Němcová posiluje, pro její vládu by hlasovalo až 105 poslanců

Praha – V případě, že by předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) získala možnost sestavit vládu, hlasovalo by pro její kabinet až 105 poslanců. Podle zjištění České televize totiž podporu středo-pravicové koalici zvažují vedle dosud deklarovaných 101 zákonodárců také nezařazení poslanci Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí i Josef Novotný a Petr Skokan z Věcí veřejných; jejich stranický šéf Vít Bárta to ovšem dementoval.

Prezident Miloš Zeman se již minulý týden nechal slyšet, že pokud nedostane důvěru tým Jiřího Rusnoka, ve druhém pokusu o sestavení kabinetu by se zřejmě obrátil právě na šéfku dolní komory Němcovou. Podmínka, kterou si Hrad klade, je notářsky ověřený soupis všech sto jedna zákonodárců, kteří by pro staronovou koalici ve sněmovně hlasovali; chce tak mít jistotu, že vláda důvěru skutečně získá.

Němcová Zemanův požadavek sice odmítla, později ale přišla s vlastním řešením. Na hlasování o důvěře Rusnokovy vlády, které má proběhnout nejpozději 8. srpna, všichni poslanci stvrdí podpisem svou loajalitu její koalici, a to přímo před Zemanem, který by se měl klíčové schůze zúčastnit.

Skokan a Novotný: S Němcovou nemáme problém

Nově by přitom na seznamu nemusela být jen těsná většina 101 podpisů (poslanci LIDEM, ODS, TOP 09 plus nezařazený Martin Doktor), ale o několik jmen víc: svou podporu vládě totiž zvažují i dva členové Věcí veřejných Petr Skokan a Josef Novotný.

  • Josef Novotný st. (VV): Za určitých podmínek bych o té podpoře uvažoval, protože Mirku Němcovou znám. Vládu Jiřího Rusnoka víceméně nepodporuji. 
  • Petr Skokan (VV): Pokud by například byla jmenována premiérkou paní Němcová, já s ní osobně nemám problém. Problém bych měl, kdyby chtěla, aby pokračovala vládě Miroslava Kalouska.

Skokan je na rozdíl od kolegy Novotného připravený dát hlas i Jiřímu Rusnokovi. Předseda Věcí veřejných Vít Bárta ovšem vstřícný postoj svých spolustraníků k vládě Miroslavy Němcové  vylučuje. „Pokud Petr Skokan, snad trochu nešťastně, laškuje s médii, že Němcovou podpoří, ale bez Kalouska, je to přeneseně stejné, jako kdyby uvedl, že podpoří návrat Kalouska na MF, ale jen pokud podstoupí lobotomii. Tedy v zásadě vyloučeno,“ napsal Bárta ve svém tiskovém prohlášení.

Sněmovní podpora Miroslavě Němcové
Zdroj: ČT24

Škárka a Kočí zvažují. A Vacek?

V křesle premiérky si Miroslavu Němcovou dokáže představit i dvojice bývalých kolegů z Věcí veřejných a nyní nezařazených poslanců Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí, kteří stranu opustili po úplatkářské aféře.

  • Jaroslav Škárka: Myslím si, že šance pana Rusnoka jsou menší, než by byly šance paní Němcové. Mohla by být premiérkou České republiky.
  • Kristýna Kočí: Osobně jsem nepodepsala žádnou 101 podporu žádné vládě. Nicméně, případnou podporu oběma variantám vlády předem nevylučuji.

Dvousečné vyjádření Kristýny Kočí vystihuje i kvas, který v současné době hýbe dolní komorou. Zatímco poslanci k Nečasově vládě kritických Věcí veřejných důvěru zvažují, nezařazený poslanec Martin Vacek, který dosud platil za souputníka strany LIDEM Karolíny Peake, se zvolna přiklání k projektu Jiřího Rusnoka.

„Je pro mě důležité, aby mi nově nastupující vláda dodala programové prohlášení. Pokud se budou jejich body shodovat s mým programovým prohlášením, se kterým jsem přišel do sněmovny, pak bych zvážil hlasování pro ně,“ cituje Vacka server iHNED.cz. Vacek sice zároveň uvedl, že by vyslovil podporu i Miroslavě Němcové, právě hlasování o Rusnokově kabinetu ovšem chtěla někdejší koalice pojmout jako manifestaci své síly v dolní komoře, a váhání některých jejích poslanců tento záměr oslabuje.

Rusnok ani Němcová svou sílu neodhadují

Premiér může hlasy pro svůj kabinet shánět ještě týden; před poslance musí se svou formací předstoupit do příštího čtvrtka. Výsledný počet hlasů si ale Rusnok odhadovat netroufá: „Při dnešní, poněkud složité situaci v Poslanecké sněmovně, by bylo příliš troufalé ode mě dělat nějaké součty, odhadovat, jak se kdo zachová. Já to prostě nevím.“

Ani sama Miroslava Němcová potom podle vlastních slov nemá zprávy o tom, jak podpisy pod koalicí ODS - TOP 09 - LIDEM přibývají, nebo ubývají. „Zatím nikdo nevolal, že podpis neplatí. Jsem na své půdě a myslím si, že si členové parlamentu rovnají v hlavě, co znamená mít vládu s podporou parlamentu.“

Události o sčítání sněmovních sil (zdroj: ČT24)