NCOZ odložila vyšetřování zakázky ministerstva vnitra na antigenní testy do škol

Prověřování zakázky ministerstva vnitra na nákup antigenních testů do škol končí. Národní centrála proti organizovanému zločinu rozhodla o jeho odložení. Proti rozhodnutí se nebude bránit ani státní zastupitelství, které případ dozorovalo. České televizi informace potvrdil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Ondřej Trčka. Tendr na dodávku 3,6 milionu testů vyhrála loni v únoru společnost Tardigrad International Consulting. Podle zjištění Seznam Zpráv se ale nejednalo o nejvýhodnější nabídku.

Důvodem pro odložení případu bylo podle státního zástupce Ondřeje Trčky z Vrchního státního zastupitelství v Praze to, že NCOZ nevidí důvod, proč by měla zahájit trestní stíhání. Rozhodnutí je už konečné. „Usnesení nabylo právní moci a státní zástupce neshledal po přezkoumání spisu důvody pro zrušení usnesení,“ sdělil Trčka.

Zakázka vyvolala po vyhlášení vítěze velké pochybnosti. Na to, že společnost Tardigrad International Consulting nesplnila podmínky soutěže podle zadávací dokumentace, upozornil loni v únoru server Seznam Zprávy. Podle něj se soutěže zúčastnila i firma Chironax, která měla garantovat dodávku testů v termínu a za nižší cenu, a tedy by se jevila jako nejvýhodnější. Oproti tomu vybralo ministerstvo vnitra firmu, která nabízela jeden test o jedenáct korun dráž, čímž stát zaplatil o 40 milionů korun víc.

 Tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale uvedl, že tendr splnil zákonné podmínky. „My jsme postupovali striktně podle zákona,“ řekl loni Hamáček. Odkazoval na to, že testy stojí stejně jako v Rakousku. Podle něj i dodavatel plnil zakázku podle smluvených požadavků. Firmu Chironax prý vyřadili kvůli varování Bezpečnostní informační služby. Podle ní je společnost totiž napojena na trestně stíhané osoby.

Zakázka vyvolala problémy i uvnitř minulé vládní koalice. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) dokonce oznámil, že bude požadovat zrušení tendru. K tomu ale nedošlo.

Tendrem se zabýval mimo jiné i antimonopolní úřad, a to na základě dvou podnětů. Jeden podala neoslovená firma, druhý směřoval proti hodnocení nabídek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nicméně už v červnu loňského roku rozhodl, že případ řešit nebude. „Nebyly shledány důvody pro zahájení správního řízení,“ uvedl tehdy mluvčí úřadu Martin Švanda pro ČTK.