Jihočeští hygienici nařídili devíti lidem karanténu, dva týdny nesmí opustit domov

Hygienici v Jihočeském kraji v úterý nařídili preventivní dvoutýdenní domácí karanténu pro devět lidí, celkem je na jihu Čech v karanténě 20 lidí. Jeden člověk je pod dohledem také v Moravskoslezském kraji. Všichni se vrátili se z oblastí s nákazou koronavirem, mimo jiné z Itálie. U šesti z jedenácti Čechů, kteří se v úterý vrátili z Íránu, vyšly testy na koronavirus negativně, zbylá pětice na výsledky ještě čeká.

Jihočeští hygienici poslali do domácí dvoutýdenní karantény devět lidí, kteří se vrátili například z Itálie. Jde o preventivní opatření, u nikoho na jihu Čech se neobjevilo podezření na nemoc COVID-19. Lidé v karanténě by neměli opouštět své domovy.

„Jde o algoritmus od ministerstva zdravotnictví. Každý člověk, který se vrátí ze zasažených oblastí, by se měl nahlásit,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Hygienici nabádají všechny, kdo se vrátí z míst zasažených koronavirem, aby se přihlásili. „Rovněž zjišťujeme u poboček cestovních kanceláří, zda jejich zájezdy nebyly v těchto dnech v rizikových oblastech,“ uvedla za jihočeské hygieniky Jitka Luňáčková.

„Lidé, kteří jsou v domácí karanténě, si denně měří teplotu. Dostali pokyny, že pokud by se jejich zdravotní stav zhoršil, mají rovnou volat záchrannou službu, která je převeze na vyšetření. Rozhodně by neměli chodit k praktickému lékaři, aby tím zbytečně nezvyšovali možné riziko nákazy,“ uvedla Luňáčková. Dodala, že v případě zhoršení zdravotního stavu by se domácí karanténa zřejmě změnila v hospitalizaci na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice.

U šesti Čechů, kteří se vrátili z Íránu, jsou testy negativní, další čekají na výsledky

Testům na nový typ koronaviru způsobující nemoc Covid-19 se v úterý podrobilo 11 českých studentů vysokých škol, kteří přiletěli z Íránu. U šesti z nich už testy nákazu vyloučily, dalších pět na výsledky ještě čeká, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). U pětice budou testy hotovy zřejmě ve středu ráno.

Češi vracející se z Íránu byli z pražského letiště převezeni do Nemocnice Na Bulovce k odběru vzorků. Protože nemají žádné příznaky, budou v domácí karanténě, řekl vedoucí tiskového oddělení nemocnice Filip Řepa. V Íránu bylo podle oficiálních informací zaznamenáno 95 nakažených, 16 lidí od minulého týdne zemřelo. 

Do nemocnice zamířila také další dvojice, patrně jde o cestující z Číny.

Testy na nákazu koronavirem má za sebou také islamolog Petr Pelikán, který se v úterý z Íránu vrátil:

Nakupte roušky, nařídil správě rezerv ministr

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) požádal Správu státních hmotných rezerv, aby v souvislosti s koronavirem nakoupila desetitisíce kusů roušek za desítky milionů korun. Správa nyní čeká na specifikaci a technické upřesnění od ministerstva, které by měla získat do několika dnů, poté co nejrychleji vypíše veřejnou zakázku.

„Pak je ale otázka, jestli v tu chvíli budou na trhu a zda to bude jednorázové, nebo postupné dodání. Přibližné počty kusů v požadavku ministerstvo uvedlo, jsou to větší desetitisíce. Je to více položek, ale dominantní jsou různé druhy roušek, mezi nimiž jsou i ty s respirátory,“ uvedl předseda správy rezerv Pavel Švagr.

Podle něj se může ještě požadavek upravit po čtvrtečním zasedání Ústřední epidemiologické komise. Komise se sešla naposledy v roce 2014 kvůli ebole, zasedala také kvůli prasečí a ptačí chřipce.

