Navýšení platů o osm procent je možné. Patnáct, které navrhuje Středula už nikoli, míní Dufek

Bohumír Dufek hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Navýšení platů státních zaměstnanců o osm procent je možné, řekl v Interview ČT24 předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Jako nereálné ale vidí zvýšení platů o patnáct procent, které navrhuje Českomoravská konfederace odborových svazů. Podle Dufka je vláda rozhodnuta dělat vše pro to, aby další peníze navíc dávat nemusela. Zároveň si myslí, že rozdíl mezi hrubými mzdami a platy není tak velký, jak uvádějí statistiky.

„Já už jsem minulý měsíc prohlásil, že by bylo dobré, kdyby se státním úředníkům zvedly platy o osm procent. Myslím si ale, že vláda je rozhodnutá, že se platy ve státní sféře zvedat nebudou, a že bude dělat všechno pro to, aby je nezvedla. Argumentovat bude neustále tím, že hrozí deficit státního rozpočtu,“ uvedl Dufek. 

Navýšení platů státních zaměstnanců o patnáct procent, jak navrhuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, vidí Dufek jako nereálné. „Reálných je těch osm procent, protože než se to dojedná, bude polovina roku, a když si to spočítáte, tak je to za celý rok také zhruba patnáct procent,“ uvedl. 

Zástupci vlády řekli, že jsou připraveni platovou situaci zaměstnanců řešit, musí se ale poradit. „Já si myslím, že vláda toho naslibuje vždy hodně, ale pak se nic nesplní. Podle mě hrají o čas,“ uvedl Dufek. 

Rozdíl mezi platy a mzdami roste

Dufek nesouhlasí s tím, že se mzdy v soukromém sektoru nezvyšují. Přiznává ale, že to není tak rychle, jako tomu je u platů státních zaměstnanců. Rozdíl mezi platy a mzdami se nadále zvětšuje. „Je to tím, že jsou tady rozpadlé dodavatelsko-odběratelské vztahy, ta situace prostě není dobrá, a to ani se vstupy do jednotlivých výrob. Podnikatelé jsou tak opatrní,“ sdělil.
 

Průměrné hrubé mzdy a platy v Česku
Zdroj: ČT24

„Ve státní správě máte i vedoucí funkcionáře jednotlivých ministerstev, ti na sobě v žádném případě nešetří,“ řekl Dufek k rozdílům mezi platy a mzdami. Průměrný výdělek úředníků je tak podle něj daleko nižší, než uvádí statistiky. Jak vysoký je, ale neřekl s tím, že tyto údaje není možné zveřejnit. „Je to chyba. Myslím si, že by státní úředníci měli jednoznačně říct, za kolik (peněz) pracují,“ míní. 

Na otázku, zda si vláda může v současné situaci dovolit dávat další peníze, Dufek řekl, že se vláda rozhodla, že bude likvidovat deficit státního rozpočtu navýšením inflace. „Myslím, že se jí to vymklo z rukou, protože na zvyšující se ceny energií, hlavně té elektrické, jsem upozorňoval už loni v dubnu na tripartitě,“ uvedl. Dodal, že vláda by se měla konečně začít starat o hospodářství, aby pomohla malým i velkým podnikatelům, aby řešila inflaci tím, že sáhne na ceny elektřiny, pohonných hmot i plynu. 

Chybějící data o platech státních zaměstnanců

Premiér Petr Fiala (ODS) argumentuje tím, že vláda musí šetřit a nezadlužovat zemi. „Vláda nemůže šetřit takovým způsobem, že nechá například ČEZ vydělat tak šílené peníze, které spadnou do rozpočtu, a občané to zaplatí. Jestliže ČEZ dělal přiměřené zisky deset let zpátky, tak si spočítejte, kolik bude zisk ČEZ, pokud to takto bude pokračovat. Já bych jim (ČEZ) určitě nedovolil, aby prodávali draze vyrobenou elektřinu Česku na nějaké pofidérní burze v Lipsku,“ uvedl Dufek a označil to za podraz. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu v souvislosti se zvyšováním platů řekl, že je nutné počkat do 7. června, kdy budou k dispozici data o růstu platů v první polovině roku. Dufek ale řekl, že vláda už má data za první čtvrtletí. „Měla by se nad tím zamyslet a minimálně vyslat signál, jakým způsobem si představuje řešit druhé pololetí,“ uvedl šéf Asociace samostatných odborů.