Zařaďte wagnerovce mezi teroristy, vyzývají organizace Česko. Prigožin měl firmu na Teplicku

Události: Česká stopa wagnerovců vede na Teplicko (zdroj: ČT24)

Česko i celá Evropská unie by měly po vzoru Velké Británie umístit wagnerovce na seznam teroristických organizací. Vyzývají k tomu některé nevládní organizace i politici. Podle ministerstva zahraničí to ale v Česku naráží na právní překážky. Úřady nicméně skupinu považují za bezpečnostní riziko a podle informací ČT prověřují aktivity některých podnikatelů na Teplicku, kde měl firmu i nedávno zesnulý zakladatel žoldácké organizace Jevgenij Prigožin.

I po Prigožinově smrti je podle Velké Británie skupina stále ohrožením i pro Evropu – a Spojené království ji proto zařadilo na seznam teroristických organizací. Britský premiér Rishi Sunak mimo jiné řekl, že „metody mučení, krádeží a barbarství Wagnerovy skupiny ohrožují demokracii a svobodu na celém světě“. Británie teď bude moci wagnerovcům například zabavovat majetek.

„Nedávno organizaci jako teroristickou uznala Francie, parlamenty Estonska a Litvy, určitě by bylo dobře, aby se k tomu přidalo více členských států EU,“ má jasno analytička Centra pro informovanou společnost Andrea Michalcová.

V tuzemsku ale takový krok může být problematický. „My takový seznam nemáme, nemáme definici teroristické organizace. Ten pojem u nás má špíše symbolickou, politickou hodnotu,“ upozorňuje vrchní ředitel evropské sekce ministerstva zahraničí Jaroslav Kurfürst.

Evropská unie ovšem seznam teroristických organizací má a zařazení wagnerovců na něj zvažuje. „Ostatně k tomu vyzval už minulý rok Evropský parlament. Ve chvíli, kdy by se wagnerovci umístili na ten evropský seznam teroristických organizací, tak by to umožňovalo mrazit jejich majetek,“ vysvětluje bezpečnostní expertka z Centra pro informovanou společnost Veronika Víchová.

Stopy na severu Čech

Česká stopa wagnerovců míří na Teplicko. Jevgenij Prigožin tu měl osm let firmu RT-Consulting. Společnost mu pomáhal zakládat Oleg Šramko. Ten na severu Čech stále vlastní nemovitosti.

Dům, který v Teplicích Šramko spoluvlastní, je od počátku invaze Ruska na Ukrajinu prázdný. Podle místních lidí ale ruský podnikatel několikrát avizoval, že hodlá do Česka zase přijet. V roce 2018 se Šramko na sociálních sítích chlubil, že se v Rusku zúčastnil konference s Vladimirem Putinem o podpoře ruských podnikatelů.

Jeho českou spojkou do podnikání je Miloš Hakl, který s ním figuruje v osmi firmách. Hakla se podařilo štábu ČT vystopovat, o Šramkovi se ovšem odmítl bavit.

Podle odhadů mezinárodních organizací se k wagnerovcům na celém světě letos hlásilo zhruba 50 tisíc lidí. Spojené státy začaly na členy skupiny uvalovat sankce už v roce 2016, Evropská unie se přidala o čtyři roky později.