Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

UDÁLOSTI: Do ordinací praktických lékařů letos nastoupí víc začínajících neatestovaných lékařů (zdroj: ČT24)

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.

Do ordinací praktických lékařů bude moci letos nastoupit 150 čerstvých absolventů bez atestace, což je o polovinu více než loni. Budou se tak moci připravovat na kariéru praktiků pod dohledem zkušených lékařů, kteří si naopak vychovají nástupce.

„Už mám nějaké základní zkušenosti. Co ještě nevím, jak bych řešila dál, s paní doktorkou konzultujeme,“ shrnula své nynější postavení absolventka medicíny Magdaléna Pecháčková.

Lékařům, jako je ona, se říká lékaři-rezidenti. Ministerstvo zdravotnictví poskytuje na jejich místa dotace, jejich výši letos rovněž zvýšilo. Na mzdu Magdalény Pecháčkové včetně odvodů půjde 80 procent z peněz určených na jedno místo. Zbytek je na povinné stáže a kurzy a také na odměnu pro školitelku.

Lékařka Kateřina Javorská, která školí Magdalénu Pecháčkovou, podotkla, že mnoho školitelů má rezidenty i bez odměny. Vyplatí se jim to. „Tím, že mají rezidenta v ordinaci, se vlastně generuje zisk pro ordinaci,“ poukázala.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky by se měl díky podpoře výchovy neatestovaných absolventů v ordinacích urychlit „přísun lékařů do zdravotnického systému“. Praktici chybějí zejména v Ústeckém, Středočeském a Karlovarském kraji. Dlouhodobě je dostupnost horší v příhraničí, ale i v blízkosti velkých měst. 

O místa u praktiků pro děti zájem není

Podpora rezidentských míst se ale týká hlavně praktických lékařů pro dospělé. Naopak praktikům-pediatrům se podle předsedkyně jejich sdružení Ilony Hülleové nevyplatí školit začínající kolegy ani s vyšší dotací. Stále totiž nedokážou konkurovat nemocnicím.

„Měli jsme požadavek na daleko vyšší částku na rezidenční místo, aby mzda pro začínajícího lékaře byla dostatečná,“ podotkla Hülleová.

Lékaři, kteří by přebírali ordinace, tak chybí. V roce 2021 začalo nově ordinovat sedmdesát pediatrů, ale skončil jich téměř dvojnásobek. Rodiče, jejichž potomci se v důsledku ocitli bez lékaře, mají pak často potíž sehnat nového.