Na Vysočině, východě Čech a většině Moravy komplikuje dopravu ledovka. Kdo nemusí, ať nevyjíždí, nabádá policie

V Pardubickém kraji se v pondělí večer vytvořila velmi silná ledovka. Silnice namrzají i na Královéhradecku, Vysočině a na Moravě a ve Slezsku. Výstraha trvá do úterních 03:00, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrznoucí srážky komplikují v zasažených oblastech především dopravu. Situace by se měla během noci stabilizovat. Na některých místech ale může ledovka přetrvávat do úterního rána. Předznamená výrazné oteplení, v polovině týdne by se měly teploty dostat až nad deset stupňů Celsia. Potom se bude zase pozvolna ochlazovat, mrznout však zřejmě již nebude.

„Situace se bude i nadále zhoršovat. Pokud nemusíte, vůbec nevyjíždějte, a pokud možno ani nevycházejte z domu,“ varovali meteorologové kolem 21:00 na sociálních sítích. „Silničáři bohužel s trvalejšími mrznoucími srážkami mnoho nezmůžou a dá se očekávat lokálně i kalamitní stav, a to nejen na silnicích, ale možná i na elektrické síti,“ doplnili.

Za poslední hodiny spadlo nejvíce mrznoucích srážek na jihu Moravy a Vysočiny, doplnili. „Další pásmo srážek ale přinese v následujících hodinách do některých oblastí Moravy i větší úhrny,“ informuje ČHMÚ. Ledovka se tak lokálně tvoří a bude tvořit také ve Slezsku, zejména v severních částech.

V Pardubickém kraji je podle webu dopravních informací od 18:30 do úterního rána uzavřená pro vozidla nad 3,5 tuny silnice I/11 v sedmnáctikilometrovém úseku mezi Červenou Vodou a Jablonným nad Orlicí. 

Komplikace na Vysočině i Moravě

Také na Vysočině se kvůli dešťovým přeháňkám začala k večeru tvořit ledovka, teploty byly jeden až tři stupně pod nulou. Velké problémy se sjízdností silnic jsou na Třebíčsku a Žďársku, uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková po 19:00. Kluzké jsou také chodníky. „Řidiče vyzýváme k velké opatrnosti. Kdo nemusí, ať raději nevyjíždí,“ uvedla mluvčí.

Kombinace deště a teplot pod bodem mrazu komplikuje dopravu také na většině území Moravy, varuje ČHMÚ. Integrovaný dopravní systém (IDS) Jihomoravského kraje varuje na webu před ledovkou zejména na Blanensku, Brněnsku i Znojemsku.

IDS také varuje, že v okolí Blanska, Tišnova, Boskovic, Letovic, Znojma i Slavkova u Brna může být náledí a kluzká silnice příčinou zpoždění od pěti do 60 minut. Na webu uvádí také 14 zastávek, například Adamov, Křtiny, Heroltice, Svatoslav nebo Bítov, které aktuálně autobusy neobsluhují, protože čekají na posyp.

Ledovka se tvoří také na komunikacích v některých částech Olomouckého kraje. Řidiči si musí dát pozor například v kopcích nad Šternberkem na Olomoucku, do terénu tam vyjely sypače. Řidiči hlásí namrzající vozovky také v Olomouci či okolí Prostějova, opatrní by měli být hlavně na Konicku. Vozovky namrzají také na Šumpersku a Jesenicku. Správci silnic od podvečerních hodin provádějí chemický posyp, aby snížili riziko vzniku ledovky, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

„Očekáváme velké riziko i silné ledovky a výrazných komplikací,“ napsal ČHMÚ na sociální síti X. V průběhu noci na úterý 23. ledna budou srážky od západu postupně slábnout.

Ledovka, která vzniká namrzáním deště na promrzlém zemském povrchu, může pokrýt celou krajinu. Nelze se jí tedy vyhnout. Hrozí úrazy při chůzi, nehody při jízdě autem, pod tíhou ledu se také mohou lámat stromy nebo sloupy elektrického vedení. Je to ale zároveň také přechodný jev, který předchází oteplení. Vzniká kvůli tomu, že výše v atmosféře je již tak teplo, že místo sněhu padá déšť, a oteplení se zanedlouho projeví i níže – potom ledová vrstva roztaje.

Kromě ledovky varují meteorologové také před silným větrem. V Moravskoslezském kraji, na Jesenicku v Olomouckém kraji a ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji může foukat rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. Hrozí proto pády stromů nebo větví, poletování uvolněných předmětů a případně i menší škody na budovách.

Meteorolog ČT Michal Žák o nebezpečí ledovky a silného větru (zdroj: ČT24)

Ledovka a vítr avizují konec mrazivého období. Již v pondělí má být ve většině Čech 3 až 7 stupňů Celsia, i když v části republiky, kde platí výstraha na ledovku, jen minus 1 až plus 3 stupně. V úterý by již měly teploměry v celé republice vystoupat na 3 až 7 stupňů. Bude pršet na většině území České republiky, ve vyšších polohách mohou být srážky smíšené nebo sněhové. „Na horách se přechodně objeví i intenzivnější sněžení,“ informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Ve středu se pak má prudce oteplit na maximálních 8 až 12 stupňů Celsia. I v příštích dnech by měl vát silný vítr. „Nejvíc bude foukat pravděpodobně ve středu při přechodu dalšího frontálního systému a další tlakové níže. Nárazy větru ve středu mohou dosahovat 55 až 90 kilometrů za hodinu, týká se to oblastí i mimo hory. Takže ve středu bude na ten silný vítr vydána výstraha. Srážky mohu být ve středu ještě ojediněle mrznoucí, ale hlavní komplikací bude vítr,“ upřesnil meteorolog České televize Michal Žák.

Od čtvrtka by se měly teploty zase vrátit na úroveň kolem 4 až 8 stupňů, obloha bude přechodně i polojasná. V pátek má být oblačno až zataženo, postupně by ale mělo pršet v celém Česku. Vítr se uklidní. Nejvyšší denní teploty budou okolo osmi stupňů Celsia, stejně jako o víkendu. Sobota a neděle by měly být slunečnější, přeháňky se objeví jen ojediněle. Noční teploty klesnou až na minus tři stupně.

Jaký je rozdíl mezi ledovkou, náledím a námrazou a jak vznikají (zdroj: ČT24)

https://twitter.com/CHMUCHMI/status/1749522161578934343Střídavý ráz počasí z posledních týdnů se minimálně do poloviny února nevrátí. Teploty se budou pohybovat nad dlouhodobým průměrem. „Vpády chladnějšího, popřípadě studeného vzduchu budou jen přechodné a krátkodobé,“ sdělili pracovníci ústavu ve zveřejněném měsíčním výhledu počasí.