Na tři sta zasloužilých. Senát ocenil starosty, kteří jsou ve funkci přes dvacet let

Reportáž: Senát ocenil nestory mezi českými starosty (zdroj: ČT24)

Horní komora parlamentu se vůbec poprvé rozhodla ocenit letitou správu tuzemských obcí a měst a připravila pamětní listy pro 270 starostů, kteří stojí v čele radnice déle než dvě dekády. Stovka z nich si ocenění převzala přímo v Senátu, ostatním předají senátoři své ocenění při návštěvě domovských volebních obvodů.

Podle zjištění senátorů vykonává starostenskou funkci nepřetržitě dvacet a více let 270 starostů a starostek. „Z toho vyplývá, že každý čtyřiadvacátý starosta nepřetržitě víc než dvě dekády pracuje ve svém městě. To je obrovské bohatství, kterého si má tato země a tato společnost vážit,“ řekl při předávání ocenění místopředseda Senátu Jiří Šesták (za STAN).

Ocenění má vyjádřit díky za dlouholeté úsilí o zvelebování obcí; předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) prohlásil, že práce starostů je třeba si vážit. Podle něj práce starostů nikdy nekončí a problémy svých obcí se zabývají nepřetržitě, což je fyzicky i duševně velmi náročné.

Opakování za pět let

Starosta obce Novosedly nad Nežárkou Filip Mencl, který tuto funkci zastává od roku 1994, iniciativu senátorů uvítal. Potěšilo ho, že si na práci starostů vzpomněli. Když měl zhodnotit, jak se obec změnila za jeho vedení, vyzdvihl její rostoucí soudržnost. „Změnil se duch té obce. Že jdou lidé více k sobě. Jedna z akcí, která se fakt povedla, je pravidelné setkání rodáků a přátel obce,“ řekl novinářům.

Ocenění pro dlouho sloužící starosty udělil Senát poprvé. Šesták ale vyjádřil přesvědčení, že v budoucnosti, například za pět let, by mohla být příležitost ocenit další představitele obcí. Šesták věří, že se při té příležitosti znovu setká i s částí těch, kdo si pamětní list odnesli ze Senátu v sobotu.