Vláda obstála, řekl Rakušan na sněmu STAN. Odmítl populistická řešení

Zástupci tří ze čtyř stran, které jsou spolu se Starosty a nezávislými ve vládní koalici, vystoupili na jejich sobotním republikovém sněmu. Osobně však nepřišel pouze nikdo z Pirátů, s nimiž sice Starostové spolupracovali ve sněmovních volbách, ale nyní se mimo jiné přou o nominaci eurokomisaře. Předseda STAN Vít Rakušan zopakoval, že je přesvědčen, že komisaře má nominovat jeho hnutí. V úvodním projevu na sněmu vyjádřil mínění, že se vláda dokázala vyrovnat s problémy, které postihly Česko. Také řekl, že se k moci snaží dostat nebezpeční populisté a že na politické scéně sílí extrémní proudy.

Republikový sněm STAN není letos volební, hnutí se jím připravuje na nadcházející evropské a podzimní krajské volby. Rakušan se ve svém projevu ohlédl za dosavadním vládnutím koalice, jejímž členem Starostové jsou. On sám je prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra. Míní, že uplynulé dva roky byly složité, Česko se potýkalo s dopady ruské války proti Ukrajině v podobě uprchlíků či energetické krize. „Myslím, že v této obtížné době vláda uspěla,“ uvedl Rakušan. Uznal však, že očekávání lidí byla větší.

Míní, že vláda by měla lépe prezentovat práci, kterou odvedla, jinak podle něj hrozí nástup politiků, „kteří budou slibovat jednoduchá řešení“. „Jejich politika nemá obsah, chtějí si vzít moc a chtějí z ní profitovat,“ prohlásil předseda STAN. Na problémy podle Rakušana nefungují jednoduchá a populistická řešení.

Na sněmu se také představili lídři do krajských voleb, hnutí prezentovalo rovněž program a lídry ve volbách do Evropského parlamentu, Danuši Nerudovou a Jana Farského. Cílem v eurovolbách je podle prvního místopředsedy STAN Lukáše Vlčka dvouciferný výsledek, čemuž odpovídají asi čtyři europoslanci. V minulých evropských volbách získali Starostové jedno křeslo, v koalici s TOP 09 celkem tři křesla.

Fiala ocenil spolupráci s hnutím

Na sněmu vystoupil i předseda ODS a premiér Petr Fiala, který ocenil vládní spolupráci s hnutím. „Umíme se vždy domluvit a dohodnout... Politika není individuální závod, je to týmová hra, vyžaduje spolupráci. V týmové hře jsou nevyhnutelné a potřebné kompromisy, je třeba potlačit vlastní ego, které se může někdy ukázat jako nejhorší nepřítel,“ řekl Fiala.

Ocenil, že země dokázala zvládnout výzvy jako uprchlickou krizi. „I když se zdá, že ty největší krize jsme zvládli, že nás čeká nějaká rutina, skutečnost je ta, že nás nic jednoduchého nečeká. Nadále bojujeme o to, jak bude v dalších letech vypadat Evropa. Bojujeme nadále o to, jak bude vypadat naše demokracie, o to všechno se nyní hraje,“ zaznělo z premiérových úst.

Kromě něj dorazili na sněm STAN do Olomouce i předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka a místopředseda TOP 09 Michal Kučera. Naopak Piráti poslali pouze videozdravici svého předsedy Ivana Bartoše.

Otázka eurokomisaře

Piráti a STAN v roce 2021 kandidovali společně ve sněmovních volbách a po volbách mimo jiné připadla nominace nového eurokomisaře jejich koalici. V posledních měsících ale doutná spor o to, která strana má na nominaci nárok. Rakušan v březnovém rozhovoru pro Novinky.cz hovořil o údajné ústní dohodě s Fialou, že komisaře navrhne jeho hnutí, Bartoš naopak koncem minulého roku přišel s myšlenkou, že by kandidáti mohli být dva, jeden od STAN a druhý od Pirátů.

Rakušan na sobotním sněmu své stanovisko zopakoval a řekl, že s nominací počítá. „Nevýhoda nepsaných gentlemanských dohod je taková, že si ji pamatují jenom ti, kteří ji uzavírali. Podal jsem si ruku s premiérem, lidí v té místnosti moc nebylo, ale s panem premiérem to interpretujeme shodně. Piráti sami na svých fórech se k tomu také vyjadřují, diskutují a mnozí z nich to vnímají jako legitimní požadavek Starostů. Bavit se o tom určitě budeme, ale stejně tak říkám: my budeme nominovat eurokomisaře. Nepochybujeme o našem nároku, nominovat prostě budeme,“ prohlásil nyní předseda STAN.

O nominaci se chce „průběžně bavit“ před evropskými volbami. „Jméno určitě padne až po evropských volbách, ale je potřeba předtím tady interně nejen s Piráty, s ostatními koaličními partnery, vést už jednání, neformálně se bavit v Bruselu, což také děláme,“ dodal Rakušan.