Obrana požádá do konce března o vrácení pěti miliard. Dejte raději víc hasičům, nabádají vládu komunisté

UDÁLOSTI: Ministerstvo obrany požádá do konce března o vrácení pěti miliard do svého rozpočtu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany požádá 29. března vládu o navrácení pěti miliard z rozpočtové rezervy armádě. Dohodli se na tom ministři obrany a financí s premiérem. Komunisté, kteří vyčleněním části armádního rozpočtu do rezervy podmínili svoji podporu letošního rozpočtu, jsou přesvědčeni, že je to chyba. Naopak podle dalších opozičních stran vláda s tímto krokem otálela zbytečně dlouho.

V prosinci poslanci připravili armádu o deset miliard korun a přesunuli je do vládní rozpočtové rezervy. Vyžádali si to komunisté, kteří tím podmiňovali své hlasy pro schválení rozpočtu – bez nich by ho menšinová vláda neprosadila. Vláda na konci ledna vrátila ministerstvu obrany pět miliard, zbylých pět ale zůstalo v rezervě.

To se má změnit do konce března. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška mají chybějící miliardy přímý vliv na přípravu investic. „Museli bychom každý měsíc přesouvat minimálně 300 milionů z investic do prostředků na platy. Museli jsme zároveň zvažovat, které projekty z investic zrušíme nebo odložíme,“ upozornil. Konkrétně by podle něj případné ponechání pěti miliard ve vládní rezervě mělo vliv na plánovanou akvizici nových bojových vozidel pěchoty.

To, že by se vojákům vrátilo i zbylých pět miliard, se ale vůbec nelíbí KSČM. Podle předsedy strany Vojtěcha Filipa by peníze byly potřeba spíše v jiných resortech. „Je potřeba řešit prostředky pro hasiče, pro policisty, pro celníky, případně pro studenty a lékaře, kteří nastupují do nemocnic,“ řekl.

Další strany mají zcela opačný postoj. „Peníze se musí vrátit do rozpočtu armády nejpozději do konce měsíce března. Jestli se tak nestane, tak vláda České republiky ohrožuje obranyschopnost země,“ míní místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale odmítla, že by ministerstvu obrany peníze opravdu mohly chybět. „V momentě, kdy je bude potřebovat (…) tak je prostě dostane,“ ujistila.

Pro vládu je pět miliard důležitých i z toho pohledu, že díky nim splní svůj slib – anebo nesplní, pokud zůstanou v rezervě –, že v roce 2021 půjde na obranné výdaje 1,4 procenta HDP.