Pražští zastupitelé jednali kvůli Hlubučkovi do pěti do rána. Rozhodli o auditu v dopravním podniku

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, celou noc do pátečních pěti ráno. Jednání protáhly body, které se týkaly aktuální kauzy kolem hospodaření dopravního podniku, kvůli které rezignoval obviněný primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). Zastupitelé mimo jiné rozhodli, že hloubkový a forenzní audit v pražském dopravním podniku (DPP) nebude mít na starosti sám podnik, ale přímo pražský magistrát. Vypracování auditu sice již zadalo představenstvo DPP, zadání se ale zruší a věc převezme město, které zároveň provede audity i v dalších firmách. Důvodem je právě středeční obvinění Hlubučka a dalších lidí z vedení podniku. K tématu bude mluvit v pátečním Interview ČT24 náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP.

Scheinherr (Praha Sobě) na nočním jednání zastupitelů nejprve při projednávání programu uvedl, že audity již řeší představenstvo DPP. Poté se však domluvil se zástupci opozičních ODS a ANO na podpoře jejich návrhu, že prověření bude mít na starosti město. „Není důvod, proč audit nezrušit na představenstvu společnosti a nezadat ho prostřednictvím magistrátních aparátů,“ řekl náměstek. Na vypracování auditů a prověření zakázek bude muset být vybrána odborná firma, která je provede.

Schválený návrh také radě ukládá významně snížit hodnotu nemovitostí, které může podnik prodat pouze rozhodnutím představenstva bez schválení radou města jako valné hromady. Nyní je limit 20 procent základního kapitálu firmy, což je v případě DPP přes šest miliard korun. Nově by měl být limit stanoven na 0,15 procenta, což odpovídá necelým 50 milionům korun.

Kromě DPP se budou schválená opatření, tedy audity a úprava stanov, podle usnesení týkat i dalších firem, které měl v gesci Hlubuček. Jde o firmy Pražská vodohospodářská společnost, Pražské služby a Kolektory Praha. 

Spor o to, zda měl Scheinherr o podezření informovat zastupitele

Náměstek Adam Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP, v minulosti podle svých slov podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci. Týkalo se podle něj stejné skupiny lidí, která je předmětem nynější kauzy. V rámci diskuse se následně zastupitelé přeli o to, zda Scheinherr pochybil, když před dvěma lety podal trestní oznámení, avšak následně mlčel a zastupitele s tím neseznámil. Tím podle opozice kryl trestnou činnost a nesplnil svou politickou zodpovědnost.

Scheinherr kritiku odmítl s tím, že policii podepsal mlčenlivost, neboť kdyby tak neučinil, zmařil by vyšetřování. Dodal, že v době od podání trestního oznámení dělal vše pro co největší kontrolu podniku a nastavení potřebných mechanismů.

Hlubuček kvůli kauze ve čtvrtek ráno rezignoval na funkci náměstka primátora a odstoupil z rady a skončil rovněž v dozorčích radách městských firem Pražské služby (PSAS) i DPP. Skončil rovněž jako předseda pražského STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních voleb. V současné době zůstává starostou Lysolají. Zda skončí i jako starosta, zatím není jasné. Na jeho místo ve vedení města ve čtvrtek večer zastupitelé zvolili dosavadní zastupitelku Janu Plamínkovou (STAN).

Pokus opozice o odvolání Hřiba

Opozice v pražském zastupitelstvu se na nočním zasedání na návrh zastupitele Tomáše Portlíka (ODS) neúspěšně pokusila odvolat primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a jeho náměstka pro dopravu Adama Scheinhera (Praha Sobě). Důvodem byla právě současná situace kolem dopravního podniku. Návrh podpořili pouze zastupitelé opozičních ODS a ANO. 

Návrh na odvolání padl nad ránem před 2:00 poté, co zastupitelé jednali již více než 17 hodin. Zastupitelé ODS i ANO již před tím oba politiky vyzvali k rezignaci. Opoziční zastupitelé kritizovali Scheinherra a Hřiba za to, že podle nich nepřijali politickou zodpovědnost za korupční kauzu v DPP, který jako největší městská firma provozuje MHD.

Hřib i Scheinherr kritiku odmítli. Podle Hřiba se Pirátů kauza nijak nedotýká, mají v dozorčí radě DPP jen dva členy a ti nehlasovali pro nikoho ze stávajícího vedení podniku, neboť nebyli vybráni v otevřených výběrových řízeních. Problém se navíc týká pouze DPP, který nemají Piráti v gesci, dodal primátor. Scheinherr pak zopakoval, že sám podal ohledně dění v DPP před dvěma lety trestní oznámení a celou dobu kooperoval s policií při vyšetřování.

Zastupitelé opozičních ODS a ANO potom kolem 2:30 odešli domů, přičemž v té době ještě zastupitelé neprojednali drtivou většinu z více než 160 bodů programu. Tyto body tak odhlasovali pouze zástupci koaličních Pirátů, Prahy Sobě a části Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Úvěr na metro D

Zastupitelé na nočním jednání také rozhodli, že si Praha bude moci půjčit od Evropské investiční banky (EIB) v přepočtu zhruba 22,76 miliardy korun na stavbu linky metra D. S bankou již má magistrát půjčku sjednanou. Úvěr pokryje zhruba polovinu celkových nákladů výstavby metra. To začalo město stavět koncem letošního dubna.

„Nastavení úvěru umožní rozložit náklady v čase a neomezit ostatní investiční aktivity a údržbu města, tak jako se to historicky stalo například u výstavby tunelu Blanka,“ uvedl již dříve náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Dodal, že tento týden úvěr schválila správní rada EIB.

Město odsouhlasilo úvěrový rámec, nikoliv detaily čerpání peněz. „O definitivní podobě, včetně dokumentace, budeme ještě hlasovat,“ řekl Vyhnánek. Dříve řekl, že výhodou půjčky je flexibilita a bude záležet na konkrétní finanční situaci města a rychlosti výstavby metra. Praha se podle Vyhnánka bude moci rozhodnout, jak rychle bude úvěr čerpat nebo na jak dlouho si určí odklad splátek.