Vyšetřování úhynu prasat vázne, policie nezastihla majitele farmy

Jihlava - Policie už týden vyšetřuje úhyn prasat na zemědělské farmě v Brzkově na Jihlavsku, zatím se jí ale stále nepodařilo zastihnout majitele chovu Františka Jekla, případ proto zatím vázne. Informovala o tom mluvčí jihlavské policie Jaroslava Slavíková. Jekl původně slíbil podat na policii vysvětlení v pátek, kvůli porážkám si s policisty dohodl přeložení schůzky na tento týden.

Sedmatřicetiletý farmář má trvalé bydliště v Keřkově u Přibyslavi. Policisté se mu od pondělí marně snaží doručit předvolání. Kontaktovat se ho nepodařilo ani na farmě, uvedla Slavíková. Pokud bude prokázáno týrání zvířat, hrozí Jeklovi až jeden rok odnětí svobody. Mezi další možné tresty patří zákaz chovu a pokuta.

Podle brzkovského starosty Petra Pometla je hospodářství prázdné a stáj zamčená. Potvrdil, že se Jekl těžko shání, mobilní telefon podle jeho zkušenosti nezvedá.  

Farmář tvrdí, že zvířata zahubily choroby 

Na špatný stav vepřína v Brzkově upozornil veterináře anonymní telefonát. Při první prohlídce stájí neměla prasata vodu ani krmení. Jekl přesto odmítl to, že by chcípala hlady. Podle něj chov zdecimovaly choroby. Rozbory tkání mrtvých zvířat žádnou závažnou nákazu neprokázaly. Další laboratorní testy se ještě dokončují. Krajská veterinární správa přesto zahájila s Jeklem správní řízení kvůli porušení veterinárních předpisů.

V doporučeném dopise byl Jekl vyzván k osobnímu jednání na veterinární správě, zatím není jisté, zda jej převzal. „Budeme chtít doložení nákupu zvířat, krmení, spotřeby. Podle toho se bude odvíjet výše sankce, hrozí mu až půl milionu korun,“ uvedl ředitel správy Jiří Šulc.

Případ šetří i Česká plemenářská inspekce. Podle jejího zjištění Jekl chyboval v označování a evidenci zvířat. Do ústřední evidence nehlásil pohyby zvířat, tedy nákup a úhyny, což je povinné. Za to může být uložena pokuta až do jednoho milionu korun; běžné nedostatky inspekce trestá částkami v řádu tisíců korun.