Zeman pokračuje v kritice NATO. Mělo by podle něj skoncovat s rolí „servisní organizace USA“

Prezident Miloš Zeman označil Severoatlantickou alianci za „servisní organizaci Spojených států“. V rozhovoru pro deník Blesk současně vyzval, aby NATO tuto pozici opustilo, reformovalo se a jako svého nepřítele definovalo mezinárodní terorismus. Za kritikou Aliance stojí prezidentova nespokojenost se situací v Afghánistánu, kde se po odchodu západních vojsk vrátil k moci radikální Taliban.

Odchod z Afghánistánu doprovázený tím, že hnutí Taliban prakticky převzalo v Afghánistánu moc, je podle hlavy českého státu chybou amerického republikánského prezidenta Donalda Trumpa i jeho demokratického nástupce Joea Bidena.

Odmítl Bidenovo pondělní vyjádření, že Američané by neměli bojovat a umírat ve válce, ve které ani samy afghánské síly nechtějí bojovat. „Taliban je teroristická organizace a má ve svém programu ovládnutí světa,“ vysvětlil. Američané tak podle něj odchodem z Afghánistánu zrazují nejen sami sebe, ale veškeré civilizované země.

„Pokud to (odchod ze země –⁠ pozn. red.) byla nekoordinovaná americká akce, tak je zapotřebí se ptát, zda NATO nepotřebuje reformu,“ zamýšlí se prezident. NATO by podle něj mělo přestat být „servisní organizací USA“. Alianci považuje za moloch, do kterého „se lijí peníze“, které se platí různým zahraničním zbrojovkám, ale vojenský účel neplní. „Opravdu si myslíte, že když pošleme pár vojáků do Pobaltí, že tím někoho odstrašujeme?“

Na posledních summitech prý lídři ostatních zemí k plánům USA opustit Afghánistán většinou mlčeli. „Potřebujeme kolektivní vedení NATO, jistou rovnoprávnost členských zemí. Ne to, že když nějaký prezident zavelí, tak všichni ostatní poslechnou,“ konstatoval Zeman a doplnil, že souhlasí s názorem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že Rusko není nepřítel NATO.

Teroristická hrozba

Každá vojenská organizace by podle Zemana měla přitom svého nepřítele definovat. „Nepřítel je mezinárodní terorismus,“ zopakoval, protože západní spojence v souvislosti s Afghánistánem a islámským terorismem nekritizuje poprvé.

Již dříve v tomto týdnu prezident uvedl, že Spojené státy svým odchodem ze země ztratily prestiž světového lídra. NATO se podle něj zachovalo zbaběle a selhalo tak, že „vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence“. Prezident totiž předpokládá, že Taliban promění zemi v teroristickou centrálu a obnoví útoky po celé planetě.

Hlava státu proto vyzvala i k tomu, aby Česko přehodnotilo svůj závazek Alianci vydávat na obranu dvě procenta HDP. „Investovat do NATO je tak trochu vyhazováním peněz,“ soudí.

Ocenění pro Balouna

V citovaném rozhovoru pro Blesk Miloš Zeman rovněž ocenil práci velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna, který v uplynulých dnech řídil spěšnou evakuaci české ambasády v Kábulu. Diplomata s armádní zkušeností chce hlava státu na podzim vyznamenat medailí Za zásluhy, nevylučuje ani medaili Za hrdinství.

V pondělí – během setkání s českými velvyslanci – chce Zeman Balounovi za jeho afghánskou práci rovněž osobně poděkovat.

Česko z afghánského Kábulu přepravilo do Prahy třemi lety téměř dvě stě lidí, z toho 170 Afghánců. Třetí letadlo přistálo v Praze ve středu večer. Do Česka armádní letouny evakuovaly zaměstnance české ambasády, české vojáky, afghánské spolupracovníky velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánce, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Několik lidí česká letadla přepravila pro Polsko a Slovensko.