Kanárské ostrovy na semaforu zčervenají, Německo zvažuje karanténu pro Čechy

Kanárské ostrovy vypadnou ze seznamu „zelených zemí“ na cestovatelském semaforu. Ten zavedla vláda v souvislosti s šířením koronaviru a zdravotními riziky v jednotlivých státech, souostroví patřící Španělsku chce ministerstvo zahraničí vyřadit s účinností od 14. září. Německo zase zvažuje, že by lidé z České republiky museli při příjezdu do pětidenní karantény. Sdělil to náměstek resortu Martin Smolek.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zveřejní aktualizovanou mapu rizika nákazy v jednotlivých okresech. Přísnější opatření zřejmě začnou platit v Praze, která už je od minulého týdne označena oranžovou barvou. Semafor zemí aktualizuje taky ministerstvo zahraničí.

Studio ČT24: Změny v cestovatelském semaforu (zdroj: ČT24)

Podle náměstka ministra zahraničí Martina Smolka se omezení budou nově týkat Kanárských ostrovů, a to s účinností od 14. září. Připojí se tak ke Španělsku, které je červeně vyznačeno na pandemickém semaforu už dva týdny. Souostroví hlásí v současnosti čtrnáctidenní incidenci téměř 168 případů na sto tisíc obyvatel.

Dalším státem, který podléhá omezením a povinnostem po návratu – testu na koronavirus nebo karanténou – je Rumunsko. Kromě toho ministerstvo nedoporučuje kvůli nárůstu případů nemoci covid-19 cestu do Francie. Naopak například Itálie je bez restrikcí, stejně tak Chorvatsko, ve kterém by se ale podle doporučení úřadu měli turisté vyhýbat hromadným akcím.

Semafor, seznam zemí Evropy
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

„Doporučujeme všem občanům České republiky zvážit cestování do rizikových zemí, které mají vyšší počty případů onemocnění na mapě rizikovosti. Pokud zahraniční cestu nelze odložit, je dobré se řídit zásadami bezpečného cestování tak, abychom chránili sebe i ostatní,“ uvedla hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová.

  • Bezprostředně po návratu z rizikových zemí (v semaforu označené červeně) platí povinnost telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem kontaktovat příslušnou krajskou hygienickou stanici (podle místa trvalého bydliště). 
  • Bezodkladně se na vlastní náklady podrobit testu na covid-19. Výsledek je pak nutné oznámit dané hygienické stanici nejpozději do 72 hodin od vstupu na území České republiky.

Němci možná zpřísní opatření pro Čechy, velvyslanec kritizuje komunikaci s Prahou

Německo zase intenzivně sleduje epidemickou situaci v Česku. „Zvažují, že by buď celou Českou republiku, nebo Prahu dali do nějakého režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem,“ řekl náměstek Martin Smolek. Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že Česko ještě nedosáhlo hranice k zařazení na seznam rizikových oblastí. Činí ji 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

Pokud by se toto číslo naplnilo, země se mezi rizikové oblasti nezařadí automaticky, ale je to pravděpodobné. Řada významných evropských oblastí už takto v Německu klasifikována je či byla. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka doporučuje, aby lidé plánující cesty do Německa měli pro příští dny domácí vývoj na paměti.

Sousední stát kritizoval komunikaci s českými úřady. „Chtěl jsem o tom v pátek mluvit se zástupcem hlavního města Prahy. Chápu, že je Zdeněk Hřib na služební cestě. Skutečnost, že nebyl některý z jeho zástupců ochotný se se mnou telefonicky spojit, nám však práci neusnadňuje,“ napsal na Twitteru německý velvyslanec v Česku Christoph Israng.

Podle náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) šlo o nedorozumění. „Vysvětlili jsme si to a máme na sebe mobil. Budeme tu situaci monitorovat a řešit,“ přislíbil.

O zařazení Česka mezi červené, tedy nejrizikovější země uvažuje vedle Německa také Slovensko. „Je to informace z úst slovenského ministra zdravotnictví,“ řekl ČT Smolek. Věří, že Bratislavu přesvědčí české argumenty, například ty, že zatím nejde o komunitní přenos. „Věřím, že to Slováky přesvědčí a že nás nevyřadí z volného cestování,“ poznamenal náměstek.