Léky jsou medicínské, ne politické téma, reaguje Blatný na Babišovy výtky. Maďarsko Česku pošle vakcíny

Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 v Česku v pátek klesl na 6530, což je nejméně od 21. února. Počet pacientů klesá už čtvrtý den v řadě. Ministerstvo zdravotnictví považuje používání léků na covid-19 za lékařské, nikoliv politické téma. Resort tak reaguje na vytýkací dopis premiéra Andreje Babiše (ANO) ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO). Maďarsko v květnu pošle do Česka 40 tisíc vakcín.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Babiš poslal Blatnému koncem března již nejméně čtvrtý vytýkací dopis za zhruba dva týdny. Ministrovi v něm, stejně jako v jednom z předchozích dopisů, vytkl přístup k podmínkám podávání léku bamlanivimab, reportuje Deník N.

„Pan premiér dobře ví, že minulý týden proběhla, bez ohledu na dopisy, odborná diskuze o indikaci protilátkových léků. Na základě zkušeností lékařů a podle výsledků diskuze jsme upravili kritéria k jejich podání,“ sdělil na Twitteru Blatný.

Jeho resort zveřejnil doporučení skupiny odborníků k používání léků na covid-19 s takzvanými monoklonálními protilátkami, jako je právě bamlanivimab od společnosti Eli Lilly nebo casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, od firmy Regeneron. Experti v doporučení uvádějí formulaci „charakteristika pacienta zahrnuje zejména některé z uvedených kritérií/stavů“, za níž následuje výčet podmínek pro podání léků.

„To slovo 'zejména' je tam proto, aby se ten, kdo bude léčbu indikovat, tím nemusel cítit úplně stoprocentně svázán,“ řekl serveru Novinky.cz předseda praktických lékařů a člen zmíněné odborné skupiny Petr Šonka.

Odborníci přímo v dokumentu píšou, že toto doporučení je jen rámcové a zmíněné podmínky pro podávání léků nejsou nepřekročitelné. Konečné rozhodnutí o tom, komu může být lék podán, je tak pouze na ošetřujícím lékaři.

Maďarsko Česku pošle 40 tisíc dávek vakcíny

Počet nově potvrzených případů covidu-19 v Česku v pátek klesl oproti minulému týdnu zhruba o polovinu na 3809. O více než polovinu se však propadl například i počet očkovaných lidí proti covidu-19. Byl ovšem svátek.

V pátek dostalo vakcínu zhruba osmnáct a půl tisíce Čechů, zatímco před týdnem to bylo přes jedenačtyřicet tisíc. Počet očkovaných za páteční volný den tak odpovídá spíše číslům za předchozí soboty.

Události: O Velikonocích se méně očkuje (zdroj: ČT24)

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v sobotu avizoval, že Budapešť v květnu pošle Česku čtyřicet tisíc dávek vakcín. Šéf diplomacie uvedl, že Maďarsko už do té doby bude mít dost vakcín pro své obyvatele. „Volal jsem maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, kterého považuji za svého přítele, a požádal jsem ho o solidaritu. On mi slíbil, že v prvním květnovém týdnu nám propustí kvótu na 40 tisíc vakcín. Buď Pfizer, nebo Moderna,“ řekl k maďarskému kroku Babiš.

Země se tak připojí k Rakousku a Slovinsku, které dary potvrdily v pátek poté, co vyšlo najevo, že Česko se při unijním vyjednávání připravilo o sedmdesát tisíc dávek navíc.

Slovinsko přislíbilo deset tisíc dávek vakcíny, Vídeň pošle třicet tisíc dávek. Úřad spolkového kancléře Sebastiana Kurze to označil za ukázku solidarity poté, co podle něj EU selhala při nápravě nerovnosti v distribuci látek. Rovněž Szijjártó kritizuje Brusel: „Česká republika je mezi zeměmi, které jsou v obtížné situaci kvůli špatnému zajišťování vakcín Evropskou komisí,“ řekl.

Rozdělení dodatečných vakcín je výsledkem jednání pod taktovkou portugalského předsednictví EU. To navrhovalo, aby se z deseti milionů dávek tři miliony rezervovaly pro nejvíce postižené země, mimo jiné i Česko. Zbylých sedm milionů se mělo rozdělit pomocí běžného klíče – počtu obyvatel.

To se ale nezamlouvalo Kurzovi, k němuž se připojil Babiš a premiér slovinské vlády Janez Janša. Praha mohla získat zhruba 310 tisíc dávek, z toho 140 tisíc dávek z „balíku solidarity“, ale nakonec o sedmdesát tisíc dodatečných vakcín přišla. Babiš kvůli tomu čelil široké kritice ze strany opozice, ale i ministrů koaliční ČSSD.

Rusko v reakci na výsledky vyjednávání uvedlo, že může v případě, že bude vakcína Sputnik V schválená pro nouzové využití, poskytnout České republice 300 tisíc dávek. „To je samozřejmě komplikovanější záležitost, to budeme řešit v rámci ministerstva zdravotnictví. Ale je pravda, že Sputnik požádal o schválení. Tak uvidíme, jak to bude pokračovat,“ okomentoval krok premiér Babiš.

Počet hospitalizovaných klesá

Podobně jako bylo v pátek méně vyočkovaných dávek, ubylo i provedených testů, kterých bylo dohromady jen kolem 51 tisíc, zatímco před týdnem jich bylo asi 165 tisíc. Navzdory poklesu počtu nakažených se tak zvýšily podíly pozitivně testovaných na koronavirus na celkových počtech provedených testů.

Za uplynulých čtrnáct dní má Česko devadesát tisíc nových případů infekce, což je 842 případů na sto tisíc obyvatel. Ve srovnání s okolními zeměmi je na druhém místě, číslo ale výrazně klesá. Před týdnem bylo Česko na prvním místě s 1037 případy.

K sobotě kleslo reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivní, z pátečních 0,85 na 0,78. Je tak nejnižší od 19. ledna. Poklesla i hodnota indexu rizika protiepidemického systému PES, kterým se dříve řídila opatření proti šíření covidu-19, z pátečních 55 bodů na sobotních 52. To odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti.

Se zpomalováním šíření nákazy se v posledních dnech rovněž snižují počty pacientů s covidem-19 v nemocnicích. Statistiky hospitalizovaných na webu ministerstva nezahrnují pacienty nevykazující po deseti dnech příznaky covidu-19, takže počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou vyšší, ale i ty již klesají.

Podle údajů ministerstva bylo ještě na začátku minulého týdne volných jen třiadvacet procent standardních lůžek s kyslíkem, zatímco k sobotnímu ránu jich bylo volných 29 procent. Roste pomalu také kapacita lůžek s plicní ventilací, ačkoli je nadále velmi nízká. Volných je jich nyní osmnáct procent.

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo potvrzeno už zhruba 1,55 milionu případů nákazy. Zemřelo dohromady 26 867 lidí s covidem-19. Počet podaných dávek očkování proti této nemoci od prosincového začátku vakcinace dosáhl k pátečnímu večeru zhruba 1,78 milionu. Obě potřebné dávky již dostalo asi 557 tisíc lidí.