Na silvestrovské oslavy bude moci přijít maximálně 50 lidí, rozhodla vláda. V lednu budou ve školách dva testy týdně

Maximálně 50 lidí se bude moci sejít na silvestrovské oslavy. Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V restauracích budou moci u jednoho stolu být maximálně čtyři lidé, nebude však již nařízená zavírací hodina. V lednu se začne ve školách testovat dvakrát týdně, kromě pondělí i ve čtvrtek.

Speciální pravidla pro silvestrovské a novoroční oslavy, která schválila ve středu vláda, budou platit od 29. prosince do 2. ledna. „Snižujeme počet účastníků jakýchkoli plánovaných akcí, večírků, silvestrovských oslav na padesát. Všechna ostatní omezení pro ně platí, tedy očkování po druhé dávce a verifikace pomocí Tečky, QR kódu a Čtečky v mobilu,“ shrnul jádro těchto pravidel ministr zdravotnictví Válek. Poté upřesnil, že QR kód bude dál možné načíst i jiným způsobem než mobilní aplikací.

V restauracích budou moci v době kolem novoročních oslav sedět u jednoho stolu maximálně čtyři lidé, více pouze v případě, že žijí ve společné domácnosti. Podle Válka ale „neplatí omezení časem“, nebude tedy již povinné zavírat v deset večer.

Mimo tento silvestrovský režim bude moci na hromadné akce po skončení nouzového stavu přicházet maximálně tisíc sedících lidí, a akce, kde se nesedí, budou maximálně stohlavé. U stolu v restauraci bude moci zasednout nanejvýš šest lidí. Povinností organizátorů akcí bude kontrolovat covidové certifikáty. Nová vláda nezměnila nic na tom, že do restaurací či na hromadné akce mohou jen očkovaní lidé a ti, kdo prodělali covid v posledním půlroce, byť Válek původně toto opatření kritizoval a sliboval vrácení negativního PCR testu jako alternativy. 

Vláda také schválila restrikce pro obchody na poslední dva dny nouzového stavu, tedy na Štědrý den a Boží hod vánoční. V pátek budou muset obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřít v poledne, v sobotu budou muset mít zavřeno celý den. To jsou pravidla, která obvykle platí o těchto svátcích, ale ne za nouzového stavu. Velké obchody však vesměs avizovaly, že se jimi i tak budou řídit.

Brífink po prvním řádném jednání nové vlády 22. prosince (zdroj: ČT24)

Válek zdůraznil, že opatření, která vládě navrhl, vycházejí z doporučení České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. „Je to orgán, který je nepominutelný v připomínkových řízeních legislativy ministerstva zdravotnictví. Považuji za velké selhání, že poslední rok jejich hlas nebyl slyšet a že Česká lékařská společnost nebyl český Kochův institut,“ řekl. Premiér Petr Fiala (ODS) však zdůraznil, že konečné rozhodnutí je politickým aktem vlády. „Konzultujeme s odborníky, je to pro nás přirozené, ale neschováváme se za odborníky,“ podotkl.

Školy od ledna: Testování v pondělí i ve čtvrtek, PCR test před lyžařským kurzem

Kabinet počítá s tím, že v lednu se zintenzivní testování ve školách, od čeho si ministři slibují, že zabrání nekontrolovanému šíření koronavirové varianty omikron. „V prvních čtrnácti dnech v lednu budou žáci, studenti a zaměstnanci ve školách testováni dvakrát týdně. Toto opatření nám umožní zachytit nástup varianty,“ řekl premiér.

Členové vlády schválili i pravidla pro lyžařské výcvikové kurzy. Pro školní lyžařské zájezdy bude potřeba pouze jeden PCR test na covid-19, nikoli dva, jako tomu bylo doposud.

