V týdnu se bude v Česku postupně oteplovat. O víkendu ale na severu zasněží

V Česku se v tomto týdnu ještě postupně oteplí, mimořádně teplé počasí, které panovalo od září, ale končí. Od pátku budou navíc panovat velké regionální rozdíly v počasí. Zatímco na jihu země by mohly nejvyšší teploty v pátek i sobotu vyšplhat ještě na nadprůměrných šestnáct stupňů Celsia, na severu republiky se dostanou jen několik málo stupňů nad nulu a na horách bude sněžit. Ranní mrazy očekávají meteorologové do středy. Vyplývá to z aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pondělí bylo polojasno až skoro jasno. Ráno se objevily přízemní mrazíky, na horách na severu a severovýchodě sněhové přeháňky. Sníh napadl na některých místech už v neděli. Nejvyšší odpolední teploty první den v týdnu většinou nepřekročily jedenáct stupňů. V úterý budou maxima dvanáct stupňů, ve středu ještě o dva stupně víc. Obloha se ale postupně zatáhne. A zataženo až oblačno s přeháňkami vydrží i v závěru pracovního týdne.

Ve čtvrtek dosáhnou nejvyšší teploty čtrnácti stupňů Celsia, na jihu šestnácti. V pátek se budou teploty na severu Česka držet jen kolem šesti stupňů, na jihu znovu dosáhnou šestnácti. Podobné velké teplotní rozpětí vydrží i v sobotu.

Po oba víkendové dny bude panovat oblačné až zatažené počasí, místy bude pršet, na severu se objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou držet nad nulou, přes den bude v průměru kolem deseti stupňů Celsia.

Počasí v příštích čtyřech týdnech očekávají meteorologové celkově teplotně i srážkově průměrné. Vyplývá to z měsíční prognózy počasí. Průměrná teplota v tomto období roku je 6,9 stupňů Celsia, v průměru spadne 42 milimetrů srážek.