Zdravotníci dostanou odměnu za péči o pacienty s koronavirem. Vojtěch návrh předloží do dvou týdnů

Vláda plánuje výjimečně odměnit zdravotníky, kteří se starali o pacienty s koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to v neděli uvedl na Primě. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) bude stát dotovat nájem všem postiženým nařízením vlády. V Praze v neděli ráno přistálo poslední letadlo se zdravotnickým materiálem, který v Číně nakoupilo a do Česka prostřednictvím leteckého mostu dopravilo ministerstvo vnitra. Vnitro dosud za objednávky zaplatilo skoro čtyři miliardy korun.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • V Praze v neděli ráno přistálo poslední letadlo se zdravotnickým materiálem, který v Číně nakoupilo a do Česka prostřednictvím leteckého mostu dopravilo ministerstvo vnitra.
  • V Česku přibylo v sobotu 18 prokázaných případů nemoci COVID-19. To je nejnižší denní přírůstek od 9. března. Sobotní bilanci ale pravděpodobně ovlivnil nižší počet provedených testů.
  • Laboratoře provedly v sobotu 3862 testů, jejichž celkový počet tak stoupl na 257 678. Průměr tohoto týdne je 6515 testů denně.
  • Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v sobotu uvedl, že si od července dokáže představit otevření hranic do čtyř sousedních zemí, tedy Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. Zároveň doufá v cestování do států, které se s epidemií popasovaly stejně dobře jako Česko.
  • Zdravotníci by měli od vlády dostat mimořádnou odměnu za péči o pacienty s koronavirem. V neděli na Primě to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Návrh na změnu zákona by chtěl kabinetu předložit do dvou týdnů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předloží do dvou týdnů vládě návrh na změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta by měla umožnit výjimečně odměnit zdravotníky, kteří pečují o pacienty s nemocí COVID-19. Vojtěch to řekl v debatě televize Prima. Podpora by se týkala nejen lékařů ve státních nemocnicích.

„Chystáme změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten chceme předložit na vládu do dvou týdnů tak, aby v týdnu od 25. května šel do sněmovny ve stavu legislativní nouze,“ řekl Vojtěch.

„Na základě toho vydáme kompenzační vyhlášku, která zohlední sníženou produkci nemocnic. Chceme, aby nikdo na tom nebyl bit, aby poskytovatelé, kteří se starali o covidové pacienty, měli určitou bonifikaci, protože s tím stávající úhradová vyhláška nepočítala,“ vysvětlil ministr.

Havlíček: Stát bude dotovat nájem všem postiženým nařízením vlády

Částečné uhrazení nájemného vládou by se mělo vztahovat na všechny podnikatele, kteří byli postiženi vládními nařízeními kvůli koronaviru a museli nadále platit nájem. Týká se to tak i podnikatelů, kteří během pandemie provozovali například e-shop nebo prodávali zboží v provozovnách přes okénko. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Na podporu dosáhnou všichni, kteří byli vládním nařízením odstaveni a musí platit nájemné, bez ohledu na to, zda měli otevřené okénko, nebo provozovali e-shop,“ uvedl Havlíček. Dodal, že prozatím má na jednání vlády předjednanou podporu pro uhrazení nájmu státem podnikatelům z jedné třetiny. Jelikož by ale hrazení poloviny nájmu stálo stát podle něj jen o jednu miliardu více, bude se snažit prosadit tuto variantu.

V Otázkách Václava Moravce také hosté řešili problematiku posílení pravomocí ministerstva zdravotnictví. To by si podle si podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského zasluhovalo řádné, nikoli zrychlené projednání. Vláda má návrh zákona projednat v pondělí a prosadit v Parlamentu ještě za stavu nouze, který končí 17. května.

„Rozhodně by takový zákon zasloužil řádnou legislativní proceduru, protože nechce řešit současnou situaci. Ten skutečně míří do budoucnosti,“ uvedl Rychetský. „Zákon evidentně má nahradit právě nouzový stav,“ podotkl.

Ministerstvo zaslalo školám hygienické pokyny

Ministerstvo školství vydalo soubor hygienických pokynů pro mateřské, základní a střední školy. O víkendu jej zaslalo ředitelům. Školy by podle ministerstva měly zajistit skupinky maximálně po 15 lidech, časté větrání a dezinfekci povrchů. Pokud je to možné, měli by žáci trávit přestávky venku.

