Řeky rozvodněné po bouřkách už postupně klesají

Silné bouřky provázené vydatným deštěm zvedly v neděli večer a v noci na pondělí hladiny řek a potoků na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Přívalové deště znovu zasáhly také obce na Přerovsku, které minulý týden postihly bleskové povodně. Hasiči měli kvůli počasí stovky výjezdů, tisíce domácností v Česku bouřky připravily o dodávky elektřiny. Povodňová bdělost platí v části Jihomoravského a Zlínského kraje do úterního večera.

Za uplynulých 24 hodin spadlo na Moravě a ve Slezsku většinou do čtyřiceti milimetrů srážek, někde napršelo až 90 milimetrů vody. Na vydatné srážky rychle reagovaly toky prudkými vzestupy, zejména na menších tocích na východě a jihovýchodě republiky.

„Na zasažených tocích byly četně překročeny první a druhé stupně povodňové aktivity, a to zejména v povodí Bečvy, Hané, na přítocích střední Moravy a některé menší toky v povodí Odry,“ sdělila povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V noci překročila třetí, nejvyšší povodňový stupeň říčka Ondřejnice ve stanicích Rychaltice a Kozlovice, Velká Haná v profilu Vrchoslavice, Moštěnka v Prusech a Bystřice nad nádrží. „Aktuálně jsou toky po kulminaci a hladiny klesají,“ dodali hydrologové.

Události: Následky nedělních bouřek (zdroj: ČT24)

Výstraha na povodňové ohrožení

Meteorologové v noci vydali pro několik regionů na východě země výstrahu na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí, na Vyškovsku museli hasiči po vydatném dešti evakuovat několik lidí ze zatopených domů.

Přívalová vlna se prohnala i sedmi vesnicemi na Přerovsku, obec Šišmu přitom zasáhla v krátké době už podruhé. Voda tam opět zalila silnici i některé domy a zničila most. Evakuace v Šišmě nakonec nutná nebyla, ač ji hasiči připravovali.

Podobná situace jako v Šišmě nastala i v nedalekých Kladníkách, tam se voda znovu dostala až do nemovitostí. Podle zástupců obou obcí nebyly oproti čtvrtku nedělní záplavy tak rozsáhlé, psychika zdejších obyvatel však kvůli opakujícím se scénářům již dostává velmi zabrat. „Už nemůžeme. Máme v obci vyplavené zahrady, sklepy, odhalené jsou plynovody pod mostky i elektroinstalace,“ řekl místostarosta Šišmy Pavel Zeman.

Právě Přerovsko a Prostějovsko zasáhly silné bouřky v Olomouckém kraji nejvíce, hasiči vyjížděli k 260 událostem. V Dolních Nětčicích na Přerovsku preventivně evakuovali dětský tábor, 42 dětí a osm dospělých bylo převezeno do místního kulturního domu, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Například v Hrušce na Prostějovsku hasiči vytahovali automobil z koryta toku, v Oseku nad Bečvou na Přerovsku vyprošťovali vůz z bahna. „Poškozené střechy jsme zajistili provizorně například na budově školy v Plumlově nebo na objektech ve Vincencově, Dřevnovicích, Čelčicích či v Prostějově. V Lobodicích jsme zabezpečili poškozenou střechu kostela. Strom z auta jsme odstraňovali v Němčicích nad Hanou,“ dodala mluvčí hasičů.

Události: Voda se opět vylila v Šišmě na Přerovsku (zdroj: ČT24)

Stoletá povodeň ve Fryštáku

Značné škody způsobila nedělní vichřice v Prostějově. „Popadané a polámané stromy a větve jsou prakticky na území celého města. Aktuálně je uzavřen městský hřbitov za Brněnskou ulicí, kde probíhají odklízecí práce,“ řekla mluvčí radnice Jana Gáborová. Pracovníkům technických služeb pomáhají dobrovolní hasiči z Vrahovic.

Hladiny toků stouply i ve Zlínském kraji, zejména v Holešově a Fryštáku. Fryšták podle vodohospodářů v neděli večer dokonce čelil stoleté povodni. Úhrn srážek tam byl na celé Moravě vůbec nejvyšší – 96,5 milimetru za 24 hodin. Přítok do místní přehrady byl šedesátkrát větší, než je obvyklé.

Voda devastovala domy nebo mosty. Celková výše škod zatím není známá. „Začalo to hodně rychle, až po třetí schod to tady bylo plné, voda mi byla po kolena,“ popsal obyvatel vyplaveného domu ve Fryštáku Jakub Vodák.

