Jihomoravské hasiče zaměstnal silný vítr, lámal stromy

Silný vítr zasáhl část republiky, především východ Čech a jižní Moravu. Právě tam vyjížděli hasiči hlavně k popadaným stromům a větvím. Český hydrometeorologický ústav rozšířil původní výstrahu, která se týkala především českomoravského pomezí a jižní Moravy. Výstraha platí do půlnoci z neděle na pondělí.

„Nejčastějším problémem, se kterým se hasiči potýkali, byly popadané stromy na komunikacích, a to až dvacet případů. Vedle toho bylo také nutné řešit nebezpečné stavy, které vznikly v důsledku silného větru,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Štěpán Komosný.

V Brně-Obřanech dokonce padající strom zranil cyklistu, v Břežanech a Veverské Bítýšce spadly stromy na vedení nízkého napětí. V obou případech hasiči spolupracovali s energetiky. S večerem se podle Komosného situace uklidnila.

Na horách doporučil ČHMÚ omezit túry a zejména se nevydávat na hřebeny. Nárazy větru budou mít rychlost více než 65 kilometrů za hodinu. Výstraha se týká celého Kraje Vysočina, Jihomoravského a Zlínského kraje, téměř celého Olomouckého kraje kromě Jesenicka a východní poloviny Pardubického kraje. Od rána výstraha platila pro pomezí Čech a Moravy a pro Jihomoravský kraj, dopoledne ji meteorologové rozšířili na východ a částečně i sever Moravy.

Silně od rána fouká i v Krkonoších, i když jsou poryvy slabší než v sobotu, kdy meteorologové zaznamenali na vrcholu Sněžky rychlost větru odpovídající rychlosti orkánu (přes 118 kilometrů za hodinu). Nárazy o rychlosti přes 85 kilometrů za hodinu však i tak znamenají, že nejezdí horní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou.

Stále platí výstraha Horské služby Krkonoše, která varuje i před tím, aby se na vrchol Sněžky chodilo pěšky. Terén je zledovatělý. Kdo na Sněžku přesto chce vystoupit, měl by mít na botách mačky nebo alespoň nesmeky.