Léky určené pro český trh by neměly končit v zahraničí, žádá ministerstvo

Zákon o distribuci léčiv ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví chystá změny v lékové politice. Úpravou legislativy chce mimo jiné zamezit distribuci a prodej medikamentů určených pro český trh do zahraničí. Rozpory v poslední době vyvolaly některé pozměňovací návrhy poslanců. Zatímco ministr Svatopluk Němeček z ČSSD je hájí, distributoři i výrobci je kritizují s tím, že v konečném efektu mohou snížit dostupnost některých léků.

Důvodů, proč v Česku některé léky chybí, je několik. Například problémy v distribuci, výpadek výroby nebo právě takzvaný reexport do zahraničí.  V roce 2015 distributoři vyvezli z České republiky více než šest milionů balení léků. Nejčastěji šlo o léky pro onkologicky nemocné, epileptiky nebo léky proti srážlivosti krve.

„Bude sestaven seznam některých léčiv nenahraditelných pro české pacienty.  Pokud se ukáže, že může být ohrožena dostupnost těchto léků, můžeme ten reexport zakázat,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Vysoká cena a velcí distributoři

Diskusi ale v poslední době rozpoutalo několik pozměňovacích návrhů. Jeden z nich má omezit maximální ceny biologických léků pro nemocné rakovinou. A za tři roky tak ušetřit až dvě miliardy korun. „Můj návrh je takový, že se sníží cena u biosimilars o třicet, u generik o čtyřicet procent,“ sdělil předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula z ANO.

Podle farmaceutických firem ale kvůli nižším cenám někteří výrobci moderní léky nebudou chtít do Česka vůbec dodávat. A rozporuplná je i další navrhovaná změna, která má podle předkladatelů zamezit, aby se některé léky dostávaly výhradně do velkých řetězců. Na to si teď stěžují hlavně menší lékárny.

„Opakovaně se potýkáme s tím, že nám distributor léky slíbí a pak je nepřiveze,“ popsal situaci předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.  Výkonný ředitel Asociace velkodistributorů léčiv Tomáš Votruba však namítá, že distributoři dodávají léky tam, kde je objednávka. „Pokud ten pozměňovací návrh bude přijat, tak vlastně zafixuje tržní prostředí,“ uvedl Tomáš Votruba.

Jaké argumenty nakonec zvítězí, bude jasné ve středu, kdy mají poslanci naplánované třetí, tedy závěrečné čtení zákona.