O šíření koronaviru se bude v úterý večer mluvit na setkání rozšířeného předsednictva Bezpečnostní rady státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil, že jednání svolal na 19:30. Podle Úřadu vlády se vedení rady schází především z preventivních důvodů.

Ministr Vojtěch zdůraznil, že není důvod panikařit a zakazovat hromadné akce. Je ale na místě obezřetnost, řekl v úterý. „Musíme být obezřetní, musíme být na to připraveni, ale zatím třeba v Rakousku jsou to dva izolované případy. Nemám informaci o tom, že by se ta infekce nějakým způsobem šířila v řádu desítek stovek nových pacientů,“ dodal ministr.

Do Prahy nepřijedou italští studenti, ti čeští mají cestu do Lombardie zvážit

Do Lombardie a Benátska, kde se v posledních dnech začala rychle šířit nákaza koronavirem, má zamířit asi padesátka středoškoláků a studentů či zaměstnanců vysokých škol. Někteří z nich již do Itálie vycestovali. Pokud zatím ne, měli by svou cestu zrušit či odložit, uvedla mluvčí Domu zahraniční spolupráce (DZS) Lucie Durcová.

Pražské vysoké školy jsou se studenty v kontaktu a informují je o možnostech předčasného ukončení pobytu. Po návratu do Česka by měli zůstat dva týdny v domácí karanténě.

Naopak do Prahy nedorazí tisíce italských školáků na vzdělávací zájezdy poté, co je tamní vláda od 23. února pozastavila. Podle ředitele zahraničního zastoupení agentury CzechTourism v Itálii Luboše Rosenberga Prahu každoročně v únoru a březnu navštíví zhruba 40 tisíc školáků z celé Itálie.

Letiště řeší bezpečnostní opatření

Pražské letiště kvůli šíření koronaviru zavedlo řadu preventivních opatření. Například pro přílety z Itálie či Jižní Koreje, kde zaznamenali v posledních dnech zvýšený výskyt nemoci, vyhradilo speciální brány, které jsou určeny pouze pro tyto lety. Cestující jsou cíleně sledováni pro případ, že by vykazovali příznaky nemoci. Prostory jsou také častěji dezinfikovány a na letišti jsou rozmístěny informační letáky a cedule. Už dříve byly zrušeny všechny lety do Číny, kde je ohnisko nákazy. 

Bezpečnostní opatření řeší také Jihomoravský kraj v souvislosti s brněnským letištěm, kam ve středu po poledni a v neděli přiletí spoj z Bergama v Lombardii, kde se také šíří nákaza koronavirem. Bezpečnostní rada kraje se proto rozhodla vyslat na letiště lékaře a záchranáře: lékař bude poskytovat cestujícím konzultaci, záchranáři mají pomáhat v případě potíží. Kraj také zvažuje, že zaměstnancům letiště poskytne ochranné prostředky jako roušky a rukavice, rozhodne o tom ve středu.

Letecké spoje s Itálií ale zatím fungují bez omezení, stejně tak přímé autobusové linky. V autobusech ale zavádí první preventivní opatření.

Jak a kdy zrušit zájezd do oblasti, kde se šíří koronavirus? Vysvětluje Jana Urbancová z dTestu (zdroj: ČT24)

Kvůli šíření koronaviru v Itálii ale hlásí problémy kamionoví dopravci: od pondělí už museli zrušit několik přeprav do Itálie, kvůli omezení výroby v Číně se navíc snižují další nákladní přepravy. Dopravci šoféry vybavují dezinfekcí a rouškami, těch je ovšem někde nedostatek.

Virus se šíří od prosince z Číny a zabil od té doby přes 2660 lidí, naprostou většinu z nich právě tam. V Íránu už zemřelo na následky onemocnění koronavirem 16 lidí, neoficiální údaje ale hovoří až o pěti desítkách obětí. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří v Itálii, v úterý ohlásilo první případy Rakousko nebo Chorvatsko.