Penze se od ledna zvýší o 360 korun, schválila vláda

Události: Navýšení penzí (zdroj: ČT24)

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se od ledna zvýší o 360 korun, schválila ve středu vláda. Průměrná penze tak podle podkladů vzroste na 20 635 korun. Opozice požaduje výraznější růst, proto připravuje vlastní návrh.

Žádosti o přiznání důchodu budou moci lidé podávat od prosince zřejmě také on-line. Sněmovna ve středu schválila možnost elektronického podání.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je částka 360 korun maximum možného. „Musíme si uvědomit, že za posledních dvanáct měsíců ta částka vzroste skoro o 1200 korun, protože byla ještě mimořádná valorizace v červnu. Pokud se budeme bavit o ženách, tak tam je další bonus 500 korun měsíčně výchovného, takže například ženě s dvěma dětmi meziročně její výše důchodu naroste o více než 2300,“ dodal Jurečka. 

Podle zástupců sněmovní opozice by měly důchody od ledna růst více. Návrh, který by je zvyšoval nad rámec zákonné valorizace, by ale musel projít parlamentem, kde má koalice jasnou většinu. „Na toto téma se poradíme na klubu, jsme si vědomi toho, že mají 108 (poslanců, pozn. red.) a převálcují nás, ale my mlčet nebudeme,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO). 

Také podle místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránkové (SPD) by se měly důchody navýšit ještě alespoň o 220 korun. 

Je to maximum, tvrdí vládní koalice

Podle představitelů koaličních uskupení na to však peníze nejsou. Letos už se penzijní účet po půl roce propadl víc než čtyřicet miliard do minusu. „Situace naší země z ekonomického a rozpočtového pohledu neumožňuje, abychom navyšovali důchody nad rámec zákonného navýšení,“ okomentoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. 

„Mohlo by se zdát, že to je částka nízká, ale musíme si uvědomit, že už jednou se důchody letos zvyšovaly, v průměru o 750 korun,“ podotkla také místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody dalších 479 tisíc. Průměrný starobní důchod činil na konci června 20 233 korun. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí i systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o pár tisíc vyšší. 

Průměrná výše důchodů
Zdroj: ČT24

Důchody se podle zákona pravidelně valorizují vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Podle vládní novely se má valorizace zpomalit a zohledňovat se má znovu třetina růstu reálné mzdy jako do roku 2018. Přidávaných 360 korun je podle dosavadních pravidel. Vláda musí totiž úpravu penzí schválit do konce září, novela platí ale až od října. Jurečka už několikrát zopakoval, že dosavadní i nový výpočet vycházejí pro letošek úplně stejně. Reálné výdělky v Česku teď nerostou, výslednou částku tak neovlivní. 

Cenový přírůstek za sledované období od posledního přidání od února do června činil teď 1,3 procenta. U průměrného starobního důchodu by to znamenalo navýšení asi o 264 korun. Přidání bude pro všechny ale téměř o stokorunu vyšší. Solidární část penze musí totiž odpovídat desetině průměrné mzdy. Ta má pro příští rok podle ministerstva práce činit 43 967 korun. Solidární díl se tak musí z letošních 4040 korun dostat na 4400 korun. Zvednout se tedy musí o 360 korun. To je růst o 1,8 procenta.

90’ ČT24 – Penze od ledna 2024: valorizace a novinky (zdroj: ČT24)

Jurečka minulý týden také řekl, že přidání zvedne příští rok výdaje o 12,3 miliardy korun. Ministerstvo v podkladech k nařízení poznamenalo, že peníze na valorizaci má už v navrhovaném rozpočtu.

Od ledna by se podle Jurečky podle dalšího schváleného nařízení měly také zvýšit zvláštní příspěvky k důchodu pro bojovníky za svobodu z let 1939 až 1945 a pozůstalé po nich. Vzrůst by měly o 5,2 procenta. Pro odbojáře by měl příspěvek činit nově 2816 korun místo dosavadních 2676 korun měsíčně, pro pozůstalé 1408 korun místo 1338 korun. Příspěvek pobírá asi sedm tisíc lidí. Výdaje by měly příští rok dosahovat asi 4,2 milionu korun.