Úsporná opatření navržená vládou jsou měkká. Sáhl bych po šokové terapii, říká Topolánek

Mirek Topolánek byl hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vládní koalice podle Mirka Topolánka přistoupila v rámci úspor k postupným krokům, nikoliv razantním. Bývalý premiér je přesvědčený o tom, že většina opatření musí přijít už letos. Kabinet Petra Fialy (ODS) má na balíčku trvat a nenechat se vydírat odbory nebo politickými stranami, řekl expremiér a současný předseda výkonné rady Teplárenského sdružení v Interview ČT24.

„Premiér Mirek Topolánek prováděl velice podobnou reformu, takzvaný Topolánkův batoh. Opřel se o odborníky, kteří nebyli překvapeni při publikaci tohoto balíčku tak, jako byli překvapeni členové NERVu při publikaci této vlády,“ zhodnotil expremiér představování současného úsporného balíčku. Tvrdí, že by se snažil předem o něm vyjednávat jak s odbory, tak s ekonomickými průmyslovými partnery.

Všichni podle Topolánka přesto tuší, že je nutné něco udělat. „Většina opatření musí přijít letos. Sice na příjmové straně přicházejí letos, na výdajové ale jen částečně, většina až příští rok. Už to pokládám za velkou chybu,“ podotkl Topolánek.

Vyjednávat s odbory je podle něj jedna věc, ale strašení generální stávkou je podle Topolánka neadekvátní. „V této chvíli vláda nesmí uhnout a dokonce bych řekl, že některá opatření musíme urychlit a udělat ještě letos i na výdajové straně,“ upozornil.

Opatření, která předložila současná vláda, mu připadají dostatečně měkká a konsenzuální. „Udělala možná tu chybu, že chtěla postihnout tak trochu všechny, všichni by se na tom tak trochu měli podílet. A nakonec všechny naštvala,“ míní Topolánek. Podle něj kabinet už nemá moc možností, kromě technických změn.

„Problém je, že je třeba vysvětlovat lidem a na a tom se odbory měly podílet. Že jsme zchudli už o dvacet procent, že nám ubývají úspory, že se nám fakticky snižují mzdy, klesá reálná hodnota mezd. A že když vláda něco neudělá, tak budou klesat dál,“ poznamenal expremiér. 

Cesta z dluhů

Topolánek nepochybuje o tom, že vláda musela k úspornému balíčku přistoupit. „Jeho hloubka je dostatečná, skladba – s tou nesouhlasím – ale musí to ta vláda provést,“ konstatoval. 

Fialův kabinet podle něj například správně řekl, že sníží mzdové prostředky na státní správu. „Pokud to udělá o dvě procenta, tak já bych řekl, ať to udělá o deset,“ dodal. Podle něj existují v současnosti ministerstva, která jsou na zrušení. V případě dotací Topolánek soudí, že je úsporná opatření jen „pohladila“, on sám by na ně sáhl výrazněji.

Bývalý předseda vlády s nadsázkou zmínil i umělou inteligenci. „Kdyby u nás fungovala umělá inteligence, mohl bych devadesát procent úředníků propustit. Jestliže téměř devět korun z deseti je dáno na mandatorní a kvazimandatorní výdaje, tedy zákonem dané výdaje, na to nepotřebuji nikoho, kdo by to přerozděloval,“ upozornil bývalý premiér. 

Mluvit tvrdě, ale říkat pravdu

Vláda podle Topolánka musí s lidmi o úsporných opatřeních mluvit. Myslí si, že společnost je dodnes vyděšená, ať už kvůli lockdownům během covidové pandemie, válce na Ukrajině nebo energetické krizi a rostoucím cenám potravin.

„Vláda má vysvětlovat a uklidňovat. Má říct, že z hlediska inflace jsme z nejhoršího v zásadě venku, inflaci dneska spíše táhne negativní očekávání než cokoliv jiného. Do konce roku jsme pod deset procent. Je to sice strašné, ale vláda má uklidňovat, mají uklidňovat i odbory, protože to, co se hrne na zaměstnanecký sektor, může z té umělé zaměstnanosti, kterou máme, znamenat nárůst problémů v sociální oblasti,“ varuje.

Bývalý předseda vlády nevidí ve Fialově kabinetu nikoho, kdo by komunikoval normálně. Lidi podle něj začínají reagovat podrážděně, roste závist či negativní postoj ke všemu. „Může to přerůst ve velmi silné sociální problémy, nepokoje až stávky. Musí s lidmi víc mluvit. Můžou s nimi mluvit tvrdě, ale musí jim říkat pravdu,“ vzkázal expremiér.