Rusko chce kvůli vojenským pomníkům s Českem jednat

Rusko souhlasí s konzultacemi s Českou republikou podle vzájemné smlouvy z roku 1993, oznámilo na svém webu ruské velvyslanectví v Praze. Česko podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) o jednání požádala mimo jiné k vyjasnění sporů o odstranění pražské sochy sovětského maršála Ivana Koněva.

Svůj souhlas s uspořádáním konzultací podle smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci oznámila ruská strana 8. května, uvedla ambasáda. Tématem mají být nejnaléhavější otázky vzájemných vztahů. Podle ruské strany k nim momentálně patří „především plnění mezinárodněprávních závazků ve věci udržování historických a vojenských pomníků“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý týden uvedl, že očekává českou reakci na návrh Ruska zahájit dialog o odstranění pomníku Koněva, které považuje za „hrubé porušení“ dohody o přátelských vztazích z roku 1993. České ministerstvo zahraničí už počátkem dubna uvedlo, že odstranění Koněvovy sochy z náměstí Interbrigády v Praze 6 neporušuje žádnou z česko-ruských smluv.

Socha míří do muzea

Ještě před tím česká diplomacie oznámila, že pokud bude socha umístěna na důstojném místě, dostojí Česko svým závazkům z česko-ruské smlouvy. Podle Prahy 6 by socha měla být umístěna v připravovaném Muzeu paměti 20. století. Petříček koncem dubna Hospodářským novinám řekl, že Česko je připraveno jednat o přesunu Koněvovy sochy do Ruska.

Smlouva, kterou Česko a Rusko uzavřely v roce 1993, hovoří o přátelském rozvíjení vztahů a dodržování zásad rovnosti, nepoužití hrozby silou a nevměšování do vnitřních záležitostí. Dokument mluví i o spolupráci v kultuře či o ochraně historických památek nebo o rozvíjení obchodních vztahů.

Před 75 lety do Prahy dorazila Rudá armáda s Koněvem. Jeho sochu odhalili za normalizace (zdroj: ČT24)

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, stála v Praze od roku 1980. Praha 6 nechala sochu odstranit na počátku dubna. Ruská diplomacie proti tomu protestovala a ruské orgány zahájily trestní stíhání proti představitelům Prahy 6, což ovšem české ministerstvo zahraničí označilo za nepřípustné.

Místo sochy záchod

Prostor po soše se přitom aktuálně stal dějištěm dalšího incidentu – někdo tam umístil porcelánový klozet. Věc prověřuje policie, řekl její mluvčí Jan Daněk. Podle něj zatím neurčili, o jaké provinění by se mohlo jednat. Sama Koněvova socha byla v minulosti, než ji radnice nechala odvézt, cílem řady útoků.

Městská část už záchod nechala odstranit. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář celou věc odsoudil. Podle něj se klozet na zakrytém podstavci po Koněvově soše objevil pravděpodobně v noci na sobotu. 

Vztahy jsou vyhrocené už déle

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté i kvůli dalším krokům pražských radnic. Ruské protesty vyvolalo zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Nevoli vzbudilo také rozhodnutí pražského magistrátu pojmenovat náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi.

Média informovala o pracovníkovi ruských tajných služeb, který do Prahy přicestoval údajně s jedem ricin. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) dostali policejní ochranu.

Velvyslanec kroky Prahy kritizuje

O nezodpovědných krocích komunálních úředníků v České republice a oslavování nacistických pomahačů píše ve svém prohlášení k výročí konce druhé světové války ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij. Podobné jevy podle něj budí nedůvěru ve vztazích mezi národy. Připomíná zároveň zásluhy Rudé armády na osvobození Československa před 75 lety. 

Podle Zmejevského se dodnes vyskytují ti, kteří se snaží nezodpovědně spekulovat na historické paměti, interpretovat průběh událostí v zájmu momentální politické konjunktury a vyhledávat v minulosti záminky pro nároky a urážky. „Neštítí se dokonce oslavování nacistických napomáhačů,“ napsal.