Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností

Události: Počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.

Po pádu stromu zemřel řidič osobního auta ve čtvrtek odpoledne v katastru obce Skála na silnici první třídy 34. „Řidič vozidla utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl,“ dodala mluvčí policie Michaela Lébrová.

Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů, vyplývá z informací energetických firem ČEZ a EG.D. Bylo to výrazné zlepšení proti časnému odpoledni, kdy mělo výpadek dodávek kolem 17 500 odběrných míst. Pracovníci firem podle mluvčích poruchy odstraňují, přibývají ale nové. Jejich nejčastější příčinou je pád stromů a větví do vedení. Český hydrometeorologický ústav uvedl, že silný vítr zůstane v Česku i v dalších dnech.

Například v distribuční oblasti skupiny ČEZ počet odběrných míst bez proudu kolísá. Ve čtvrtek kolem 21:00 firma evidovala víc než 80 tisíc domácností bez elektřiny, v pátek ráno kolem 12 tisíc, ve 13:00 zhruba dvacet tisíc, o hodinu později 16 700 a zhruba v 17:30 bylo bez proudu sedm tisíc domácností. Firma vpodvečer řešila 35 poruch na vedení vysokého napětí.

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která působí na jihu Čech, Vysočině a na jižní Moravě, evidovala v 17:30 zhruba šest stovek odběratelů bez proudu.

Dopravu v Libereckém kraji v pátek komplikuje sněžení a silný vítr. Hasiči od půlnoci vyjížděli k 70 událostem, většinou k popadaným stromům. Nejčastěji na Českolipsku, řekla mluvčí hasičů Jaroslava Benešová. I na hlavních tazích leží sníh, dohlednost navíc zhoršují sněhové přeháňky. Uvázlé kamiony zkomplikovaly dopravu na silnici I/13 v oblasti Nového Boru a Kamenického Šenova. Sněhové jazyky komplikují dopravu na silnici I/9 u Dubé, Chlumu a Jestřebí na Českolipsku, kde také podle policie uvázly kamiony.

Situace v krajích

Na Vysočině v noci na pátek kvůli větru padaly stromy a větve do silnic, hasiči měli skoro 60 výjezdů. K ránu byl přerušený provoz na železnici směrem na Tábor, kde okolo páté hodiny do spadlého stromu najel osobní vlak v úseku mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. Vlaky podle webu Českých drah měly začít znovu jezdit okolo poledne.

Hasiči na jihu Čech vyjížděli do rána ke 160 zásahům spojeným s následky silného větru. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy. „V Českých Budějovicích jsme zajistili uvolněnou plechovou střechu, v Soběslavi, Kaplici a Pístině narazila do spadlých stromů osobní auta. Nehody jsou bez zranění,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V Ústeckém kraji vyjížděli hasiči kvůli vydatnému dešti a silnému větru od čtvrtečních 22 hodin do pátečního rána k 27 událostem, ve většině případech šlo o popadané stromy. Ve Varnsdorfu na Děčínsku odčerpávali vodu z jednoho rodinného domu, na Teplicku bylo nutné vyčistit koryto potoka, protože se vyléval z břehů.

Silný vítr a bouřka v Pardubickém kraji způsobily od čtvrtečního večera poruchy na vedení vysokého napětí. Aktuálně je bez elektřiny osm set domácností, uvedla mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. Hasiči vyjížděli hlavně kvůli popadaným stromům k desítkám událostí.

Odčerpávání vody a odstraňování popadaných stromů ze silnic přidělaly práci také hasičům v Karlovarském kraji, kteří od čtvrtečních 20 hodin do pátečního rána vyjížděli ke čtyřem desítkám událostí souvisejícím s počasím. V Bukovanech na Sokolovsku spadl vánoční strom. Podobný případ se ve čtvrtek stal také v Chocni na Orlickoústecku, kde vítr zlomil vánoční strom stojící na náměstí. Nikomu se nic nestalo.

Počet zásahů hasičů kvůli počasí zásadně vzrostl i ve středních Čechách. Od čtvrtečních 19 hodin do pátečních sedmi hodin pomáhali ve více než stovce případů týkajících se počasí, dalších několik případů byly požáry a nehody. Celkově nešlo o kritické případy, nevznikla vyšší škoda, řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Povodňové nebezpečí na východě Čech

Kromě větru dělal problémy také déšť a odtávající sníh. Hladiny řek v Česku mohou v důsledku srážek a oteplení dosáhnout o víkendu na druhý stupeň. Vydatně sněžit by mělo začít v noci na sobotu, na horách by pak mohlo napadnout až půl metru sněhu. Přes vánoční svátky bude po celém Česku i intenzivně foukat, vítr dosáhne nárazů šedesát až devadesát km v hodině. 

V Královéhradeckém kraji v pátek hladiny rozvodněných toků většinou klesaly, druhý stupeň povodňové aktivity byl v 17:00 už jen na jednom místě, a to na Tiché Orlici v profilu Týniště nad Orlicí na Rychnovsku. První byl na pěti místech, vyplynulo z údajů meteorologů. Dopoledne byl druhý povodňový stupeň na čtyřech místech, první na sedmi. Hladina Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosáhla ve čtvrtek třetího stupně.

Na druhém povodňovém stupni byla v pátek v 17:00 Cidlina v Novém Bydžově na Hradecku, Bystřice v Rohoznici na Jičínsku, Metuje v Krčíně na Náchodsku, Divoká Orlice v Kostelci nad Orlicí a Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku.

„Do sobotního večera budou mít vodní stavy převážně klesající nebo setrvalou tendenci. V sobotu večer dojde ke zvýšení teplot nad nulu i v horských oblastech a vlivem srážek, které přejdou do deště, a těchto vyšších teplot dojde během nedělního odpoledne a večera k opětovnému vzestupu průtoků ve vodních tocích. Nejvyšší vzestupy očekáváme na tocích odvodňující podhůří Krkonoš, Jizerských hor, Orlických hor i Českomoravské vrchoviny,“ uvedl odpoledne vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Lavinové nebezpečí

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po silném sněžení v pátek stouplo ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách v lavinových lokalitách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou, informovala v pátek na webu Horská služba Krkonoše. Na hřebenech Krkonoš je 110 až 120 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích, v odtrhových zónách a ve žlabech.

Sněhová pokrývka je pod novým sněhem velmi tvrdá a místy zledovatělá, takže na mnoha strmých svazích vykazuje střední až slabou stabilitu. Třetí lavinový stupeň byl v nynější zimní sezoně v Krkonoších vyhlášen poprvé. „Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá,“ dodal Jan Doubek z krkonošské horské služby.