Pravděpodobně jsme na začátku snižování, vyhráno ale nemáme, tvrdí Blatný

Brífink ministra zdravotnictví Jana Blatného k vývoji pandemie v Česku (zdroj: ČT24)

Do páteční 18. hodiny v Česku přibylo 6770 potvrzených případů koronaviru. Počet zemřelých přesáhl tři tisíce, za necelý týden jich přibyla tisícovka. V nemocnicích leží s covidem-19 7281 pacientů, z toho 998 ve vážném stavu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) míní, že Česko je na prahu snižování. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška v Česku se koronavirus masivně komunitně šíří. Data podle něj ale ukazují, že vývoj epidemie covidu-19 se dál nezhoršuje. Reprodukční číslo totiž pokleslo a procento pozitivních dál neroste, řekl na páteční tiskové konferenci.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

„To, co se teď děje, je pravděpodobně začátek snižování. Když bude tento začátek pokračovat, budeme mít vyhráno. Zatím vyhráno nemáme,“ okomentoval situaci ministr zdravotnictví. Kapacita nemocnic bude podle něj dostatečná. Odkládání péče, které její navýšení umožnilo, by ale podle jeho slov nemělo trvat moc dlouho.

Blatný také řekl, že kolegovi ze školství Plagovi nebude bránit v uzavření speciálních škol. Už ve čtvrtek, v den svého jmenování, avizoval, že jako jednu z prvních věcí chce řešit případné znovuotevření škol.

Dušek také uvedl, že stále hrozí, že bude ve druhé polovině listopadu téměř vyčerpaná kapacita nemocnic i poté, co se jich maximální počet změní na lůžka pro pacienty s covidem-19. Podle národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého přijde maximální naplnění za dva až tři týdny.

Problém je výpadek personálu, do Česka míří pomoc ze zahraničí

„Kapacita jako celek se zdá dostačující, některé kraje už jsou ale na hranici existující kapacity,“ řekl k tomu Černý. Nejhorší situace je podle něj ve Zlínském, Karlovarském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. „Není to nedostatek lůžek ani techniky, ale výpadek personálu,“ dodal.

O víkendu do Česka přiletí sedm vojáků ze Spojených států, kteří v Praze připraví misi amerických lékařů. Ještě v pátek dorazí francouzský farmakolog specializující se na polní nemocnice. Resort zdravotnictví zároveň jedná o britském a německém příspěvku. „Jde o konkrétní gesto pomoci a solidarity, které potvrzuje, že partnerství v NATO a EU nejsou jen slova,“ okomentoval věc ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Kromě personální pomoci míří do Česka také pomoc materiální. Německo darovalo pro boj s covidem-19 sto plicních ventilátorů. „Možnosti další německé pomoci se prověřují. Dobře, že je přímý kontakt mezi českými a německými ministerstvy tak intenzivní a plný důvěry,“ řekl k tomu německý velvyslanec v tuzemsku Christoph Israng.

„Velmi děkuji našim partnerům z EU a NATO za dodání ventilátorů. Příštích několik týdnů bude extrémně složitých. Náš zdravotnický systém se potýká s nedostatkem lékařského personálu. Jsme vděční, že naši přátelé a spojenci zvažují vyslání svých lékařů a sester do českých nemocnic,“ řekl v reakci ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Podle dat k čtvrteční 17. hodině bylo v nemocnicích s covidem 7026 lidí, z nichž 970 potřebovalo intenzivní péči a 536 umělou plicní ventilaci. Nejvíc pacientů je v nemocnicích v Jihomoravském kraji (954), Praze (791) a Moravskoslezském kraji (723). Více než stovka pacientů s covidem-19 leží v sedmnácti nemocnicích, přes dvě stovky se léčí v FN Plzeň a FN v Motole, třetí za nimi je se 192 pacienty Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Celková kapacita akutních lůžek v nemocnicích je zhruba 47 tisíc. Podle dat o kapacitě nemocnic z pátečního rána je k dispozici více než 22,6 tisíc lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a třetina z nich je neobsazená. Lůžek intenzivní péče jsou více než čtyři tisíce a neobsazených je čtvrtina. Neobsazených plicních ventilátorů je 45 procent z dvou tisíc.

Počty nakažených dál rostou

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v zemi 316 838 nakažených. Z toho je 182 950 lidí aktuálně nemocných a 130 855 se vyléčilo. Vyplývá to z udajů ministerstva zdravotnictví. Přibývá počet obětí a hospitalizací. S koronavirem dosud zemřelo 3033 lidí.

V nemocnicích je podle posledních údajů 7281 pacientů s covidem, z toho 998 je ve vážném stavu.

Ve čtvrtek laboratoře provedly 38 945 testů - zhruba stejně jako ve středu -, z nich bylo pozitivních 33,51 procenta. V poslední době se podíl pozitivních testů téměř vždy pohyboval nad 30 procenty.

Nejrychleji se nákaza šíří na Náchodsku

Nejvýrazněji se v posledních sedmi dnech nákaza šířila na Náchodsku, kde na 100 tisíc obyvatel hygienici zaznamenali zhruba 1100 případů koronaviru. Následuje Benešovsko s 1084 a Rakovnicko s 1019 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden. Relativně nejlépe je na tom stále Chebsko, kde zaznamenali 291 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

V Praze laboratoře ve čtvrtek odhalily 1337 nových případů koronaviru. Oproti minulému čtvrtku, kdy v hlavním městě přibylo rekordních 1713 případů, je to výrazný pokles. V metropoli je nyní 22 825 nakažených, většina z nich má mírný průběh nemoci. Za posledních sedm dní připadá v Praze na 100 tisíc obyvatel zhruba 543 nakažených, v celorepublikovém srovnání patří tento údaj k nižším.

Tisícovka notebooků pro hygieniky

Krajské hygienické stanice mají dostat pro své zaměstnance a externisty přes tisíc notebooků, které by měly zefektivnit jejich práci při boji s epidemií nového typu koronaviru. Zakázku má projednávat vláda.

Blatný v dokumentu píše, že krajské hygieny jsou stěžejním orgánem pro trasování nakažených. Po nákupu techniky volaly právě stanice, ale také ministerstvo i Centrální řídící tým, velká část vybavení hygieniků je totiž zastaralá. „Pomocí starší IT techniky není možné řádně a efektivně využívat moderní nástroje chytré karantény,“ vysvětluje nákup dokumentace k zakázce.

„Předpokládané náklady za kompletní potřebné hardwarové vybavení činí 42 milionů korun včetně DPH,“ uvádí materiál. Na 20 milionů ročně pak vyjdou potřebné programy a šest milionů budou letos stát instalace a další úpravy. „Celkový náklad navrhované akce je přibližně 73 milionů, z toho přibližně 25 milionů bude opakující se náklad každý rok,“ rozvádí podklady.