Minimální mzda se příští rok zvýší o 1900 korun, řekl Jurečka

V příštím roce vzroste minimální mzda o 1900 korun z 18 900 korun na 20 800 korun měsíčně. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na začátku srpna ministerstvo odhadovalo zvýšení minimální mzdy v příštím roce na 20 600 korun, tento návrh posílalo do meziresortního připomínkového řízení.

„Na příští rok bude růst minimální mzda o 1900 korun. Měsíčně si ti lidé vydělají více o tuto částku,“ uvedl Jurečka. Nárůst minimální mzdy, který vláda odsouhlasila, považuje za bezprecedentní.

Ministr dále vysvětlil, že růst minimální mzdy bude znamenat pro dalších zhruba 500 tisíc lidí v platové sféře růst zaručených mezd v jednotlivých platových stupních, kromě nejvyšších platových tříd.

„Tento krok dlouhodobě pomáhá lidem, kteří berou nejen zaručenou minimální mzdu napříč ekonomikou, ale berou i ty minimální zaručené mzdy v té platové sféře. Toto je krok, který by od naší vlády čekal málokdo,“ poznamenal Jurečka. Do roku 2029 by se minimální mzda mohla podle něj zvýšit na 28 tisíc až 29 tisíc korun.

Stížnost odborů

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula krok uvítal, i když podotkl, že v Polsku je již nyní minimální mzda 23 tisíc korun, přesto je na tom polské hospodářství hůře než české.

Ohledně minimální mzdy podle něj poslaly odbory stížnost pro chybnou aplikaci evropské směrnice v nedávno schváleném zákoníku práce, kde byly zrušené minimální mzdové tarify pro soukromou sféru, informoval Středula. „My chceme, aby toto ustanovení bylo zrušeno,“ dodal. Podle Jurečky ve většině evropských zemí stát do odměňování v soukromé sféře nemluví a je přesvědčený, že Česko stížnost ustojí.

Nařízení o minimální mzdě vychází z novely zákoníku práce, kterou ve středu podepsal prezident Petr Pavel. Novela stanovila postupný růst minimální mzdy do roku 2029. Výpočet minimální mzdy vychází z predikované průměrné mzdy na další rok, kterou má ministerstvo financí oznamovat do konce srpna.

Vláda pak stanoví koeficient, který zohlední kupní sílu, životní náklady, úroveň a tempo růstu mezd i vývoj produktivity. Minimální mzdu má stanovit ministerstvo práce a sociálních věcí do konce září jako součin očekávaného průměrného výdělku a koeficientu. Vypočtená výše minimální mzdy se zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru. Pokud by měla být nově vyhlášená minimální mzda nižší než původní, v platnosti zůstane už určená.

Zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek podle odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce a která se vyplácí v osmi stupních od minimální mzdy do jejího dvojnásobku, se od příštího roku ve firmách zruší. Ve veřejném sektoru zůstane ve čtyřech stupních od minimální mzdy do jejího 1,6násobku.