Vojtěch bude zvažovat zavedení celostátních opatření. Počet aktuálně nemocných v Česku přesáhl pět tisíc

Pokud bude počet nových případů stoupat i dál, je namístě udělat určitá opatření. Lidé by měli vnímat, že riziko tu stále je, uvedl po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ve středu večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zavedení celostátních opatření bude ministr zvažovat do pátku. Nejednalo by se podle něj o dramatické záležitosti typu zavírání celých ekonomických sektorů a podniků. Nevyloučil však, že by mohlo jít například o povinné roušky ve vnitřních prostorech. V přepočtu na milion obyvatel Česko eviduje téměř dvacet nových případů nákazy koronavirem denně, což je největší přírůstek v rámci okolních zemí.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červenec

  • 10:07
    Česko

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

  • 10:06

    Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

  • 10:06

    Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

Vojtěch uvedl, že epidemiologická situace se z hlediska denních přírůstků potvrzených případů covidu-19 nedá označit za dobrou. Rizikové jsou podle něj především vnitřní hromadné akce. Apeloval v té souvislosti na odpovědnost jednotlivců. „Budeme data vyhodnocovat do konce týdne. Pokud nedojde ke stagnaci nárůstu počtu nakažených, tak bychom možná museli přijmout nějaká preventivní opatření pravděpodobně na úrovni ministerstva,“ řekl.

Možná celostátní opatření zváží v pátek. Ve středu jejich případnou podobu probíral s epidemiology, kteří dali svá doporučení. Vojtěch je však nechtěl zatím veřejně specifikovat, aby nevyvolal zbytečné debaty. 

Fakultní nemocnice by podle Vojtěcha měly vyšetřovat několik tisíc vzorků denně

Stát se podle Vojtěcha zaměří na to, aby měl páteřní síť laboratoří spadajících pod jeho resort. „Je třeba, aby měl stát na testování větší vliv, a to lze jen tam, kde má ministr jasně podřízené organizace, kterým může velet,“ uvedl. Český systém laboratoří a odběrových míst je aktuálně totiž velmi decentralizovaný, vysvětlil.

Příští týden v úterý se ministr zdravotnictví sejde s řediteli nemocnic, které spadají pod jeho resort. „Bude pro ně úkol, aby navýšili kapacitu, aby třeba fakultní nemocnice nevyšetřovala 100 vzorků denně, ale třeba 1000,“ řekl. Přál by si, aby instituce spadající pod resort byly schopné vyšetřit deset až patnáct tisíc vzorků za den. „Není to tak, že by pak soukromé nevyšetřovaly, ale musí tu být garantovaná síť, která bude za každých okolností schopna vyšetřit ten objem,“ dodal.

Příští týden se setká i se všemi řediteli krajských hygienických stanic. Budou debatovat o jejich optimálním fungování. To ve středu kritizoval premiér Andrej Babiš, podle něhož jsou ve vedení stanic velké rozdíly. Stanice podle něj navíc činí klíčová rozhodnutí, politickou odpovědnost přitom ale nesou členové vlády. 

Situaci v Česku posoudí epidemiologové

Vojtěch už během středy také uvedl, že požádal epidemiology, aby posoudili současný nárůst počtu nových případů. „Požádal jsem epidemiologickou skupinu pod vedením pana docenta (Rastislava) Maďara, aby mi k tomu dali své stanovisko. Vnímáme to, že nárůsty tady jsou, proto chci, aby se epidemiologové vyjádřili k tomu, jestli je na místě zavést nějaká opatření,“ dodal ministr. Avizoval, že stanovisko odborníků v pondělí předloží vládě.

I přes růst počtu nových případů a nová ohniska viru ministr nepovažuje současnou situaci za druhou vlnu epidemie. „Stále platí to, že všechny kraje na tom nejsou stejně. Některé mají minimální záchyt,“ dodal. 

Důležitější než přírůstky nových nakažených, které jsou důsledkem i zmírnění přijatých opatření proti šíření viru, jsou podle ministra kapacity nemocnic pro vážné případy, které na rozdíl od začátku epidemie bohatě dostačují. „Pokud někdo nemá příznaky nebo je průběh velmi mírný, zátěž pro zdravotnický systém je minimální. Je to nepříjemné pro toho samotného člověka, ale pro systém to není žádný velký problém,“ dodal.

Starostové z Moravskoslezského kraje vyzývají k přehodnocení plošných nařízení

Speciální opatření přijala vláda v Moravskoslezském kraji, který je jedním z ohnisek infekce. Tamní starostové nicméně vyzvali ministra a hygieniky k přehodnocení plošných nařízení.

Starostové Bruntálska a Opavska žádají v otevřeném dopise ministra zdravotnictví Vojtěcha a hygieniky o přehodnocení plošných protiepidemických opatření, která byla v kraji zavedena v pátek.

Krajská hygienická stanice tehdy rozšířila protiepidemická opatření na celý kraj. V kraji se znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a veřejných vnitřních prostorách. Omezeny jsou návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů, provoz restaurací a barů, hromadné akce i působení takzvaných pendlerů.

