Ukrajinský velvyslanec do Česka je vybraný, řekl Perebyjnis. Podle Černochové nemá armáda mnoho materiálu pro další pomoc

Otázky Václava Moravce 26. 11. 2023 (1. část) (zdroj: ČT24)

Ukrajina již vybrala nového velvyslance do České republiky. V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce to řekl bývalý velvyslanec v Česku a nynější náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) už nemá český stát příliš toho, co by mohl Ukrajině poskytnout z hlediska vojenské pomoci. Existují ale kapacity u soukromých výrobců.

Podle Perebyjnise je škoda, že Kyjev dosud do Česka neposlal nového velvyslance. „Už jsme ale takovou kandidaturu našli a snad brzy bude v Praze,“ řekl. Prozradil, že se jedná o muže, jméno zatím nemohl vzhledem k diplomatickým zvyklostem zveřejnit. Také prozatím neví, zda se ujme své pozice před koncem roku.

„Ujišťuji vás, že to bude co nejdřív,“ dodal. Vyloučil také, že by se na pozici vrátil sám. Podle dřívějších informací týdeníku Respekt by se mělo jednat o současného ukrajinského velvyslance v Polsku Vasilije Zvaricha.

Černochová řekla, že absence ukrajinského velvyslance nezpůsobuje přílišné komplikace z hlediska poskytování další pomoci Ukrajině. „Myslím si, že rok a půl je hodně dlouhá doba,“ připustila ale s tím, že je škoda, že velvyslanec stále nebyl jmenován. Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), který byl také hostem diskuse, se v této otázce s Černochovou shodl.

Podpora Ukrajiny

Velkým tématem byla i další podoba podpory Ukrajiny bránící se ruské agresi. „Z vojenského materiálu už není mnoho věcí, které bychom na Ukrajinu mohli posílat,“ uvedla Černochová. „Na druhou stranu se budeme snažit kompenzovat nemožnost posílat materiál z našich zásob, protože nechceme ohrozit naši obranyschopnost, vývozními licencemi, které udělujeme soukromým firmám,“ poznamenala.

Česká republika je podle ní pro různé spolupráce a iniciativy velmi oblíbenou zemí. Například za dánské peníze se přes Česko poslalo téměř padesát bojových vozidel pěchoty, dva a půl tisíce pistolí, sedm tisíc pušek, pět set lehkých kulometů či pět set ostřelovacích pušek, uvedla. „I oni se snaží sami od sebe navyšovat kapacity,“ dodala.

Vyzdvihla také například občanskou iniciativu, díky které se koupil a zaslal na Ukrajinu tank pojmenovaný Tomáš, zmínila také pokračující výcvik ukrajinských vojáků na území Česka.

„Nechci na tohle téma ani spekulovat, co by bylo,“ řekl Metnar k tomu, zda by v pozici ministra obrany dodávky zbraní na Ukrajinu ukončil. „Já si myslím, že je dobře, že pokračuje pomoc České republiky,“ dodal. Je podle něj ale otázkou, zda na to má země prostor.

Průzkum podpory zasílání vojenské pomoci Ukrajině, říjen 2023
Zdroj: Kantar

V říjnu 2023 opět poklesla v Česku podle průzkumu agentury Kantar pro ČT podpora zasílání další vojenské pomoci Ukrajině. Pro je 47 procent dotázaných, proti 51 procent z 1200 dotazovaných respondentů.

Budoucí podpora Evropy

Například nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica se staví k další vojenské pomoci Ukrajině negativně. „Se slovenskými partnery jednáme a slyšíme, že stále podporují evropskou integraci Ukrajiny,“ řekl Perebyjnis. Dodal, že jen slepý nevidí, jakého pokroku Ukrajina dosáhla, zmínil řadu nově zavedených protikorupčních systémů. 

„Musíme být připraveni na jakékoli scénáře, ale doufáme, že k tomu nedojde,“ prohlásil Perebyjnis k možnosti, že nebude schválen balíček 50 miliard eur podpory ze strany Evropské unie, například kvůli odporu Maďarska.  

Jak Metnar, tak Černochová vidí za potížemi současné ukrajinské protiofenzivy rychlé zbrojení Ruska spíše než nedostatečnou podporu ze strany západních států. „Není to o tom, že bychom dodávali méně zbraní na Ukrajinu,“ myslí si Černochová.

Metnar hodnotí současný stav na frontě jako zamrzlý konflikt. „Požadavek ukrajinských ozbrojených sil je cvičit zákopovou válku,“ řekl. Podle Metnara vojenská pomoc přitom globálně stále roste.

„Cíl není, aby Ukrajina neprohrála, cíl je, aby Ukrajina vyhrála,“ prohlásil Perebyjnis. „Nemějme iluze, Rusko půjde dál. Samotné se tím netají. Jinak budou muset dříve nebo později bojovat vaši občané,“ podotkl Perebyjnis. Svět by se měl podle něj sjednotit podobně, jako to udělal během druhé světové války proti nacistickému Německu.