Nemocnice v Sokolově, Chebu a Trutnově jsou pořád přetížené, rozvolňovat zde vláda neplánuje

Události: Kritická situace v uzavřených okresech Sokolov, Cheb a Trutnov (zdroj: ČT24)

Nelepší se situace v nemocnicích, nelepší se stav mnohých pacientů, pomoc ze strany státu vázne. Takové zprávy přicházejí z uzavřených okresů Cheb, Sokolov a Trutnov týden poté, co vláda rozhodla o jejich izolaci. Přetíženým lékařům v sokolovské nemocnici v pátek alespoň částečně ulevili kolegové z Humpolce. Převzali si desítku pacientů. Na Vysočinu ze západu Čech s nimi zamířila speciální vysokokapacitní sanitka. Zpřísněná opatření se v okresech v dohledné době rozvolňovat nebudou.

„Je nezbytné, abychom uvolňovali lůžka a připravovali se na víkendový nápor pacientů, kteří budou přijíždět přímo sem k nám z regionu,“ avizuje mluvčí nemocnice v Sokolově Markéta Singerová. Všem deseti převezeným pacientům zdravotníci poskytují kyslíkovou terapii. Nejsou ale ve vážném stavu.

Převoz by měl lékařům uvolnit ruce před očekávaným víkendovým náporem. Ve čtvrtek bylo v Karlovarském kraji volné jediné lůžko intenzivní péče pro pacienty s covidem, v Královéhradeckém pak tři. Starostové ze zasažených okresů volají po větší pomoci státu.

Stěžují si na nedostatek zdravotnického personálu, vakcín i ochranných pomůcek.
Sokolov, Cheb a Trutnov se uzavřely přesně před týdnem. Jejich obyvatelé až na výjimky nesmějí vycestovat. Města jsou prázdná, ubylo lidí i aut. Přeplněné jsou ale nemocnice. Vedení města by uvítalo větší pomoc státu.

„Zatím je to tak, že pomoci nám znamená, že vám řeknou hodinu, než přijede nákladní auto s rouškami, a pak vám je tady složí před úřad a dají vám za úkol, ať se postaráte. To byla jediná pomoc státu,“ stěžuje si starosta Trutnova Jan Sobotka (za STAN).

Stejně to vnímají i na západě Čech, desítky starostů z okresů Cheb a Sokolov poslaly ministru zdravotnictví otevřený dopis, kde vyzývají vládu k větší aktivitě. „Po týdnu jsme vlastně zjistili, že kromě uzavření okresu a odeslání roušek se vůbec nic nestalo,“ říká starosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM).

Jako klíčový označili požadavek na dodávku většího počtu vakcín, než by Karlovarskému kraji jinak připadlo. „V tuto chvíli považujeme za důležité zajistit dodávku respirátorů z vládních zásob, zvýšit dodávky vakcín, pomoci zvýšit kapacitu zdravotnického personálu a počty lékařů v našem kraji,“ uvedli v dopisu.

„Dojde k navýšení dodávek vakcín pro dva nejpostiženější kraje, v nichž jsou a nadále i budou uzavřeny zmíněné okresy,“ reagoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Není to jen o navýšení vakcín, je to spíš takový požadavek zvážit, jestli v zasažených regionech nezačít očkovat mladší populace lidí, protože nyní na JIP v kraji leží pacienti, co mají 40 nebo 50 let,“ navrhuje krajská koordinátorka očkování v Karlovarském kraji Dagmar Uhlíková. Vakcíny by na západ Čech a také do Královéhradeckého kraje měly dorazit během příštího týdne.

Opatření v uzavřených okresech

V uzavřených okresech platí především omezení pohybu. Lidé, kteří tam žijí, nesmějí území opustit, obyvatelé jiných okresů do něj zase vstoupit. Výjimku tvoří cesty do práce, do školy, k lékaři nebo pro zajištění potřeb příbuzných. Už týden musí všichni nosit respirátor nebo chirurgickou roušku.

Zaměstnavatelům pak vláda doporučila omezit kontakty na pracovišti, podpořit práci z domova nebo pravidelně antigenně testovat jednou za tři dny.

Ministr zdravotnictví také potvrdil, že pokud by se v nejbližší době rozvolňovalo, uzavřených okresů se to týkat nebude.

Policisté u vjezdu zkontrolovali 4,5 tisíce lidí

Za týden policisté odmítli vjezd do uzavřených okresů nebo výjezd z nich více než čtyřem a půl tisícům lidí. Policejní prezident uvedl, že k žádným vyhroceným situacím nedochází. Pět stovek policistů se střídá na dvanáctihodinových směnách. Za týden prověřili tisíce lidí. Bez trvalého pobytu, pracovní smlouvy nebo pádného důvodu do uzavřených míst nikoho nepouští.

„Zkoušejí projet s tím, že jedou za turistikou, jedou za známými, za kamarády na návštěvu,“ uvádí mluvčí královéhradeckých krajských policistů Magdaléna Vlčková. Za poslední týden na Sokolovsku a Chebsku odmítli 2500 řidičů, na Trutnovsku jich pak byly dva tisíce. Většinou se vše obešlo bez problémů.

Policejní kontroly ve třech okresech
Zdroj: ČT24

„My jsme vložili důvěru do lidí, začali jsme jim věřit. V prvních dnech jsme otočili asi 500 aut každý den, třeba za středu a čtvrtek jsme otáčeli v Karlových Varech a na Trutnovsku zhruba 200 aut,“ popisuje policejní prezident Jan Švejdar. Hlídky na silnicích mají podle ministra zdravotnictví smysl.

Před jejich obcházením důrazně varuje. „Jediné, k čemu to povede, bude další, až extrémní zpřísnění opatření,“ avizuje Blatný. K žádnému dalšímu uzavírání okresů se ale vláda zatím nechystá.

„Pokud k tomu rozhodnutí dojde, tak bychom samozřejmě museli vyhodnotit priority a přesunout policisty, samozřejmě zase z celé republiky, a nedá se vyloučit, že by to už bylo na úkor běžného výkonu služby v těch teritoriích, která nebudou postižena,“ předpokládá policejní šéf Švejdar.

Až do konce února se při střežení hranic tří okresů budou dál střídat posily ze všech krajů. Od soboty je posílí i 32 vojenských policistů.