Učitel, který patří do rizikové skupiny, se může s ředitelem školy dohodnout na neplaceném pracovním volnu. 

„Do rizikové skupiny patří zaměstnanec školy, který osobně naplňuje alespoň jeden bod uvedený výše nebo pokud některý z bodů naplňuje jakákoliv osoba, která s ním žije ve společné domácnosti,“ uvádí v dokumentu MŠMT. Starší učitele ale ředitelé nutně potřebují k uskutečnění maturitních a přijímacích zkoušek. 

Letecký most z Číny končí

V Praze v neděli ráno přistálo poslední letadlo se zdravotnickým materiálem, který v Číně nakoupilo a do Česka prostřednictvím leteckého mostu dopravilo ministerstvo vnitra. Informaci potvrdil mluvčí hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kramář. Od 20. března, kdy byly lety zahájeny, přepravilo pět desítek letadel kolem 2000 tun roušek, respirátorů a dalšího materiálu. Vnitro dosud za objednávky zaplatilo skoro čtyři miliardy korun.

Podle Kramáře přistálo letadlo z Číny na ruzyňském letišti krátce po sedmé hodině ráno. „Dnes nemáme 23 nákladních aut, ale vystačíme si s osmi, jelikož se nejedná o nákladní letadlo,“ avizovali hasiči na Twitteru.

Ministerstvo nakupuje v Asii zdravotnický materiál centrálně mimo jiné pro záchrannou službu, některé nemocnice či domovy seniorů. Podle statistik distribuovalo vnitro k 30. dubnu skoro devět milionů respirátorů, přes 39 milionů rukavic či dva miliony návleků. Zdaleka nejvýraznější položkou jsou ale ochranné roušky, kterých vnitro s pomocí hasičů rozvezlo 62,8 milionu kusů. Největším odběratelem ochranných pomůcek byly kraje.

Objevuje se i kritika kvality dodaného zboží. Server Seznam Zprávy například s odvoláním na výsledky testů Ústavu chemických procesů Akademie věd napsal, že respirátory dovezené z Číny netěsní a pro efektivní fungování je třeba je k obličeji přilepit.

Část čínských ochranných obleků dovezených do Česka je navíc příliš malá, upozornil web Neovlivní.cz. Nevhodné overaly dostali zdravotníci, policisté i hasiči. Problém připustil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého ale byly potíže s velikostí obleků jen u prvních dodávek.

Vykládku a distribuci zhruba 13 tisíc metrů krychlových dovezených zdravotnických pomůcek měli na starosti hasiči spolu s policisty. Zboží překládali z letadel na nákladní auta, která ho vozila do policejného skladu v Opočínku na Pardubicku. Odtud materiál putoval konečným příjemcům. Hasiči při tom podle Kramáře najezdili po Česku kolem 400 tisíc kilometrů.

Ministr vnitra Hamáček po středečním jednání Ústředního krizového štábu řekl, že po skončení nouzového stavu by měla být klíčovým orgánem zodpovídajícím za nákupy, skladování a distribuci zdravotnického materiálu Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Vnitro podle Hamáčka vypíše už podle zákona o veřejných zakázkách tendr na rámcovou smlouvu na dodávku ochranných pomůcek po skončení nouzového stavu pro své složky, tedy například policii, hasiče nebo zdravotnická zařízení ministerstva vnitra.  

Sobotní nárůst případů byl nejnižší za osm týdnů

V Česku přibylo v sobotu 18 prokázaných případů nemoci COVID-19. To je nejnižší denní přírůstek od 9. března. Laboratoře ale v sobotu udělaly jen 3862 testů na koronavirus, zatímco průměr za celý tento týden je 6515 testů denně. Vyplývá to ze statistik na webu ministerstva zdravotnictví.

Nejvíce testů udělaly laboratoře v tomto týdnu v úterý, a to 8745. Ani v další pracovní dny počet testů neklesl pod 7200. Zlom přišel v pátek, kdy byl státní svátek, a počet testů se snížil na podprůměrných 4172. I tak to ale bylo o 310 víc než v sobotu.

Celkem bylo od začátku epidemie provedeno 257 678 testů, které prokázaly přítomnost koronaviru u 7755 lidí. Z nemoci COVID-19 se dosud vyléčilo 3471 pacientů. Naopak 245 lidí zemřelo. Vyplývá to ze statistik k nedělnímu ránu. 

