Zajímají Čechy evropské volby? Rakušan čeká rekordní účast, podle Okamury se lidé s EU neztotožňují

Události: Politici komentují volební účast (zdroj: ČT24)

Účast v letošních evropských volbách by mohla být vyšší než před pěti lety, přesto je nižší, než když se rozhoduje o obsazení sněmovny nebo hlavě státu. Šéfové koaličních i opozičních stran přiznávají, že se jim nedaří občanům dostatečně vysvětlit, proč je toto hlasování důležité. Velká část zákonů, které přijímá český parlament, přitom vzniká právě na unijní úrovni.

K volbám přišlo na mnoha místech po celé zemi přes třicet, v hlavním městě i víc než čtyřicet procent lidí. Účast by tak mohla být vyšší než před pěti lety. Nejvyšší volební účast bývá při volbách do Evropského parlamentu pravidelně v Praze. Naopak nejméně lidí chodívá k těmto volbám v Ústeckém a Karlovarském kraji.

I přes možnou letošní vyšší účast ale přišlo v sobotu a v pátek k volbám podstatně méně lidí než při volbách do sněmovny v roce 2021 nebo při loňském výběru hlavy státu.

„V Evropě se rozhoduje o řadě věcí, které se dotýkají každodenního života, které se dotýkají každého z nás. Hodně záleží, kdo nás v Evropském parlamentu zastupuje,“ míní premiér Petr Fiala (ODS).

„Lidé to nepovažují za důležité, proto jsme se jim snažili vysvětlit, že je to důležité. A Evropa by se měla konečně zamyslet,“ sděluje předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Nejnižší česká volební účast u eurovoleb byla v roce 2014, kdy lehce přesáhla osmnáct procent. V jiných letech se pak pohybovala zhruba mezi 28 a 29 procenty. „Doufám, že účast bude vyšší, a pokud bude nízká, tak je potřeba si uvědomit, že v pětadvaceti procentech má váš hlas váhu téměř čtyř,“ prohlašuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kde se rozhoduje o Česku?

„Občané prostě nevnímají Evropskou unii jako něco, s čím by se měli nějak zásadně ztotožnit, přitom bohužel většina legislativy, která je přijímána v České republice, tak je přijímána na základě diktátu z Bruselu,“ říká předseda SPD Tomio Okamura.

„Jsme to my, kdo o tom spolurozhoduje, a ne oni někde v Bruselu. V Evropě není všechno ideální, ale Evropa a funkční Evropa je důležitá. A my u toho máme být a být u toho aktivní,“ myslí si předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Také údaje o letošní účasti budou zveřejněny až s celkovými výsledky v neděli pozdě večer. Podle některých politiků ale bude vyšší, protože si lidé začínají více uvědomovat důležitost Unie.

„Čím dál víc se zajímají o to, co se rozhoduje v Bruselu a Štrasburku, protože si uvědomují, že velká část legislativy, která je projednává ve sněmovně, se primárně řeší tam,“ připomíná předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Očekávám rekordní účast. Myslím si, že zájem o evropská témata i díky tomu, co jsme dokázali během našeho předsednictví, bude letos výrazně vyšší,“ dodal předseda STAN Vít Rakušan.

Před pěti lety byla v Česku při evropských volbách druhá nejnižší účast v celé Evropské unii. Nižší byla jen na Slovensku, kde přišlo k eurovolbám necelých 23 procent voličů.