Prezident bude moct návrhy na profesuru poslat k přezkoumání

Praha – Novela vysokoškolského zákona posílí pozici prezidenta republiky. Nově bude moct vrátit k přezkoumání jména budoucích profesorů, pokud v něm budou vzbuzovat pochybnosti. Po setkání s ministrem školství Marcelem Chládkem to prohlásil prezident Miloš Zeman.

„Prezident bude předem konzultován s navrženými kandidáty na vysokoškolské profesory a v případě, že o některém z nich vyjádří své pochybnosti, dojde k přezkoumání tohoto rozhodnutí, a to nejen na úrovni vědecké rady, ale také na úrovni jiných orgánů podle charakteru pochybnosti, které o kandidátovi existují,“ konstatoval prezident.

Dosud platná podoba vysokoškolského zákona s ničím takovým nepočítá; prezident zde má čistě ceremoniální úlohu, kdy jmenuje profesory na návrh vědecké rady dané vysoké školy, kterou mu zprostředkuje ministr školství. Zeman v této souvislosti zopakoval, že „prezident není automat na podpisy“ – svou podmínkou, možností revize, prý vychází vstříc požadavku rektorů, kteří trvali na tom, aby byl zachován slavnostní akt udělení profesury za přítomnosti hlavy státu.

Rektor Masarykovy univerzity: Stát by se do profesur neměl plést

„Česká konference rektorů počká na konkrétní legislativní návrh ministerstva školství, který by tu proceduru fixoval,“ reagoval rektor MUNI a místopředseda české konference rektorů Mikuláš Bek. „Není mi úplně jasné, kdo by mohl být orgánem, který bude profesury přezkoumávat dále. Stát by se do profesorských řízení vůbec neměl plést. Prezident je politická funkce, která nikoho nečiní kompetentním pro to, aby posuzoval profesora mikrobiologie.“

Podle ministra školství Marcela Chládka by novela mohla začít platit příští rok: „Je to vyvážený kompromis a chtěl bych varovat před tím, aby v Poslanecké sněmovně někdo přišel s oduševnělou myšlenkou a vsunoval ji do zákona ve chvíli, kdy není prodiskutovaná s akademickou obcí.“

Debatu o jmenování profesorů otevřel loňský případ literárního vědce Martina C. Putny, jemuž zprvu prezident Zeman odmítl profesuru udělit; Putna mu vadil údajně kvůli svému vystupování na veřejnosti. Prezident zmínil například Putnův transparent „Katolické buzny zdraví Bátoru“, s nímž akademik přišel na průvod homosexuálů Prague Pride. Bývalý předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. a úředník na ministerstvu školství Ladislav Bátora vyvolal před dvěma lety pozornost svým nesouhlasem s přehlídkou homosexuálů. Za Putnu se postavila velká část akademické obce, profesuru mu nakonec udělil v zastoupení ministr školství.

Rektor MUNI: Stát by se do profesur neměl plést (zdroj: ČT24)