Oproti předchozím dnům v sobotu také významně klesl podíl pozitivních testů. Bylo jich 0,47 procenta, zatímco v pátek 1,32 procenta a o den dříve 1,42 procenta.

Nejvíce nových případů onemocnění COVID-19 prokázaly testy tento týden ve čtvrtek, a to 103. V pátek nárůst zpomalil na 55, což bylo přibližně stejně jako v úterý. V sobotu přibylo 18 prokázaných případů, nejmíň od 9. března.

Nejvíce nakažených evidují hygienici v Praze, a to 1751. To je přes 128 případů na každých 100 tisíc lidí. Na druhém místě s minimálním odstupem za hlavním městem je při zohlednění počtu obyvatel Karlovarský kraj se 127 lidmi s nemocí COVID-19 na 100 tisíc obyvatel. 

Hospitalizováno je 308 lidí. Od úterý, kdy s koronavirem leželo v nemocnicích 361 pacientů, jejich počet setrvale klesá. Platí to i o počtu lidí s těžkým průběhem nemoci, který od začátku týdne klesl ze 71 na 62.

Kubek: Opatření proti koronaviru jsou uvolňována chaoticky

Prezident České lékařské komory Milan Kubek považuje uvolňování opatření proti koronaviru ze strany vlády za chaotické. Uvedl to v neděli v pořadu Partie na TV Prima. S tím nesouhlasí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle Vojtěcha je třeba vyvážit zdravotní hledisko a potřebu obnovit ekonomiku. S plánem rozvolňování opatření souhlasili epidemiologové, prohlásil Vojtěch. 

„Není to jenom nějaký výmysl politiků,“ uvedl ke Kubkovým výtkám Vojtěch. Kubek řekl, že vláda podmiňovala rozvolňování opatření spuštěním projektu chytré karantény od Velikonoc nebo vypracováním studie promořenosti. „Pak se na to zapomnělo. S exaktními daty se zachází tak, jak se to politicky hodí,“ řekl Kubek.

Podle něj je nesmysl například to, že od 11. května budou moci „puberťáci“ chodit do kina, ale ne do školy.  

Petříček: Hranice s okolními státy by se měly otevřít od července

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v sobotu uvedl, že by si od července dokázal představit otevření hranic do čtyř sousedních zemí – Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. Zároveň doufá v cestování do států, které se s koronavirovou situací popasovaly minimálně stejně dobře jako Česko. Mezi takové země řadí Maďarsko, Bulharsko a pobaltské státy.

Pokud se situace bude z epidemiologického hlediska vyvíjet dobře, mohla by v srpnu následovat druhá vlna uvolnění. Ta by se mohla týkat zemí jako Chorvatsko, Řecko nebo Slovinsko, napsal Petříček v blogu pro Aktuálně.cz.

Dále by ministerstvo zahraničí chtělo uvolnit restrikce pro cestování do Kanady, Austrálie a Japonska. Naopak na plánování cest do Itálie, Španělska, Francie nebo USA je podle Petříčka ještě brzy.

Vláda chce za podnikatele zaplatit třetinu nájemného

Stát se chystá podnikatelům, kteří jsou v nájmu a museli kvůli dopadům šíření koronaviru zavřít, uhradit minimálně třetinu nájemného za dobu od 12. března do konce června. Třetinu nájemného by měl uhradit pronajímatel, třetinu nájemník a třetinu stát, řekl v sobotu serveru iDNES.cz premiér Andrej Babiš (ANO).

Dosáhnout na podporu by podle plánu měla nejen obchodní centra, ale i hospody, malé obchody nebo například kadeřnictví. O úhradu části nákladů postižených podnikatelů usilovala již dříve opozice.

„Logika by měla být taková, že stát přispěje na nájemné, když se dohodne nájemce s pronajímatelem na slevě nájemného. Odstavili jsme část podnikatelů od provozu, měli tím pádem zavřeno, na ty by se to vztahovalo,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda v pátek naplno spustila projekt takzvané chytré karantény v celé zemi. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by hygienici za pomoci systému měli být schopni zjistit zhruba dvě třetiny lidí, se kterými přišel pacient nakažený koronavirem do styku. Chytrá karanténa používá moderní technologie, například údaje z mobilních telefonů.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zveřejnilo podrobnosti k další vlně uvolňování, která je plánována na 11. května. Opatření obecně směřují na dodržování odstupů a hygienu.