Ministerstvo práce navrhuje postupné zvyšování hranice pro odchod do důchodu, dosud byla 65 let

Události: Chystané změny v důchodech (zdroj: ČT24)

Vláda by v únoru mohla projednat návrh důchodové reformy. Pro Českou televizi to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Součástí připravované legislativy je i prolomení dosavadní odchodové hranice do penze – nejpozději v pětašedesáti letech. Své připomínky však vyslovily opozice, odbory nebo i resort zdravotnictví.

Kolegyně Lenka Hodíková a Jana Beránková pracují v jednom z pražských domovů pro seniory. Jedna přes dvacet let, druhá čtvrtým rokem. Zdravotní sestře Beránkové bude letos čtyřicet a pracovat po 65. narozeninách by jí nevadilo, pokud by to byla její volba. „Nemyslím si ale, že zároveň bychom to měli udělat tak, že všichni musí,“ soudí o práci v důchodovém věku.

Naopak vrchní sestra Hodíková dosáhla důchodového věku před třemi roky, v práci zůstává. A dokud to bude zvládat, měnit nic nechce.

V rámci důchodové reformy navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí postupné posouvání věku odchodu do penze. Změny se začnou projevovat u lidí narozených po roce 1965. Spočítaný je zatím důchodový věk pro ty, kteří se narodili do roku 1972. U mužů a žen tohoto ročníku, které neměly více než 4 děti, je to 65 let a sedm měsíců. Pro mladší se má stanovovat v jejich padesáti.

Důchodový věk
Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

„Pokud nám bude průměrná doba dožití narůstat, tak meziroční nárůst mezi generacemi může být maximálně o dva měsíce,“ upřesnil ministr Jurečka.

S výhradami k tomu v připomínkovém řízení vystoupilo ministerstvo zdravotnictví. Tvrdí, že nelze neustále prodlužovat věk odchodu do důchodu. „Populace ve věku nad 65 let není v takovém zdravotním stavu, aby byla schopna podat potřebný pracovní výkon i v dalších letech,“ připomínkoval resort na serveru odok.cz.

Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) ale České televizi sdělil, že návrh podporuje. „Chci, abychom měli nejen prodlužující se průměrný věk – což je důležité, ale aby byl ve zdraví,“ prohlásil.

Opozici vadí nekonkrétnost

S návrhem má problém opozice – mimo jiné proto, že zatím nebylo stanoveno, kterých povolání by se to netýkalo. „Umím si to představit u profesí, jako je vysokoškolský pedagog, vědecký pracovník. Ale určitě je celá řada profesí, kde je to nepředstavitelné,“ vytkla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) pak upozornil na nemocnost a absenci v práci. „U těch lidí už bude tak vysoká, že to už prostě nedává smysl,“ soudí.

Úpravu týkající se lidí v náročných profesích, kteří budou naopak do penze odcházet dříve, chce ministr Jurečka do návrhu doplnit během projednávání na vládě, případně nejpozději ve sněmovně.