Vládou prošla novela, která má ukončit nedostatek léků. Podle asociace hrozí odchod některých výrobců z trhu

UDÁLOSTI: Vláda schválila novelu zákona o léčivech (zdroj: ČT24)

V lékárnách stále chybějí některá antibiotika, oční kapky, sirupy pro děti nebo například endiaron. Novelu lékového zákona, od které si ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slibuje, že podobným rozsáhlým výpadkům léčiv zamezí, schválila ve středu vláda a míří do parlamentu. Jednou z podstatných částí předpisu je povinnost distributorů léků držet železnou zásobu. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová upozornila, že také umožní jejím lidem nahlédnout do dosud skrytých částí dodavatelského řetězce.

Nedostatek léčiv, o kterém se hovoří již od loňského podzimu, souvisí podle zdravotnických odborníků s tím, že jsou lidé více nemocní. Podle ředitelky SÚKL Ireny Storové dodali výrobci do Česka od podzimu více léčiv, než posílali v době před pandemií, ale přesto to nestačilo. Od podzimu do jara to zdravotníci vysvětlovali – slovy Storové – „extrémním nárůstem respiračních onemocnění“, nyní zase zdůvodňují nedostatek antibiotik či sirupů tím, že se mezi dětmi hodně šíří spála.

Nedostatek léků znepokojuje jednak rodiče, jednak i lékaře. Když totiž nejsou k dispozici specializovaná antibiotika, musí předepisovat širokospektrá. „Že musíme předepisovat širokospektrá antibiotika, je z našeho pohledu zbytečné. Je to nesprávný přístup,“ podotkla dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Irena Storová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Distributoři by měli držet železnou zásobu a dodávat do všech lékáren

Aby mohli vůbec něco předepsat, zvykli si doktoři volat do lékáren a zjišťovat, co je vlastně k dispozici. V budoucnu by ale měly lékárny dostat informování o zásobách léků, kterých je nedostatek, za povinnost. Nebudou také moci vydávat léky zařazené mezi ty s omezenou dostupností lidem do zásoby. „Budeme muset hlídat skladové zásoby. Budeme muset více hlídat i objednávky,“ shrnul prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Počítá s tím novela lékového zákona, kterou ve středu předložil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vládě právě v souvislosti s trvajícím nedostatkem některých léčiv. Válkovou ambicí je, „aby se situace, jaká je v letošním roce, a v loňském roce a v uplynulých letech byla pravidelně, neopakovala“.

Zákon dále vyžaduje od výrobců, aby dodávali lék ještě měsíc, za určitých okolností i dva poté, co nahlásí výpadek. Distributoři budou muset držet měsíční zásobu vybraných přípravků, které budou na zvláštním seznamu. Když bude potřeba, uvolní je do lékáren. Podle Válka také dostanou distributoři povinnost dodávat léky plošně, nebudou tedy moci zvýhodňovat partnerské lékárny, což je podle ministrova tvrzení dnes běžné.

Lékový úřad zase podle Storové uvidí do dosud neprůhledných částí dodavatelského řetězce a bude autoritou, která bude dodržování zákona kontrolovat. „Díky více informacím bychom měli kontrolovat, jestli všichni mají železnou zásobu. Také bude naší povinností, abychom okamžitě všechny informace sdíleli a zveřejňovali,“ shrnula.

Nová pravidla pro zajištění dostupnosti léků
Zdroj: ČT24

Podle velkých distributorů ale novela problém úplně nevyřeší. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu tvrdí, že hrozí, že některé firmy z českého trhu k termínu účinnosti novely odejdou. I opozice očekává, že naděje, které ministerstvo do novely vkládá, jsou přehnané. „Novela situaci s nedostatkem léků nevyřeší. Nevyřeší například třeba volně prodejné léky, kterých je kritický nedostatek,“ míní předseda sněmovního podvýboru pro lékovou politiku Kamal Farhan (ANO).

Kdy bude onen termín účinnosti, není zcela jasné. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby to bylo již na podzim. Válek sice po jednání vlády hovořil o tom, že je mezi stranami shoda na tom, že je novela potřeba, opozice ale není nakloněna zrychlenému projednání předpisu.

Suroviny dříve přicházely v řádu týdnů, teď až po mnoha měsících

Ačkoli k nedostatku léčiv zřejmě přispívá i to, že jsou lidé více nemocní než před pandemií covidu-19, roli hraje i to, že po pandemii dobře nefungovaly dodavatelské řetězce. „Běžně bývaly dodací doby surovin kolem čtyř, šesti týdnů. Dnes se bavíme o čtyřech, šesti měsících i déle,“ srovnal Matěj Kovář z vedení firmy Zentiva.

Podle Storové je problém v tom, že se „většinová část surovin pro léky, ale třeba i obalových materiálů“ dodává z Číny či Indie. „Tam došlo k obrovskému narušení, a než to průmysl stihl obnovit, vzalo to zřejmě nějakou dobu. Přestože dodávky navýšili, tak to stále nebyl dostatek,“ poznamenala.

SÚKL naproti tomu podle své ředitelky nemá jasné důkazy o tom, že by výpadky souvisely i s poměrně nízkými regulovanými cenami léčiv v Česku. „V momentě, kdy dostáváme hlášení o přerušení nebo ukončení dodávek, se uvádí i důvod. Nízká cena nebo úhrada je nejminoritnější důvod, který dosud dodavatelé uváděli. Nejčastější důvody byly logisticko-distribuční nebo obchodně-marketingové,“ tlumočila.

Připustila, že nemá způsob, jak ověřit, zda to, co výrobci uvádějí, je pravda. „Vycházím z premisy, že se snaží objektivně, profesionálně informovat,“ dodala.