a ekologické materiály, dnes je tam všechno, další máme místo autobusové zastávky. Nemáme to kam jinam vozit. Musíme ty ulice přitom čistit, protože bychom byli zcela zaplaveni. Kam s tím dál, nevíme,“ informoval starosta České Vsi Petr Mudra (STAN).

V Mikulovicích museli mezideponie zřídit hned na třech místech, dvě jsou v obci a jedna velká za obcí. „Jednu máme plnou, druhá se zaplňuje, na třetí ještě trochu místa máme. Doufáme, modlíme se, aby nám to celé vydrželo“ řekl starosta Roman Šťastný. Jak bude obec s odpadem nakládat dál, netuší. Ve Vidnavě a Velké Kraši je mezideponie za obcí, odkud se podle starostů obou obcí odváží odpad na centrální skládku do Javorníku.

Problém nakládání s odpadem, který se hromadí v postižených obcích, v pondělí projednával také krizový štáb Olomouckého kraje. „Odpad, který vzniká v obcích postižených povodněmi, je potřeba likvidovat. Podél cest se hromadí věci z domácností, poškozený nábytek, nefunkční elektronika, různé naplaveniny, klády dřeva, hromady větví a další. Součástí může být i nebezpečný odpad, který podléhá zvláštnímu režimu. Aktuálně fungující skládky nemají kapacitu, aby toto obrovské množství odpadu pojaly, proto je třeba situaci akutně řešit,“ uvedl po jednání krizového štábu hejtman Suchánek.

Na Jesenicku se budou demolovat domy

Na Jesenicku již statici určili k demolici řadu poškozených objektů, které nezvládly během povodní nápor rozbouřených toků. Mapování situace ještě neskončilo. Poškozené stavby již druhý týden v terénu obchází tým sestavený ze statiků, zástupců stavebního úřadu a hasičů.

Poškozené domy jsou v okolí řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, řekl vedoucí odboru stavebního úřadu a územního plánování jesenické radnice Jan Kalina. Konečný počet domů určených ke zbourání zatím není znám, tým i nadále pracuje v terénu. „Můj soukromý odhad jsou dvě desítky domů,“ uvedl Kalina.