Senátorkou za Pardubice bude opět Miluše Horská

Volební obvod Pardubice bude v horní komoře nadále zastupovat Miluše Horská (KDU-ČSL+Nes). Ve druhém kole senátních voleb získala 57,23 procenta hlasů. Druhý Martin Charvát (ANO) dostal 42,76 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola se zúčastnilo 22,01 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 41,11 procenta.

V prvním kole získala Horská 39,05 procenta hlasů, druhý Charvát 34,29 procenta hlasů. V obvodu Pardubice usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

Horská byla před druhým kolem optimistkou, i když ji dle jejích slov znepokojovala agresivita kampaně v jiných volebních obvodech. Na druhé straně cítila značnou podporu svých příznivců. V dalším funkčním období se chce v horní komoře věnovat hlavně sociální politice. „V sociální problematice minulá vláda zaspala, dvě období se nepřijímaly zákony, které byly slibované. Je tam spousta rozdělané práce, minimálně zákon o sociálních službách, o pěstounech, bude se určitě mluvit o domácím sexuálním násilí,“ uvedla Horská.

Charvát poblahopřál vítězce. „Věděl jsem, kdo proti mně stojí. Zkoušel jsem ji porazit a nevyšlo to. Můžu jí jen pogratulovat,“ reagoval. Už před volbami uvedl, že nebude obhajovat funkci primátora a bude mu stačit pozice radního. „Stále to trvá. Já svoje slovo držím,“ dodal. V komunálních volbách v Pardubicích zvítězilo ANO a je pravděpodobné, že si post primátora udrží.

V roce 2016 zvítězila v Pardubicích Miluše Horská (za Nestran.). Ve druhém kole získala 70,29 procenta hlasů. Druhý skončil Jaroslav Menšík (ANO). Voleb se zúčastnilo deset kandidátů.