Sněmovní výbor k řediteli BIS se sejde, sdělil jeho předseda. Babiš doporučil Zemanovi setkání s Koudelkou

Brífink premiéra Babiše po jednání s prezidentem republiky v Lánech z 2. srpna (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí setkal s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Jednali spolu i o tom, kdo povede Bezpečnostní informační službu (BIS) po skončení mandátu současného ředitele Michala Koudelky v polovině srpna. Prezidentovi Babiš doporučil, aby se s Koudelkou sešel. Premiér také požádal o svolání bezpečnostního výboru sněmovny – jeho předseda Radek Koten (SPD) už uvedl, že výbor svolá co nejdříve.

Předseda výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Koten v České televizi řekl, že premiérovi co nejdříve vyhoví a výbor by se mohl sejít do konce tohoto týdne, nejspíše v pátek.

Babiš po jednání v Lánech kritizoval, že před volbami se z pokračování šéfa BIS stal politický problém. Podle místopředsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) za to může sám premiér, který měl výbor svolat měsíc předem. Teď je to „na poslední chvíli“.

Kobza kritizoval opoziční strany, že v jiném případě tlačí na to, aby současná vláda nedělala před říjnovými volbami podobná rozhodnutí, a zde se chovají přesně opačně. O řediteli BIS řekl, že by měl být apolitický.

Místopředseda daného sněmovního výboru Zdeněk Ondráček (KSČM) by „očekával jednoznačné rozhodnutí vlády“ předtím, než výbor bude věc projednávat.

Devadesátka ČT24: Kdo povede BIS? (zdroj: ČT24)

Babiš doporučil Zemanovi setkat se s Koudelkou

Premiér Babiš doporučil prezidentovi, který je k současnému vedení BIS dlouhodobě kritický, aby se s Koudelkou sešel a vyslechl si jeho stanoviska. Koudelka s tím podle premiéra souhlasí.

„Věřím, že prezident dá přednost své státnickosti a pana Koudelku přijme,“ řekl Robert Králíček (ANO), který je místopředsedou komise pro kontrolu činnosti BIS a také členem sněmovního výboru pro bezpečnost.

„Pokud mají své osobní výhrady, tak ty musí jít stranou. Tady jde o bezpečnost České republiky, podle mě by se sejít měli,“ vyjádřil se komunistický poslanec Ondráček. Podle Žáčka z ODS schůzka nutná není.

Miloš Zeman v minulosti o Koudelkovi prohlásil, že není člověkem na svém místě a šestkrát ho odmítl povýšit na generála. Výroční zprávu BIS z prosince 2018, ve které tajná služba varovala před ruskými a čínskými agenty, označil prezident za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Žáček věří, že Babiš „tlaku prezidenta nepodlehne“. Králíček z ANO ale oponuje:„Nemyslím si, že by byl pan premiér pod tlakem. Za ředitelem BIS stojí.“ Sám Babiš zmínil v souvislosti s Koudelkou, že se mu nelíbí, že ředitel BIS příliš vystupuje v médiích a profiluje se jako politik. Doporučil mu, aby vystupoval diskrétněji.

Budou ve hře i jiní kandidáti?

Předseda výboru pro bezpečnost Koten očekává, že Babiš předloží buď další kandidáty na šéfa BIS, nebo navrhne jen současného ředitele. Myslí si také, že jména uchazečů ještě nejsou uzavřena. Předpokládá otevřenou diskusi a očekává, že výbor kandidáta projedná, aby ho vláda mohla ještě do poloviny srpna schválit.

Babišův spolustraník Králíček se ale v ČT vyjádřil, že o žádném jiném jménu neví. „Doufám, že přijmeme usnesení o prodloužení mandátu na pět let a pan Koudelka bude pokračovat. Já budu hlasovat pro,“ řekl Králíček. 

I podle představitelů opozičních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN by Koudelka měl v čele BIS pokračovat. Tento postoj zastávají také vládní strany ANO a ČSSD. Lukáš Kolářík (Piráti) připomněl, že výbor pro bezpečnost se za Koudelku vždy postavil a vláda několikrát prezidentovi navrhla za dobrou práci jeho povýšení. 

Proti jsou naopak SPD a KSČM. „Pan ředitel Koudelka nedosahuje takové kvality jako předchozí ředitel,“ řekl Ondráček. Zmínil v souvislosti s tím mediální vystupování ředitele BIS a komunikaci s ním.

Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Z výkonu své funkce je pak šéf kontrarozvědky odpovědný vládě.

Politolog o vztahu Babiše a Zemana

Daniel Kroupa (dříve předseda ODA) z katedry politologie a filosofie Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem soudí, že pokud se otázka vedení BIS vyřeší do voleb (8. až 9. října), neměl by nastat žádný problém. „Ani bych se ale moc nezlobil, kdyby o příštím řediteli rozhodovala až příští vláda.“ Obecně podle něj platí, že není dobré, když stará vláda dělá krátce před volbami nezvratitelné, fatální rozhodnutí. 

Politolog zároveň soudí, že pokud by prezident „bouchl do stolu“, že Koudelku v čele BIS nechce, tak by mu pravděpodobně premiér vyhověl. A to i s ohledem na to, koho bude prezident po volbách jmenovat, aby sestavil vládu. Zeman je podle Kroupy zastáncem toho, aby u nás mohly bez překážek investovat Rusko a Čína, a nelíbí se mu, že BIS pod vedením Koudelky upozorňuje na bezpečnostní rizika s tím spojená.

Politolog dodal, že pokud Zeman přesvědčí Babiše, aby jmenoval někoho jiného než Koudelku, bude to vnímáno jako destabilizace BIS a nová vláda bude mít problémy, jak uvést věci znovu do pořádku. Navíc by to znejistilo službu u jejích zahraničních partnerů.