V hořícím národním parku zaprší až za několik dnů, ukazuje předpověď

V oblasti Hřenska na Děčínsku, kde hasiči od neděle likvidují rozsáhlý požár, zřejmě nebude pršet až do pátku. První deště přijdou do Českého Švýcarska podle meteorologů nejdříve v pátek nebo až v noci na sobotu a v sobotu. Kolik srážek spadne, nelze nyní specifikovat, upozornil v úterní tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli suchu v celých Čechách platí do odvolání i výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů. Vítr, komplikující boj s požárem v národním parku, ve středu znovu zesílí a uklidní se asi až v noci na čtvrtek. Podle hasičů právě na počasí záleží, kdy se podaří požár uhasit.

Vítr je v souvislosti s požárem nebezpečím. Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka záleží zejména na jeho síle a směru. Meteorologové uvedli, že v průběhu úterý bude v zasažené oblasti převládat slabý až mírný severozápadní vítr, který ojediněle dosáhne v nárazech rychlosti do 36 kilometrů v hodině. V noci na středu se změní na severní, zůstane však slabý. Relativně silnější vítr meteorologové očekávají v sobotu.

Vítr přenáší požár na další ohniska nebo tam, kde už hasiči práci ukončili. „Nejsilnější je vítr v tuto chvíli (15:00), zeslábne v noci, pak znovu zesílí ve středu odpoledne. Definitivně ustane v noci na čtvrtek,“ řekl Radek Tomšů z ústecké krajské pobočky ČHMÚ. Právě větru dávají hasiči za vinu rychlé rozšíření požáru v pondělí večer. „Bohužel se rozfoukalo, ale nepršelo, a srážek se nedočkáme ani v nejbližších hodinách,“ upozornil Tomšů.

Déšť až na konci pracovního týdne

Ve středu se ochladí, ale pak znovu teploty porostou. Pršet bude na Děčínsku podle meteorologů nejdříve v pátek nebo v noci na sobotu. Výraznější srážky se objeví až o prvním dnu víkendu. „To je nicméně ještě daleko a předpověď se může do té doby ještě upravovat,“ doplnil Tomšů.

Vlček po úterní návštěvě plameny zasažené oblasti uvedl, že hasiči v Hřensku drží linii požáru. Kdy boj s živlem skončí, odhadovat nechtěl. Úplné uhašení lze podle něj čekat i za několik dnů.

Meteorologové v této souvislosti upozornili, že lesní požáry představují zdroj znečištění ovzduší. Do okolí se při nich dostávají zejména menší znečišťující částice a také oxid uhelnatý, těkavé organické látky, polycyklické aromatické uhlovodíky nebo oxidy dusíku.

„Zvýšené koncentrace související prokazatelně s požárem ve Hřensku byly zaznamenány na rozsáhlém území ČR,“ informovali. Doplnili, že například v České Lípě mohly v noci na úterý maximální hodinové koncentrace prachových částic PM10 překročit i 250 mikrogramů na metr krychlový. Nicméně hodnota čtyřiadvacetihodinového imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový byla kolem 13. hodiny mírně překročena jen v České Lípě a Kolíně, doplnili meteorologové.

Oheň v Národním parku České Švýcarsko byl v úterý ráno podle hasičů na ploše kolem 30 hektarů a před polednem ho likvidovalo přes 400 hasičů z 83 jednotek.