Stát hledá přístřeší pro ukrajinské Romy a zjišťuje, jak s ubytováním zahýbe turistická sezona

UDÁLOSTI: Ukrajinští běženci v Česku (zdroj: ČT24)

Předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) má prověřit, kolik kapacit pro ukrajinské uprchlíky od komerčních ubytovatelů ubude například kvůli letní turistické sezoně. Informoval o tom ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Stát také spolu s hejtmanstvími vytipovává objekty, které by mohly poskytnout přístřeší prchajícím ukrajinským Romům. Od ruského útoku na Ukrajinu Česko tamním občanům udělilo už 310 961 víz.

Ukrajinci prchající před ruskou invazí dostávají víza dočasné ochrany, která jim umožňují v Česku pobývat až rok. V pondělí jich podle statistik ministerstva vnitra přibylo 2791, proti počátku minulého týdne jejich počet ale mírně poklesl (v úterý po Velikonocích dostalo víza tři a půl tisíce Ukrajinců). Celkem už Česká republika udělila 310 961 speciálních víz.

Mezi dospělými běženci převažují ženy, kterých jsou zhruba tři čtvrtiny. Asi čtyřicet procent z celkového počtu uprchlíků jsou děti. Běženci mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování – a právě o ubytovacích možnostech v úterý jednal ministr Rakušan se zástupci krajů.

Proměna kapacit

Předseda Asociace krajů Kuba má podle Rakušana zmapovat, kolik kapacit pro uprchlíky od komerčních ubytovatelů ubude například kvůli letní turistické sezoně. Například v Jihočeském kraji ubude zhruba 250 míst, která by tamní hejtman Kuba měl být schopen ubytovat v rámci krajských kapacit, uvedl Rakušan.

Problémy očekává v nejvytíženějších krajích, Středočeském a Jihomoravském, a také v Praze. Zatím ministr odhaduje, že půjde o nižší jednotky tisíc míst, která budou chtít komerční ubytovatelé využít k jiným účelům.

Strategická skupina ministerstva vnitra podle Rakušana připravuje podklady mapující, ve kterých regionech je dostatek míst ve školách, kde jsou pracovní příležitosti, kde volné ubytování. Výsledkem by měl být model ideálního rozmístění uprchlíků v České republice.

„Situace je dynamická, neustále se mění a úplně přesná čísla neznáme. Ale domnívám se, že stěhování z hotelů a penzionů se v celé republice bude týkat jen jednotek tisíců uprchlíků, a věřím, že bychom to měli zvládnout, i když v každém kraji je ta situace jiná,“ řekl Kuba.

Pro prchající Romy

Debata se vedla i o ubytování prchajících ukrajinských Romů. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) pro tyto potřeby vytipoval jednadvacet objektů, ne všechny jsou podle vicepremiéra vhodné. S krajskými zástupci se shodl na třech domech, po jednom v Jihomoravském a Středočeském kraji a na Vysočině.

Vybrané nemovitosti se stát bude pokoušet do zhruba týdne až deseti dnů uzpůsobit tak, aby byly připravené pro ubytování. Romské neziskové organizace přislíbily, že se postarají o další provoz. Stát bude zajišťovat například jídlo. Na jednání s hejtmany Rakušan také nabídl, že přímo do krajských asistenčních center pomoci uprchlíkům lze vyslat zástupce romského neziskového sektoru.

Ministr opět také upozornil na to, že část romských běženců tvoří lidé s maďarskými pasy, kteří podle společných unijních pravidel nemají nárok na pomoc v Česku, ale měli by o ni žádat v Maďarsku. Totéž se týká i lidí, kteří mají ukrajinský, ale ještě nějaký další pas.

Podpora vědců

Zesiluje i podpora pro prchající ukrajinské experty. Technologická agentura ČR (TA ČR) navýšila částku na podporu zapojení vědců z Ukrajiny do týmů, které řeší projekty financované agenturou. Původně pro tyto účely vyčlenila deset milionů korun, podle mluvčí TA ČR Veroniky Dostálové už byly podpořeny žádosti ve výši téměř celé navýšené částky. Další peníze agentura shání, zájem řešitelů o rozšíření týmů totiž pokračuje.

Pomoc pro experty z Ukrajiny řeší také Grantová agentura ČR, která podporuje základní výzkum. Akademie věd ČR mimo jiné spustila program vědeckých stáží pro Ukrajince a Ukrajinky. Expertům i studujícím, kteří uprchli z napadené země, pak pomáhá také řada tuzemských univerzit a vysokých škol – například nabídkou práce, stipendií, ubytování na kolejích, ale i pořádáním charitativních sbírek.