Události: Stoletá voda ve Fryštáku (zdroj: ČT24)

Zatopené domy i koupaliště

Hasiči ve Zlínském kraji zasahovali u více než tří set událostí, sdělil mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček. Hasiči likvidovali zejména popadané stromy a čerpali vodu ze zaplavených objektů. Na několika místech voda zaplavila domy a ulice obcí a měst, například v Sazovicích na Zlínsku je zaplavené koupaliště a okolní plochy. Podle starostky Sazovic Michaely Vajdíkové (nestr.) je zasaženo asi patnáct domů.

Z lokality se také v noci evakuovali lidé. Nabídku obce k evakuaci na obecní úřad využila jedna žena se třemi dětmi. „Byla na úřadě asi do sedmi hodin ráno a poté odjela k příbuzným,“ dodala starostka. Na koupališti a okolí voda stále stojí, postupně se bude odčerpávat.

Voda zatopila také domy v nedaleké Rackové. Přívalové povodně byly i v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde byla uzavřená komunikace. Potok se vylil například i v Hovězí na Vsetínsku.

Studio ČT24: Českem prošly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Evakuovaní na Vyškovsku

Na Vyškovsku se po bouřce a vydatném dešti v neděli pozdě večer rozvodnil potok Hvězdlička, hasiči museli z domů v Hvězdlicích a nedalekých Milonicích evakuovat několik lidí. Po půlnoci jihomoravští hasiči informovali, že v Milonicích zřídili evakuační středisko, v němž zůstalo osm lidí, voda ale pomalu opadala. Ráno uvedli, že v obci pomáhá asi padesát hasičů, kteří uklízí komunikace a odčerpávají vodu z domů.

Kdy se budou moci lidé vrátit domů, zatím není jisté. Podle redaktora ČT Šimona Švuba musí vyplavené domy nejprve prohlédnout hasiči, až pak řeknou, zda je možné se do nich vrátit. Tamní říčka je nicméně už zpět ve svém korytě.

„Ráno se bude pokračovat v odstraňování následků. Celkem evidujeme téměř 150 událostí v celém kraji,“ napsali hasiči. Monitorovali také stoupající vodu pod železničním mostem v Nesovicích. Několik zatopených domů evidovali i v Ivanovicích na Hané.

Hasiči zasahovali při záplavách v Jihomoravském kraji (zdroj: X/HZS Jihomoravského kraje)

V Moravskoslezském kraji voda dokonce zaplavila na Novojičínsku kemp, ze kterého muselo být evakuováno přes dvacet lidí. Událost se obešla bez zranění. V souvislosti se silnými bouřkami evidují hasiči do pondělního rána 121 výjezdů, řekla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

„Do likvidace následků bouřek se zapojilo celkem 18 profesionálních, 62 dobrovolných a jedna podniková jednotka hasičů. Nejvíce zásahů evidujeme v okrese Opava, a to 35, k 29 událostem vyjížděli hasiči v okrese Bruntál, v Novém Jičíně to bylo 23, ve Frýdku-Místku 20, v Karviné osm, v okrese Ostrava šest,“ uvedla mluvčí.

Kvůli bouřkám museli vyjet i hasiči ve Velké Bíteši na Vysočině. Živly tam poškodily a částečně strhly střechu paneláku, která po dopadu na zem poničila i sedm aut. Hasiči následně zahájili evakuaci obyvatel z nejvíce postiženého vchodu. Bouřka ve městě poškodila i další střechy a elektroinstalaci v domech, popadaly i stromy.

Tisíce domácností byly bez elektřiny

Bouřky způsobily i značné výpadky elektrického proudu. Všechny závady způsobené bouřkami už energetici vyřešili, situace se vrátila k normálu v pondělí večer.

V distribuční oblasti EG.D bouřky způsobily zhruba třicet poruch na vedení vysokého napětí, převážně ve východní polovině Česka. V neděli kolem 20:00 evidovala EG.D zhruba sedmnáct tisíc odběrných míst bez proudu. V pondělí ráno jich bylo sedm tisíc a před polednem mělo dodávky omezené ještě zhruba 2100 odběratelů. „Během pondělního odpoledne se nám povedlo dořešit a opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí a obnovit tak dodávky elektrické energie,“ informovala firma.

Všechny poruchy po nočních bouřkách odstranila také společnost ČEZ Distribuce. Přes den ale bouřky na některých místech opět působily problémy. Kolem 18:00 tak společnost evidovala kolem 1500 odběratelů bez proudu, což je podle mluvčí Soni Holingerové běžná poruchovost. V neděli před 22:00 měl ČEZ čtyři tisíce míst bez proudu zejména v Moravskoslezském kraji. V pondělí ráno to bylo zhruba osm set domácností, před polednem pět set zejména na Frýdecko-Místecku.