Lékařům by se mohly vrátit celodenní směny. Výjimku se zřejmě podařilo vyjednat u Evropské komise

Události: Spor o přesčasy lékařů (zdroj: ČT)

Česku se v Evropské komisi podařilo vyjednat výjimku ze zákazu čtyřiadvacetihodinové pracovní doby, řekl ČT lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Zákoník práce od října umožňuje plánovat v nemocnicích směny maximálně na dvanáct hodin. Návrat celodenních služeb chce koalice schválit v novele, která zruší i kritizované zvýšení přesčasů. Změny by mohly platit od ledna příštího roku.

Někeří čeští lékaři už přesčasy sloužit přestali, mezi nimi je například Bohdana Čarková, která pracuje na dětském oddělení jihlavské nemocnice. Přesčasy přitom sloužila po celý život, vypověděla je jako jedna z prvních. „Já mám teď odslouženo deset let pracovního života navíc, a to při dvaceti sedmi letech v práci,“ řekla.  

S navýšením dobrovolné přesčasové práce ze 416 na 832 hodin od října Čarková nesouhlasí. Pokud novela nedozná změn, chce přesčasy v prosinci vypovědět i řada jejích kolegů.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka se to může projevit i v provozu nemocnic. „Bude záležet na ředitelích nemocnic, jak upraví práci tak, aby byla zachována akutní péče. To znamená, že se zřejmě budou odkládat plánované operace, plánovaná vyšetření,“ míní. 

Válek se omezení péče neobává

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je ale přesvědčen o tom, že nemocnice budou fungovat bez omezení. „Měl jsem pozvané ředitele přímo řízených zdravotnických zařízení fakultních nemocnic, takový problém nevnímají,“ uvedl. 

Vrátit přesčasy na původní úroveň má novela, kterou chtějí ministerstva zdravotnictví a práce spolu s poslanci poslat do sněmovny do tří týdnů. Chtějí, aby byla norma schválena zrychleně. „Jednali jsme o tom i v rámci zdravotnického výboru, neočekávám, že by toto opozice vetovala,“ řekla členka sněmovního zdravotnického výboru Michaela Šebelová (STAN).

„Z hlediska zdravotnictví a zajištění pohotovostních služeb v nemocnicích je to bezpodmínečně nutné, aby byla tato novela novely uvedena v život,“ reagoval poslanec SPD Jan Síla. 

Součástí návrhu má být i návrat čtyřiadvacetihodinových směn. Ty už od října možné nebudou, protože zákoník práce počítá s tím, že po maximálně dvanácti hodinách bude muset mít lékař nejmíň dvanáct hodin nepřetržitého odpočinku.

Celodenní směny by ale mohly dostat výjimku. „Pokud já mám přesné informace, tak ta vyjednávání jsou úspěšná. Zdá se, že se nám podařilo vyjednat výjimku na 24 hodin v jakési kombinaci,“ sdělil ministr zdravotnictví.

„Nebude úplně jednoduché promítnout to do zákona, ale chtěli bychom to dát v té jedné novele,“ doplnil Válka Kaňkovský. Pro uzákonění čtyřiadvacetihodinových směn je i další člen výboru Kamal Farhan (ANO). „Pomůže to jak záchranné službě, tak službám v nemocnicích,“ vysvětlil.