PRŮZKUM: Třetina lidí by mohla mít problém s placením nákladů. Nejvíce Češi věří Prymulovi

Události: Postoje obyvatel České republiky k současné situaci (zdroj: ČT24)

Zhruba třetina lidí připouští, že by kvůli nižšímu příjmu mohla mít problémy s placením životních nákladů, včetně půjček. Vyplývá to z průzkumu Kantaru pro ČT. Při hodnocení vlády převažuje smířlivé hodnocení. Z politiků a odborníků věří Češi nejvíce Romanu Prymulovi a Janu Hamáčkovi (ČSSD).

Uplynuly tři měsíce od chvíle, kdy se v Česku objevily první potvrzené případy nákazy novým koronavirem. Zhruba třetina lidí připouští, že by kvůli nižšímu příjmu mohla mít problémy s placením životních nákladů, včetně půjček. Nové dotazování Kantaru pro Českou televizi potvrdilo, že tohle číslo zůstává stabilní.

Kompletní výsledky průzkumu jsou k dispozici v následující fotogalerii: 

Snížil se podíl respondentů, kteří hodnotí vládu a její postup při zvládání situace jako výborný nebo velmi dobrý. Jednoznačně převládá smířlivé hodnocení, že se něco povedlo a něco ne.

Když se výzkumníci ptali na rychlost, s jakou stát otevíral obchody, restaurace i školy, polovina lidí s tempem souhlasila. Osmnáct procent oslovených by volilo rychlejší harmonogram uvolňování, naopak 28 procent soudí, že to vláda uspěchala.

Co se týče důvěryhodnosti vládních představitelů, v čele zůstává Roman Prymula, který od  června začne působit jako vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví, za ním ministři Jan Hamáček (ČSSD) a Adam Vojtěch (za ANO). Čtvrté místo patří předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO).

Většina lidí souhlasí s uvolněním nošení roušek

Postoj k současným pravidlům nošení roušek
Zdroj: KANTAR CZ s.r.o. pro ČT

Týden nemusejí lidé venku nosit roušky – dvě třetiny oslovených v průzkumu s tím souhlasí; roušky jsou povinné v MHD a vnitřních prostorách. Zbývají dva přibližně stejně velké tábory lidí – jedni by povinnost zachovali všude, druzí už si nechtějí zakrývat tvář nikde. 

„Můj názor je, že roušky by už měly skončit. Je nejvyšší čas,“ myslí si jeden z návštěvníků Pražského hradu Jiří Brož. S tím souhlasí i další z dotázaných, Elena Kriushenková. „Možná raději ještě někde jo, ale větší smysl to už nemá,“ říká.  

Obavy z druhé vlny nákazy

S tím, jak stát uvolnil většinu protiepidemických opatření, mírně vzrostl počet lidí, kteří se obávají druhé vlny nákazy. Čtyřicet procent respondentů v aktuálním průzkumu uvedlo, že by mohly přijít stejné nebo i větší problémy. Obavy z epidemie v menším rozsahu vyjádřilo 42 procent oslovených. Zhruba osmina lidí takové starosti nesdílí.

„Myslím si, že ještě nějaká vlna přijde. Je to pro mě takové bezpečí,“ vysvětluje důvod, proč stále nosí roušku, Michaela Klichová. Na zakrývání nosu a úst si zvykla také Monika Prostová z Českých Budějovic – s povinností stále roušku používat třeba při jízdách v MHD nemá problém. 

Stát už dovolil sundat roušky všem lidem v kancelářích i ve výrobě, pokud jsou od sebe alespoň dva metry. Výjimku dostali i plavčíci a trenéři u bazénů. Dvoumetrový odstup bez roušky by měli lidé dodržovat i při pobytu venku, třeba na kulturních akcích.