Kabinet také urychlil plán předchozí vlády, který se týkal zpřístupnění přeočkování jednotlivým věkovým skupinám. Pro posilující dávku vakcíny proti covidu si od 27. prosince budou moci přijít všichni lidé ve věku nad třicet let, když mají pět měsíců po dokončeném očkování. „Týká se to i lidí, kteří nejsou objednaní,“ doplnil Válek. Dosud tuto možnost měli lidé nad 45 let, zatímco věkové skupině nad 35 let se měly rezervace otevřít až počátkem ledna a ostatním dospělým ve druhé polovině měsíce.

Pět měsíců po dokončeném očkování je v současné době 4,1 milionu lidí. Dosud posilující dávku dostaly dva miliony z nich.

Rada pro zdravotní rizika zanikla

Vláda učinila na své druhé schůzi – přičemž však první se konala bezprostředně po jmenování a ještě předtím, než ministři převzali své úřady – i formální krok, který změnil způsob, jak bude stát koordinovat své protiepidemické kroky. Zanikla Rada vlády pro zdravotní rizika s tím, že její pravomoci přebírá Ústřední krizový štáb, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Je to orgán, který vytvářel konkurenci vůči rozhodování ÚKŠ. Výstupy přicházely do vlády ze dvou stran a často vedly k něčemu, čemu říkám zmatení jazyků,“ řekl Rakušan. Na vládě podle něj často nebylo jasné, které návrhy mají prioritu. Věří, že nová struktura bude přehlednější a funkčnější.

Nezmění se naopak zatím hlavní hygienička. I když vůči ní byl nynější ministr zdravotnictví dříve kritický a spekulovalo se o možném odvolání, zatím Pavla Svrčinová zůstává ve funkci.

Další případná protiepidemická opatření vzhledem k nakažlivější variantě koronaviru omikron chce vláda projednat za týden. Posoudí data z Británie a Dánska o tom, jak vážné onemocnění způsobuje u seniorů a rizikových pacientů. Státní zdravotní ústav ale předpokládá, že se varianta omikron už šíří komunitně.

Ministerstvo zdravotnictví také změnilo mimořádné opatření, které určuje podíl pozitivních testů, které se musí podrobněji vyšetřovat metodou takzvaného diskriminačního PCR. Dosud ho laboratoře dělaly u deseti procent vzorků, od neděle 26. prosince musí u všech pacientů s příznaky nákazy koronavirem.

Pravidla pro akce jsou podle Havlíčka i restauratérů zmatená. Restaurace ale vítají, že vědí, na čem jsou

Místopředseda poslaneckého klubu ANO a bývalý vicepremiér Karel Havlíček považuje pravidla pro akce, která nový kabinet schválil, za zmatená, i když připustil, že je pochopitelné, když přísnější restrikce platí na dobu kolem silvestra.

„Zdá se mi to zmatené. Nevím, jak to bude fungovat v restauracích nebo hotelích, kde už je zamluvená silvestrovská akce, ale může tam být jenom padesát lidí,“ poznamenal.

O hrozících zmatcích hovořil i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Je pozitivní, že víme, jaký bude režim do konce roku, to znamená na silvestra. (…) Ale rozhodně se nerozhodovali odborníci v praxi. Podle mého názoru bude toto postupné omezování zmatečné nejen pro hosty, ale i pro provozovatele,“ míní.

„Už mi několik restauratérů volalo, že nerozumějí tomu, jak sdělená opatření uchopit. Počkáme na písemný dokument, zda z něj bude informace jasnější,“ řekl za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner. Nová vláda se ale od staré podle něj nepoučila a pokračuje v matoucích sděleních. Zástupce gastronomie podle něj nikdo neoslovil. Restauratéři také podle Kastnera stále marně čekají na sdělení, na jakou podporu budou mít v důsledku omezení nárok.

Testovat dvakrát týdně ve školách podle Havlíčka „není na škodu“. Že předchozí vláda, jejímž členem byl, zavedla testování žáků jen jednou za týden, podle něj vycházelo z názoru epidemiologů, respektive z toho, že se na názoru na testování ve školách neshodovali. „Bylo to dáno i z logistických důvodů ve školách, aby se všechno zvládlo,“ dodal.