Ředitelé škol si maturity bez starších učitelů neumí představit

Starší učitele nelze u maturit nahradit, České televizi to potvrdili oslovení ředitelé středních škol. Ministerstvo minulý týden oznámilo, že starší učitelé z rizikových skupin by se nyní do škol vracet neměli. Ředitelé v tom vidí problém a upozorňují také na nedostatek ochranného materiálu a kolizi termínů maturitních a přijímacích zkoušek.

„Pokud bude stanoven nějaký věkový limit pedagogů u maturit, případně rizikové zdravotní indikace, pak bude na školách velký problém zajistit zkoušející a přísedící,“ upozorňuje ředitel Podještědského gymnázia Jiří Jansa. Podle něj by se také maturitní zkoušky mohly konat už v květnu, kdy by nehrozila kolize termínů s přijímacími zkouškami.

Návrat učitelů z rizikových skupin do škol ale minulý týden ministr školství Robert Plaga (ANO) nedoporučil. „Bude lepší, aby se do 30. 6. zpátky do přímého pedagogického procesu nebo do té školy nevrátili a případně se podíleli na vzdálené výuce,“ řekl ministr na tiskové konferenci. Například na zmíněném Podještědském gymnáziu v Liberci je ale několik pedagogů před důchodem a podle slov ředitele Jansy škola záskok momentálně nemá.

Problém s případnou nedostatečnou kapacitou potvrzuje také ředitel Matičního gymnázia v Ostravě Ladislav Vasevič. „Řada členů maturitních komisí je v kategorii 55 a více,“ uvedl. Gymnázium navíc nedisponuje ochrannými pomůckami. „Školy nedostaly zatím ani nabídku od MŠMT, aby specifikovaly, kolik budou potřebovat roušek, respirátorů a podobně,“ dodal Vasevič. Podle něj je nutné vyřešit imunizaci dětí a jejich příjezd do školy hromadnou dopravou. „Celá skupina dětí tím, že je nyní mimo režim školní docházky, je zcela mimo kontrolu a statistiky,“ vysvětlil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo školství potvrdilo, že starší učitelé budou mít omezený režim. „V rámci plánu uvolňování škol se předpokládá, že rizikové skupiny budou chráněny tak, že se nebudou účastnit kolektivních aktivit,“ uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová s tím, že opatření se budou týkat studentů i učitelů. „Jakmile bude ministerstvem zdravotnictví stanoven zvláštní režim pro určité zaměstnance, bude tuto informaci MŠMT školám obratem předávat,“ uvedla Lednová. 

Podle místopředsedy Asociace ředitelů gymnázií Alfreda Dytrta není stanovisko ministra nijak závazné a jedná se pouze o doporučení. „Považuji za zcela nemožné vyměnit ‚staré‘, již jmenované předsedy zkušebních maturitních komisí, za jiné – to je proces, který i za běžné situace nějaký čas trvá – a teď by vlastně nebyl nikdo k dispozici,“ vysvětlil. Asociace návrhy MŠMT konzultovala a připomínkovala.