Protestní dopis podepsalo 64 starostů včetně opavského primátora Tomáše Navrátila (ANO). Uvedli, že okamžité zavedení mimořádných opatření přijali s velkým roztrpčením. Sdělili, že ještě více je ale trápí plošnost těchto opatření. Odvolávají se na to, že od ohnisek nákazy na Karvinsku jsou jejich města dostatečně vzdálená.  

V Moravskoslezském kraji přibylo za posledních 24 hodin 67 potvrzených případů,  nejvíce opět na Karvinsku. „V našem kraji se situace příliš nezměnila i přes plošné testování v OKD. To však neznamená, že to je dobré. Poklesl počet hospitalizovaných,“ uvedl ke statistice hejtman Ivo Vondrák (ANO). 

Onemocnění covid-19 hygienici zaevidovali i v některých moravskoslezských zdravotnických zařízeních, například v Psychiatrické nemocnici v Opavě. Ohnisko našli také ve florbalovém klubu na Opavsku a testováním pendlerů i v dalších firmách.

Česko má z okolních zemí největší přírůstky na milion obyvatel

V přepočtu na milion obyvatel Česko eviduje téměř dvacet nových případů nákazy koronavirem denně (19,8). To je více než dvojnásobek oproti Slovensku (7,5), Rakousku (9,4) a Německu (4,9). Dvakrát méně denních přírůstků hlasí i Polsko. Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku stoupl v úterý o 212, což je nejvíc od 28. června.

V Česku je taky poprvé přes pět tisíc aktuálně nemocných s covidem-19. Počet aktuálně nakažených stoupal od začátku března do 11. dubna, kdy kulminoval na 4736 případech. Následně počet aktivních případů klesal a přibližně od poloviny května s drobnými výkyvy stagnoval. Opět růst začal v červnu, zejména v jeho druhé půlce. O uplynulém víkendu počet aktuálně nemocných přesáhl dosavadní dubnové maximum a dále roste.

Po večírku v pražském klubu je 68 nakažených

Po večírku v nočním klubu v Praze, který se konal 11. července, evidují hygienici 68 nakažených koronavirem, včetně fotbalistů z několika sportovních klubů. České televizi to řekla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Večírku se podle ní zúčastnilo 17 lidí, z nichž se nakazilo 15. Mezi lidmi, kteří s těmito nakaženými byli v kontaktu, pak potvrdily testy další případy nemoci covid-19. Do povinné karantény hygienici dosud poslali rodiny nakažených a 121 lidí.

„Této akce se účastnily osoby, které měly vzájemné kontakty. Byli to různí sportovci z různých sportovních klubů,“ řekla Jágrová. „Byla tam jedna osoba, která v době účasti na akci neměla žádné potíže. První obtíže měla den poté,“ doplnila.

Mezi nakaženými po párty v klubu jsou podle předchozích informací médií fotbalisté rezervních týmů Sparty, Dukly či Bohemians 1905. Fotbalisté třetiligové rezervy Bohemians 1905 kvůli dvěma nakaženým přerušili letní přípravu. Dukla hlásí jednoho nakaženého dorostence ve výběru do 19 let, Sparta počet nemocných neuvedla. Situace ale údajně neovlivňuje A-týmy těchto klubů.

V McDonald's v Kladně se nakazil zaměstnanec

V prodejně rychlého občerstvení McDonald's v Kladně byl na začátku týdne potvrzen covid-19 u jednoho zaměstnance. Jedenáct lidí je v karanténě. Restauraci během dočasného uzavření vydezinfikovala profesionální služba a od úterka znovu funguje. Informovala o tom mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

„O znovuotevření této restaurace bylo rozhodnuto na základě konzultace s hygienickou stanicí,“ uvedl za McDonald's Adam Rapák. Podle Šalamunové jsou lidé z karantény testováni, výsledky by měly být k dispozici v pátek, podle nich případně hygienici určí další opatření.

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku je 26 nemocných

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku přibylo od úterního rána pět lidí, u nichž testy onemocnění potvrdily. Hygienici evidovali ke středečnímu ránu v obci 26 pozitivně testovaných, řekla Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně. Ve Vlčnově platí od soboty zpřísněná hygienická opatření.

Nákaza se v obci zhruba se třemi tisíci obyvateli objevila minulý týden, kdy ji testy prokázaly u osmi lidí. O nárůstu o 12 nakažených informovali hygienici v pondělí odpoledne, postupně přibývají další pozitivně testovaní. „Všechny tyto osoby byly v užším kontaktu. Z epidemiologického hlediska se jednalo o očekávaný nárůst počtu onemocnění vzhledem k rizikovosti kontaktu. V současné době nebylo zaznamenáno další ohnisko ve Vlčnově,“ uvedla Ševčíková. 

Odkud se onemocnění do Vlčnova rozšířilo, se hygienikům nepodařilo určit. „Zdroj nelze jednoznačně přesně specifikovat, jedná se o respirační nákazu,“ uvedla Ševčíková. Nemoc však zřejmě nemá u žádného z nakažených v obci těžší průběh. „V současné době neevidujeme žádnou hospitalizovanou osobu,“ doplnila Ševčíková.